03 Nisan 2021 18:58

Stockholm'de Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi protesto edildi

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi, İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen eylemle protesto edildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Türkiye'nin kadınlara yönelik şiddeti durdurmayı amaçlayan İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi, İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen eylemle protesto edildi.

Kent merkezindeki Sergel Meydanı'nda bir araya gelen çoğunluğu kadın onlarca kişi, sözleşmeden çekilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto etti, sloganlarla taşıt trafiğine kapalı Drottningsgatan Caddesine yürüdü.

AKP'yi ve Recep Tayyip Erdoğan'ı kınayan sloganlar atan katılımcılar, taşıt trafiğine kapalı caddede ilgiyle karşılanan bir gösteri gerçekleştirdi. Simgesel olarak Erdoğan'ı temsil eden bir kişinin kadınlara saldırısı, kadınlar ve izleyiciler tarafından yuhalanarak protesto edildi.

Sanatçı Evin Akbaş, AKP hükümetinin bir yandan İstanbul Sözleşmesi'nden çekilerek kadın düşmanı bir tutum aldığını, diğer yandan Kürtlerin iradesini temsil eden HDP'ye yönelik geniş kapsamlı bir saldırı başlattığını belirtti.

"KÜRTLER BASKILARA BOYUN EĞMEYECEK"

Kürt halkının ve demokrasi mücadelesi verenlerin baskılara boyun eğmeyeceğini belirten Akbaş, kadınların İstanbul Sözleşmesi tekrar uygulamaya konuluncaya kadar meydanlarda olacaklarını vurguladı.

Eyleme katılanlar arasında eski AST oyuncularından Tiyatro Sanatçısı Serpil İnanç da bulunuyordu. Evrensel'in sorularını yanıtlayan İnanç, kadınların mücadelesi sonucu İstanbul Sözleşmesi'nin kabul edildiğini ancak Recep Tayyip Erdoğan'ın gece yarısı çıkardığı bir kararnameyle kadınların kazanımlarını ortadan kaldırmak istediğini söyledi.

İnanç, sözleşmenin kadınlar için taşıdığı öneme ”Bu iktidar döneminde kadınlar her gün öldürülüyor. Kadına yönelik şiddet alabildiğince artmış durumda. Ev içinde şiddet, ev dışında şiddet. Kısa giydin şiddet, karşı çıktın şiddet, söz söyledin şiddet. Bu nedenle kadınlara yönelik şiddeti durdurmayı amaçlayan sözleşme Türkiye gibi ülkeler için çok önemli” dedi.

"KADINLAR HER GÜN MEYDANLARA ÇIKIYOR"

Kadınların kazanımlarından vazgeçmediklerini ve sokaklara çıkmayı sürdürdüklerini söyleyen İnanç, ”Şu anda hangi partiden olursa olsunlar kadınlar sözleşme için tek güç oldu. Polisin tutumuna ve gözaltılara rağmen her gün meydanlara çıkıyorlar, kadınlar direniyor” dedi.

Latin Amerika dahil dünyanın pek çok ülkesinde İstanbul Sözleşmesi'ni savunmak için eylemlerin yapılmasını çok önemsediğini söyleyen İnanç, konuşmasının devamında şunları kaydetti.: Bu sadece Kürt ve Türk kadınlarının değil tüm dünya kadınlarının sorunu. Erdoğan bir yandan kadınlara, öte yandan HDP'ye saldırıyor ama başaramayacak. Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun gece yarısı uykudan uyandırılıp tutuklanması korkunç bir olay ama bunun Türkiye'de ilk kez olmadığını biliyoruz.

"BU İŞ MEYDANLARA ÇIKILARAK ÇÖZÜLEBİLİR"

İnanç, AKP ve sermayenin saldırılarana karşı direnmenin yolunun ortak mücadeleden geçtiğine vurgu yaptıktan sonra tüm demokrat ve ileri güçlerin HDP ve İstanbul Sözleşmesi'ne yönelik saldırılara karşı bir araya gelmelerinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. İnanç, ”Bu iş kenarlarda konuşularak değil meydanlara çıkılarak çözülebilir” diyerek mücadelede kararlılık mesajı verdi.

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli Üniversitesi öğrencileri hakkında hem soruşturma hem dava açıldı

SONRAKİ HABER

Emekli askerlerin bildirisi darbe tartışmasına dönüştü, soruşturma başlatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...