12 Nisan 2021 16:01

Finlandiya’da kültür emekçileri, hükümetin pandemi politikasına tepkili

Finlandiya’da restoran ve barların açılması kararı alan hükümetin tiyatroları kapalı tutması eleştiriliyor.

Görsel: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Finlandiya hükümetinin kamuoyuna açıkladığı önlemleri kademeli olarak kaldırma planında tiyatroların kapalı kalmasına tepki gösteren ve ayrımcılığa uğradıklarını söyleyen kültür emekçileri, tiyatro ve sanat etkinliklerinin en kısa zamanda serbest bırakılmasını talep ediyor.

Finlandiya Hükümeti, geçtiğimiz hafta yaptığı basın toplantısında koronavirüsün yaygınlaşmasını engellemek için aldıkları önlemlerin etkisini gösterdiğini ve bu nedenle de kısıtlamaları kademeli olarak kaldıracağını açıkladı.

Açıklanan plana göre nisan ayı içerisinde olağanüstü hal uygulamasına son verilecek, okullarda tam gün eğitime geçilecek, belirli kısıtlamalarla restoran ve barlar açılacak. Mayıs ayında da çocuklar ve gençlerin açık hava etkinlikleri katılmaları serbest bırakılacak, müze, kütüphane ve diğer kamu kuruluşları açılacak ve risk grubunda yer alanların ilk doz aşısı tamamlanacak.

HÜKÜMETİN SANAT VE KÜLTÜR POLİTİKASI TEPKİ TOPLUYOR

Haziran ayında ise toplu etkinliklere izin verilecek, restoran ve barlar tamamen açılacak. Restoran ve barlar nisan ayından itibaren yeniden açılacak iken tiyatro ve diğer kültürel etkinlik yasaklarının sürmesine tepki gösteren kültür emekçileri, hükümetin ve kurumların kültür politikasına tepki gösteriyor.

Haber ajansı Yle’ye açıklama yapan Esbo Şehir Tiyatrosu’nun Ekonomi ve İdare Şefi Matilda von Weissenberg, “Sanat ve kültür branşına restoranlar gibi muamele edilmemesi adaletsizliktir” diyerek hükümetin uygulamalarına tepki gösterdi.

Restoranların açık tutulmasıyla koronavirüsün daha da yaygınlaştığını söyleyen Weissenberg, resturanların tiyatrolardan daha güvenli olmadığına değinerek “Tam tersine, rakamlara bakın. Biz geçen yılın kasım ayında tiyatroyu kapatmak zorunda bırakıldık ama Kovid-19'a yakanalanların sayısı bahardan önce düşmedi” dedi. Restoran ve barların kapatılmasından sonra koroavirüse yakalananların sayısının düştüğüne işaret etti.

Tiyatroların geçtiğimiz yılın kasım ayından itibaren kapalı olduğunu hatırlatan Weissenberg, en fazla kapalı tutulan yerlerin açılmasına öncelik verilmesi gerektiğini söyledi. Esbo Şehir Tiyatrosu’nun oyunları haziran ayında sergilemeye başlamayı planladığını ancak bunun ağustos ve eylül aylarına sarkıp sarkmayacağını bilmediklerini söyledi.

KÜLTÜR EMEKÇİLERİ ÜLKE ÇAPINDA KAMPANYA SÜRDÜRMÜŞTÜ

Kültür ve sanat emekçileri, geçtiğimiz yılın eylül ayında koronavirüs krizi sırasında diğer sektörlerde uygulanan kuralların aynısının kendilerine uygulanması için ülke çapında bir kampanya başlatmıştı.

Bölge İdare Kurumu, Sosyal ve Sağlık Bakanlığı ve Kültür Bakanlığına açık mektuplar yazan 3 bin 900 kültür emekçisi, diğer branşlara yapılan yardımların kendilerine de yapılmasını talep etmiş ve parlamento binası önünde bir gösteri yapmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Libya'ya yarın itibarıyla 150 bin doz Kovid-19 aşısı teslim edeceğiz

SONRAKİ HABER

Pazarcık'ta 14 yaşındaki N.A'ya, 5 kişi tarafından sistematik cinsel istismar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...