15 Nisan 2021 10:41

Ordu'da HES’e direnen yurttaşlar hakim karşına çıktı

Ordu Korgan'da yapılmak istenen HES çalışmalarını durdurmak için mücadele eden 7 yurttaş hakim karşısına çıktı. Dava 25 Haziran'a ertelendi.

Fotoğraf: ORÇEV

Paylaş

Ordu'nun Korgan ilçesine bağlı Çiftlik ve Çamlı mahallerinde yapılmak istenen hidroelektrik santrali (HES) çalışmalarını durdurmak için mücadele edenlerden 7 vatandaş hakim karşısına çıktı. Duruşma öncesi yapılan açıklamada "Suçlu şirkettir, halk yargılanamaz" denildi. Dava 25 Haziran'a ertelendi.

Çiftlik ve Çamlı mahallerinden geçen Keş Deresi üzerinde yapılmak istenen Bayındır HES için imar değişikliği süreci yaşanırken şirket çalışmalara başlamıştı. Bu faaliyetin yasa dışı olduğunu vurgulayan halk, çalışmaları durdurarak şirketi 6 kez dere çevresinden çıkarmıştı. İmar değişikliğine itiraz edilmiş, açılan dava sonucu bölgete gelen bilirkişi heyeti, halkın haklılığını kanıtlayan rapor tutmuştu.

Şirketin şikayeti sonucu Adem Güney, Ali Baymak, Hakan Top, Hamide Salduz, Muhammet Güney, Mustafa Varmış ve Taner Güney hakkında "iş ve çalışma hürriyetini ihlal" suçlamasıyla dava açılmıştı.

DURUŞMA ÖNCESİ AÇIKLAMA: SUÇLU ŞİRKETTİR

Davanın bügün görülen duruşması öncesi açıklama yapıldı.

Yurttaşların avukatı İsmail Topcuoğlu, açıklamasında "Doğasını, deresini korumak, mücadele etmek suç olamaz" dedi.

Korgan Cumhuriyet Savcılığının hazırladığı iddianamede 7 yurttaşın “iş ve çalışma hürriyetini ihlal”  ile suçlandığını belirten Topcuoğlu, "Şirketin orada çalışma ruhsatı, izni yok. Ayrıca hem ÇED hem de zaten hatalı olan imar plan alanlarının dışında bir çalışma girişimi olmuştur. Hukuksuz yapılan çalışmalar hukuken korunamaz" diye belirtti.

Suçlu olanın HES şirketi ve onun çalışanları olduğunu vurgulayan Topcuoğlu, "Ruhsatsız, kaçak çalışma yaparak halkın huzurunu bozmuşlar, dere yatağına zarar vermişlerdir. Önceden bu konuda suç duyurusu yapmıştık. Mahkeme huzurunda şikayetçiler hakkında suç duyurusunda bulunacağım” dedi.

"MEŞRU DİRENME HAKKI YARGILANAMAZ"

Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu da yaptığı açıklamada, “HES’e karşı hukuksal süreç başlatan halk, şirketin yasa dışı çalışmasına engel olarak meşru hakkını kullanmıştır. Meşru direnme hakkı yargılanamaz. Sonuçta şirket tüm malzemelerini alarak çekildi. Halk kazandı. Ordu Çevre Derneği olarak her koşul altında halkla birlikte hukuksal ve fiili ve meşru mücadelelerinin içinde olduk. Yargılamanın düşmesi gerekir. Suçlu şirkettir. Halk yargılanamaz” dedi.

DAVA 25 HAZİRAN'A ERTELENDİ

Bazı tanık ve sanıkların katılmadığı duruşmada mahkeme heyeti davayı 25 Haziran'a erteledi. (Ordu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ yönetimi 4. kez öğrencilerin renklendirdiği merdivenleri beyaza boyadı

SONRAKİ HABER

Ramazan davulcuları da sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...