01 Nisan 2021 15:49

Iğdır esnafının sorunları Meclis gündemine taşındı

HDP Milletvekili Dr. Habip Eksik, Iğdır esnafının sorunlarını Meclise taşıdı. Eksik "Kalıcı destek paketi oluşturma çalışması olmayacak mı?" diye sordu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Iğdır esnafının sorunlarını Meclis gündemine taşıyan HDP Iğdır Milletvekili Dr. Habip Eksik, "Iğdır esnafı hem açlık hem de iflas riski ile karşı karşıya, içine düştüğü çıkmazdan kurtulmak için her geçen gün biraz daha borç batağına sürüklenmektedir" dedi. Eksik, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a "Iğdır ve ilçelerinde 1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla işyerlerini kapatmak zorunda kalan işyerleri için zarar tazmini noktasında kalıcı destek paketi oluşturma çalışması bulunmakta mıdır?" diye sordu.

HDP Iğdır Milletvekili Dr. Habip Eksik, Iğdır esnafının sorunlarını Meclise taşıdı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtlaması talebiyle Meclise soru önergesi veren Eksik, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyon verilerine göre 2020 yılı itibarıyla 99 bin 588 dolayında esnafın ekonomik kriz sebebiyle iş yerlerini kapatmak zorunda kaldığı, pandemi ile beraber 2021 yılı mayıs itibarıyla 160 bini aşacağı öngörüldüğüne dikkat çekti.

"IĞDIR’DA 200’DEN FAZLA ESNAF İŞYERİNİ KAPATMAK ZORUNDA KALDI"

Hem mevcut ekonomik krizin derinleşmesi ve pandemi sebebiyle mücbir sağlık önlemleri gerekçesiyle kepenk indiren esnafın aynı zamanda besici, çiftçi, şoför, işçi, emekli, engellinin gelir kaybını destekleme, ekonomik ve sosyal anlamda daha ciddi planlamalarla geçici değil kalıcı olarak desteklenmesi elzem bir hale geldiğine de vurgu yapan Eksik, Iğdır ile ilgili ise şunları söyledi: “2020 verilerine bakıldığında 200’den fazla esnafın iş yerlerini kapatmak zorunda kaldığı bilgileri mevcuttur. Esnaf odaları aidatları bile toplayamamakta çözüm konusunda da çaresiz kalmaktadır. Esnafın yok olmakla karşı karşıya kaldığı bu süreçte, ilgili kurumlara birçok kez başvurmalarına rağmen, yol güzergâhlarında işyeri bulunan esnaf, müşterileri ile kendi araçlarına sürekli park cezası kesildiğini belirtmekte, park yasağına yeni bir düzenleme beklemektedir ve pandemi sürecinde kesilen cezaların silinmesini istemektedir. Yine sayıları 300’ü bulan Kahvehane işletmeciliği yapan yurttaşlarımız işyerlerinde kepenk kapatmıştır. Salgın sürecinde verilen destek kredisinden faydalanan kahvehane işletmeciliği yapan esnafın, henüz işyerlerini açamamışken kredi ödemeleri başlamıştır. Bunun yanı sıra esnaf, salgın nedeniyle biriken iş yeri ve ev kirasını, elektrik, su, ısınma, vergi, işçi ücreti, BAĞ-KUR, SGK ve diğer borçlarını ödeyemez duruma gelmiştir. Kira desteği ya da farklı biçimlerde, kendilerine karşılıksız destek sağlanması en önemli talepleri arasında yer alıyor; zira büyük çoğunluğu, borçlu oldukları için kamu bankalarının sağladığı kredilerden faydalanamadıklarını belirtiyor. Kahvehane esnafı içine düştüğü çıkmazdan kurtulmak için her gecen gün biraz daha borç batağına sürüklenmektedir.”

SINIR KAPILARI AÇILSIN

Iğdır’ın sınır kenti olmasından dolayı Bölge illeri içinde sınır ticaretinin önemine değinen Eksik, "Iğdır’ın geri kalmışlık sarmalından kurtulabilmesi Alican ve Boralan sınır kapılarının açılması ve Dilucu Sınır Kapısı’nda ticareti kolaylaştırıcı yeni düzenlemelerin uygulanması, bölge halkının gelir ve refah düzeyinin arttırılmasına katkıda bulunacak ve ticaretin gelişmesinde,  sınır kapılarında, cezalarla borçlarla yaşayan yurttaşlarımızı özellikle gençlerimizi de kazanmamızda rol oynayacaktır" ifadelerini kullandı.

BAKAN PEKCAN’A 15 SORU

HDP’li Eksik, Bakan Pekcan’a şu soruları yöneltti:

  • Bölge ekonomisinin büyük bir kısmını oluşturan sınır ticareti üzerindeki kısıtlamaların kaldırılmasına dair bir çalışma var mıdır? Var ise bu kısıtlamaların kaldırılması ne zaman gerçekleşecektir? Sınır Ticareti kapsamında uygulanan, mağduriyete sebep olan cezaların iptali adına bir çalışmanız mevcut mudur? Olacak mıdır?
  • Türkiye ile İran arasında bağlantıyı sağlayan Boralan ve Türkiye ile Ermenistan arasında bağlantıyı sağlayan Alican sınır kapılarının yeniden açılmasına yönelik Bakanlığınızı herhangi bir çalışması var mıdır/olacak mıdır?
  • Söz konusu sınır kapılarının birçok kez açılması gündeme gelmiş olmasına rağmen yıllarca kapalı olmasının gerekçesi nedir?
  • Iğdır ve ilçelerinde 2020 yılından bu yana kapanan işyeri sayısı kaçtır? Söz konusu kapanma durumlarının gerekçeleri nelerdir?
  • Iğdır ve ilçelerinde 1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla işyerlerini kapatmak zorunda kalan işyerleri için zarar tazmini noktasında kalıcı destek paketi oluşturma çalışması bulunmakta mıdır?
  • Esnaf ve sanatkarların kira, SGK prim ödemeleri ve vergi borçlarına yönelik kalıcı destek paketi hazırlığı var mıdır?
  • Esnaflara sağlanan Hazine destekli kredilerin yeterli olmadığı ve her nev'i esnafı kapsamadığı bilinmektedir. Bu kapsamda destek kapsamının genişletilmesi kalıcılık sağlanması yönünde bir çalışmanız var mıdır?
  • Kovid-19 salgın hastalığının olumsuz etkileriyle mücadele ve kahveciler özelinde destek sağlama anlamında, bugüne kadar kaç paket açıklanmıştır? Toplamda kaç kahveci esnafına kredi sağlanmıştır? Iğdır İli özelinde, bu kredilerden yararlanan kahveci esnafı sayısı kaçtır? Kredilerin yapılandırılması, faizlerin silinmesi ve icra işlemleri durdurulması için planlanan bir çalışma var mıdır?
  • Esnaf, şoför, işçi, emekli, engellinin gelir kaybını destekleme ve işsizliğe karşı koruma amaçlı kalıcı bir destek paket açıklanması düşünülmekte midir?
  • Şoför esnafının Sosyal Güvenlik Kurumu ve BAĞ-KUR'daki vergi borçlarının silinmesi düşünülmekte midir?
  • Esnaflar ve çiftçiler için kredi borçlarının yeniden düzenlenmesi, esnaf ve çiftçi kooperatif kredileri yapılandırılması, faizlerin silinmesi ve icra işlemleri durdurulması için planlanan bir çalışma var mıdır?
  • Esnaf, besici, çiftçi, servisçi, şoför ve işini kaybeden yurttaşlara aylık en az bir asgari ücret desteği verilmesi yönünde bir düşünceniz var mıdır?
  • Uygulanan salgın önlemleri politikalarınıza yönelik esnaf, besici, çiftçi, servisçi, şoför, engelli ve işini kaybeden yurttaşlar tarafından Bakanlığınıza iletilen şikayetler nelerdir?
  • Seçim Bölgem olan Iğdır şehir içi yol güzergahlarında işyeri bulunan esnaf, müşterileri ile kendi araçlarına sürekli park cezası kesildiğini belirtmekte, park yasağına yeni bir düzenleme beklemektedir ve pandemi sürecinde kesilen cezaların silinmesini istemektedir. Bu bağlamda bir çalışmanız mevcut mudur? Olacak mıdır?
  • Iğdır ve çevre illerinin sosyo-ekonomik sorunlarını ortadan kaldırmaya yönelik Bakanlığınızın bir eylem planı var mıdır?

(İstanbulEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Danıştay, basın özgürlüğüne aykırı Basın Kartı Yönetmeliği’ne "dur" dedi

SONRAKİ HABER

EMEP: Kanal İstanbul plan revizyonu, sermayeye daha fazla rant ve kâr garantisi için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...