07 Nisan 2021 23:50

Pandemide tablo böyle devam ederse 3’üncü dalga ağır bir şekilde yaşanacak

Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, hızla yükselen vakaları ve bölgedeki durumu değerlendirdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Koronavirüs salgınında vaka sayılarında hızlı artış sürüyor. Evrensel’e konuşan Van Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, “Mevcut tablo bu şekilde giderse vaka artışlarıyla 3’üncü dalga ağır bir şekilde yaşanacak” dedi.

SÜRECİN BAŞINDAN BERİ YAYGIN TEST YAPILMIYOR

Yaviç, normalleşme öncesi Bölge’de vaka sayılarında ciddi bir düşüşün yaşandığını belirterek, normalleşme ile birlikte ciddi bir artışın yaşandığını söyledi. Pandemide başından beri var olan sorunların daha da derinleştiğini ifade eden Yaviç, “Günlük vaka sayısı 20-30 civarında iken normalleşmeden sonra hastane başvuruları arttı. Şu an 150’lerde diyebiliriz. Yaygın test yapılmıyor, pozitif vaka sayılarının az olmasının bir sebebi de bu. Başından beri yaygın test yapılmıyordu, Van ve çevre illerde. Toplum da artık bu durumu önemsemiyor. Çünkü bir yandan insanlardan tedbirleri uymalarını istiyorlar, diğer yandan aksi yönde birçok etkinlik yapılıyor. Filyasyon çalışmaları objektif yapılmıyor” dedi.

BİLİMSEL VERİLER DEĞİL EKONOMİ BELİRLEYİCİ OLDU

Pandemide bilimsel anlayıştan uzak ekonomik temellerde önlemlerin alındığını belirten Yaviç, “İnsanlar iş ile alakalı sorun yaşamamak için pozitif olan kişiler, temaslı bilgisi vermekten kaçınıyor. Bu noktada ciddi bir sorun var. Çünkü insanlar 10 gün karantinada kaldığı zaman işsizlik sorunuyla karşı karşıya kalabilir, gelir kaybı yaşayabilir. Bu durum sadece pozitif olan ile kalan bir durum. Bakanlığın sadece kendi belirlediği ve dönem dönem değişen politikaları uygulamaya çalıştığı ama bunu yaparken de bilimsel veri kriterlerini baz almadan içinde bulundukları ekonomik koşullar, esnafın içinde bulunduğu darboğaz, turizm sektörü buna bağlı belirleyici faktörler oldu” dedi.

BAŞARISIZLIĞIN GÖSTERGELERİNDEN BİRİ AŞI SÜRECİ

Kısmi tedbirlerin etkisinin olduğunu fakat normalleşme ile birlikte vakalarda hızla bir artışın gerçekleştiğine dikkat çeken Yaviç, Sağlık Bakanlığının pandemi sürecini yönetemediğini ifade etti. Yaviç, “Pandemi sürecinde bir başarı söz konusu değil, başarısızlığın en büyük göstergelerinden biri de özellik aşı süreci. Aşı sürecinin 3 ayı tamamlanacak ama hâlâ genel nüfusa oranla yüzde 10’luk bir aşılama durumu söz konusu. Bölge özelinde ise bu durum yüzde 2-3, Van’da yüzde 5 oranında” dedi.

TAM KAPANMA TEDBİRİ UYGULANMALI

Gerekli tedbirlerin alınmamasıyla 3’üncü dalga ile karşı karşıya kalacaklarını söyleyen Yaviç, “Tam kapanma beklenirken tekrar bir normalleşme sürecine girildi. Mevcut tablo bu şekilde giderse vaka artışlarıyla 3’üncü dalga ağır bir şekilde yaşanacak. Sağlık kurumlarında 2-3 hafta tekrar bir yoğunluğun başlaması ihtimaller dahilinde. Bu gidişatla tedbirlerin alınacağı öngörülmüyor. Vaka artışları bu hızla devam ederse ağır bir tablo ile karşı karşıya kalacağımız görülüyor. Tabip odalarının talepleri net, bilimsel anlayışla bu sürece yaklaşılması, tam kapanma tedbirinin uygulanması, aşı ve pandemi süreci ile ilgili şeffaf bilgilendirmenin yapılması, meslek örgütlerinin bu sürece dahil edilmesi gerekiyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Zonguldak’ta bir tekstil fabrikasında 25 işçi yemekten zehirlendi

SONRAKİ HABER

Van’da avukatlık yapan Dilan Kunt: İstanbul Sözleşmesi hayati öneme sahip

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...