01 Nisan 2021 08:26
Son Güncellenme Tarihi: 01 Nisan 2021 16:11

Mecliste reddedilen AKP'nin "Güvenlik soruşturması" teklifi yeniden oylanacak

AKP'nin ısrarla Meclise getirdiği ve muhalefet partilerinin milletvekillerinin oyuyla reddedilen "Güvenlik soruşturması" teklifi 6 Nisan'da TBMM'de yeniden oylanacak.

Fotoğraf: AA

Paylaş

AKP iktidarının ısrarla Meclise getirdiği ve muhalefet partilerinin milletvekillerinin oylarıyla reddedilen "Güvenlik soruşturması" teklifi TBMM'de yeniden oylanacak.

Meclis Genel Kurulunda dün akşam teklifinin oylaması yapılmış ve muhalefet partilerinin milletvekillerinin ret oyuyla teklif Meclisten geçmemişti. AKP'nin Başkanlık Divanına yaptığı itiraz sonucu teklifin yeniden görüşülmesine ilişkin TBMM Başkanlık Tezkeresi kabul edildi. Teklifin yenilenecek olan oylaması 6 Nisan'da yapılacak.

TEKLİF OYLAMASI İSTANBUL SEÇİMLERİNE DÖNDÜ

İktidarın Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Taraması Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda muhalefet milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Oylamayı kaybeden AKP ve MHP milletvekilleri seçimin sayılmaması için Meclis Başkanlık Divanını topladı. AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni kaybedip seçimleri yenilettiği 31 Mart’ın yıldönümünde yaşanan skandalda, iktidar yine oylamayı iptal ettirmeye çalıştı.

Kamu görevine alınacaklar için AKP tarafından 18 maddelik "Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun teklifi" Meclis’te muhalefetin oylarıyla reddedildi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, İyi Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, konuya dair Meclis’te basın toplantısı düzenlemişti.

Açıklamalarda iktidar ortaklarının teklifi yeniden oylatmak istemesinin hukuk ve mevzuat dışı olduğu eleştirileri getirilmişti.

Beştaş, açık oylamanın yapıldığı ve çoğunluk oyuyla kanunun maddelerine geçilmesinin reddedildiğini belirtti. Beştaş, “Bu şu anlama geliyor; İç Tüzüğün 81’inci maddesine göre, maddelere geçilmesi ya da tümü kabul edilmeyen kanun teklifleri Genel Kurulca reddedilmiş sayılıyor. Bu durumda bir yıl içinde tekrar aynı kanun teklifi, Genel Kurul oyuna sunulamıyor. Yani şu anda tablo budur” dedi.

"OYLAMA SONUCU NET VE RESMİDİR"

Oylama sonucunun sabit, net ve resmi olduğunu belirten Beştaş, Meclis Genel Kurulu’nun kanuna dair “reddedilmiştir” şeklinde resmi Twitter hesabından paylaşım yaptığını anımsattı. Beştaş, şöyle devam etti: “İki katip üyenin hiçbir itirazı olmadı. Bu bizim hem tanıklığımız hem de Meclis TV’nin çekimiyle sabittir. Sonrasında oylamayı geçersiz saymak ve iktidar grubu ortakları lehine değiştirmek için bazı girişimler de oldu. Bugün saat 12.00’de Meclis Başkanlık Divanı toplantıya çağrıldı. Bu toplantıya çağrıda da açıkça söylüyorlar ‘teklifin maddelerinin görüşülmesine geçilmesi hakkında İçtüzüğün 13’üncü maddesi çerçevesinde yapılan başvuruların değerlendirilmesi amacıyla’ deniyor. Yani Meclis Başkanlık Divanı kendi çoğunluğuna dayanarak yapılan oylamayı geçersiz kabul etmek için Genel Kurul’da tekrar gündeme getirmeye çalışıyor. Oysaki İçtüzüğün 13’üncü maddesinin 2’nci fıkrasının son cümlesi açıkça itirazın sonradan aykırılığın anlaşılması şeklinde bir cümle söylüyor böyle bir durum söz konusu değil.”

"MAÇ 90 DAKİKADIR VE GOL OLDU"

Reddedilen bir oylamanın yeniden gündeme getirilemeyeceğini belirten Beştaş, “HDP olarak direneceğimizi ve geçmemesi için iç tüzükten kaynaklı her türlü hakkımızı kullanacağımızı belirttik. Oylamada dünkü muhalefetin demokratik iradesi açıkça galip gelmiştir. Maç 90 dakikadır ve bu 90 dakikada gol oldu. Şimdi bu gole ofsayt diyerek bozmaya çalışan bir akıl var, bunu kesinlikle kabul etmiyoruz, maçı kurallarına göre oynadık şimdi atılan golü iptal ettirmeye çalışıyorlar. Bunu yapana mızıkçı derler, oyunbozan derler” dedi.

DERVİŞOĞLU: SAYGI DUYULMALI

İyi Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, AKP grubunun parlamentonun bu kararına saygı duyması gerektiğini vurgulayarak, bunun anayasal bir zorunluluk olduğunu hatırlattı. Dervişoğlu, Meclis Başkanlık Divanı’nın toplantıya çağırılmasının parlamentonun kararına keyfi bir müdahale anlamı taşıdığına dikkat çekerek, “Dünkü oylamada usul ile ilgili herhangi bir parlamenterin bir itirazı olmadı ve oylama kayıt altına alındı. Oylamanın sonucu kabul edilmiştir olarak ilan edildi. Oylamada tartışmaya açık bir durum yoktur” dedi.

"AKP İÇİNDE TEKLİFTEN RAHATSIZ OLANLAR VAR"

Dervişoğlu, kanun teklifinin AKP’nin tamamı tarafından kabul görmediğine işaret ederek, bunun Genel Kurul iradesine yansıdığını söyledi. Dervişoğlu, “Ak Parti içinde kanun teklifinin bu şekilde yasalaşmasından rahatsızlık duyan milletvekilleri var mı diye zihnimizde sorular canlanıyor. Parlamentonun itibarını sarsacak her türlü girişime müsaade etmeyeceğiz. Bir yıl geçmeden bu teklif Genel Kurul gündemine getirilemez. Başkanlık Divan’ının toplantıya çağırılmasıyla tekriri müzakere yapılmaya çalışılıyor ama bu mümkün değil” diye belirtti.

ÖZEL: MECLİS İŞLEYİŞİNE DARBE

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AKP’nin Meclis’in işleyişine doğrudan darbe yapmak istediğini belirterek, “Kurallara uygun yapılan işlerin sonucunda kural tanımamak, kuralları değiştirmek kazanılmış bir maçı federasyonu toplayıp oynanmamış saymak, yediği golü yenmemiş saymak için sahada ki hakemi değiştirmek gibi akıl almaz işlere karışmış durumda AKP. Maalesef üzülerek söylemek gerekir Meclis Başkanı Şentop da Cumhur İttifakı’nın arzuhalcisine dönüşmüş durumda. Koşa koşa geldi, boncuk boncuk terlemiş. Vatandaşlar karar versin. İki takım maç yapıyor, golü atıyor bir takım, hakem golü veriyor, yüksek hakem geliyor, ‘çıkar formayı ben giyeceğim, ben yöneteceğim’ diyor" diye konuştu.

"SUÇA ORTAK OLDUKLARINI DÜŞÜNÜYORLAR"

Özel, şöyle devam etti: “9 aydır Meclis gündeminde olan bir kanun görüşüldü. Güvenlik soruşturmasını içeriyor teklifi. Tepeden tırnağa anayasaya aykırı bir teklif. Bu fişleme kanununu AYM iptal etmişti. AKP’nin kendisi de rahatsız bu kanun teklifinden. Çünkü bir sene sonra iktidara biz geçtiğimizde bu kanuna göre AKP memurlarının hepsi gidebilir korkuları var. Biz de diyoruz ki getirseniz bile kullanmayız. Kafalar karışık, grup yorgun, moraller bozuk, baskı altındalar ve dün görüşmeler başladı. Biz İçtüzük’ten kaynaklı tüm haklarımızı kullandık. Salonda bulunmalarını istiyoruz ama AKP’de durum şu: Yoklama istersen Çin ordusu gibi geliyorlar, müzakere istersen çil yavrusu gibi dağılıyorlar. Fişleme kanununda salonda durdukça suça ortak olduklarını düşünüyorlar.”

"MAÇ BİTTİ DÜDÜK ÇALINDI"

Teklifin reddedilmesi sonrası AKP grubunun tekrar oylama istediğini dile getiren Özel, “Çoksanız geleceksiniz, yoksanız sonucu kabul edeceksiniz. O salona gelip de görevini yapmadıysan sonucuna katlanacaksın. ‘Vay Tayyip Bey bizi mahfeder’ diyorsanız orasını da siz düşüneceksiniz. Meclis Başkanı koşa koşa geldi, Meclisi yöneten Haydar Akar’ın yerine kendisi yönetmek istedi. Bu doğru değil, olmaz. Maç bitmiş, düdük çalınmış, sonuç ilan edilmiş, diyor ki ‘biz bu maçı iptal edip baştan oynayacağız’ diyor. Bu bir İçtüzük ihlali olur. Bu mızıkçılıktır. İstanbul seçimlerindeki durumdur. Ciddi bir farkla muhalefet kazandı. O salona girmek istemiyorsa, zorla sokulduğunda da anında oradan gidiyorsa arızayı başka yerde arayacaksınız” diye belirtti.

MECLİS BAŞKANI ŞENTOP: PİŞMAN EDERİM

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, eleştirilere yanıt verdi ve Meclis Başkanlık Divanı'nın yeniden oylama için toplanmasını savundu. Oylamada yeter sayı olmadığına dair katip üyenin itirazı olduğunu belirten Şentop, itilafa bu itirazın neden olduğunu, yeniden oylamanın da bu itilaf nedeniyle yapılabileceğini öne sürdü.

Özgür Özel'in açıklamalarını hedef alan Şentop şöyle konuştu.

"İç tüzüğe aykırı diyen bir arkadaşa aynı toptancı usulüyle cevap vermeyi doğru bulmuyorum. Bir arkadaşımızın yaptığı hakikaten çok tuhaf değerlendirmeler ‘Meclis Başkanı koşarak gelmiş, boncuk boncuk yerliyor’ Evet ben bir sıkıntı olduğunu fark ettiğim anda koşa koşa giderim, görevimin gereğini de yaparım. Fakat bu mecliste insanların konuşmalarıyla, fiziki durumlarıyla ilgili olarak en son değerlendirme yapıp espri yapacak kişi o arkadaşımızdır. Kendisini konuşurken bir aynaya bakmasını öneriyorum bu dediğimin ne anlama geldiğini anlaması için. Bunlar hoş şeyler değil. Fikirlerimizi tartışalım ama birbirimizin halleriyle ilgili oturumlar yapmaya kalkarsak en çok lafı işitecek olan arkadaşımız kendisidir. Ben Meclis Başkanı olarak daha fazla seviyeyi düşürmek istemem ama bu işi çok daha iyi yapabileceğimi de ifade etmek isterim. Pişman ederim."

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kadına şiddetin bahanesi ‘intikam’: Şiddet davasında ceza aldığı bahanesiyle yakmış

SONRAKİ HABER

Eski CHP Maltepe İlçe Başkan Yardımcısının cinsel saldırı davası ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...