31 Mart 2021 11:21

RTÜK, Halk TV ve TELE 1'e dini referanslı cezalar verdi

RTÜK, Halk TV ve TELE 1'e çeşitli programlarda geçen ifadeler nedeniyle para cezaları kesti. Gerekçelerin dini referanslara dayandırılması dikkat çekti.

Görseller: RTÜK logosu / Color Bar: Pixabay / Kolaj: Evrensel

Paylaş

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bazı programlarda, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş Ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'a aykırı yayın yaptıkları gerekçesiyle Halk TV ve TELE 1'e idari para cezası uyguladı. Değerlendirmelerin dini referanslarla yapılması dikkat çekti.

Yapılan açıklamaya göre, RTÜK, haftalık olağan toplantısında, izleme uzmanlarının hazırladığı raporlar doğrultusunda, Halk TV'de yayınlanan "Medya Mahallesi" programında "inanç ve manevi değerleri dalga konusu yapan ifadeler" yer aldığına dair raporu görüştü. Kurul üyeleri, yayında "Allah'ı hafife alır" nitelikte ifadeler kullanıldığını öne sürerek, Halk TV'ye idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

TELE 1'de yayınlanan "18 Dakika" programında Emre Kongar'ın kullandığı "İslami terör" ifadesini "toplumun dini hassasiyetlerine aykırı" olarak gören Üst Kurul, kanala idari para cezası verdi.

MELİH GÖKÇEK'E İLİŞKİN İDDİALAR DA CEZA GEREKÇESİ OLDU

Bir başka değerlendirme de yine Halk TV'deki bir programda, eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e ilişkin iddialara dairdi. Üst Kurul, Özlem Gürses ile "Kayda Geçsin" programına katılan yorumcu Murat Ağırel'in, "Parsel Parsel" isimli kitabıyla ilgili konuşurken, Melih Gökçek'e ilişkin ortaya attığı iddiaları gündemine aldı. Programın, "FETÖ'nün siyasi ayağı ve destekleyicisi olma, belediyede çeşitli yolsuzluklar yapma" gibi yargıyı ilgilendiren "son derece ciddi" iddiaların dile getirilmesine aracılık ettiğini tespit eden RTÜK, yargının görev alanına dair hüküm veren iddiaları "yayın ilkesi ihlali" olarak değerlendirdi. RTÜK, bu gerekçe ile yayıncı kuruluşa idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.  

ERBAKAN'A DAİR SÖYLENENLERE DE CEZA

RTÜK, Halk TV'deki "İki Yorum" programında Levent Gültekin'in, toplumda itibar görmüş eski Başbakan Necmettin Erbakan hakkında sarf ettiği sözler nedeniyle de kanala idari para cezası uyguladı.

Üst Kurul, aynı programda, Merdan Yanardağ'ın, yaklaşık 7 sene önce vefat eden Ünal Osmanağaoğlu'nun MHP Kurultayında yönetici olarak görevlendirildiğini iddia etmesini ve yayının alt bandında "MHP'ye bugün yönetici seçilen Ünal Osmanağaoğlu, Kemal Türkler'in katilidir." ifadesinin yer almasını da yayın ilkelerine aykırı bularak para cezası uyguladı.

RTÜK ayrıca, sağlık beyanıyla sahte ürün ve bitkisel ilaç satan yayıncılar ile "halkı manevi duygularını istismar edilmesi"ne karşı da kararlar aldı. Bu kapsamda, GÜÇLÜ ve HM (Haberin Merkezi) adlı yayıncıların lisansları iptal edildi, TV 19, PARK TV ve FUL TV kanallarına ağır para cezaları kesildi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Hyundai işçileri: Sözler tutulmazsa eylemler başlar

SONRAKİ HABER

Rize'de kadınlar İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıktı: Tek adamın kararını tanımıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...