29 Mart 2021 23:30

AKP fişleme teklifinden vazgeçmiyor | Güvenlik soruşturması yine Mecliste

AKP’nin tüm itirazlara rağmen 5. kez Meclise getirdiği "Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu Teklifi"nin görüşmelerine bugün başlanacak.

Fotoğraf: Volkan Furuncu/AA

Paylaş

Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi Anayasa Mahkemesinin iki kez iptal etmesi ve tüm itirazlara rağmen bugün Meclis Genel Kurulunda görüşülecek. Teklif yasalaşırsa ilk defa ya da yeniden kamu görevine getirilecek kişiler ve akrabaları, önce MİT ve Emniyet tarafından araştırılacak. Fişleme yasası olarak tepkilere neden olan teklif, bugün Meclis Genel Kurulunda görüşülecek.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından OHAL kararnamesi ile kamuya alımlarda güvenlik soruşturması ve arşiv taramasına ilişkin düzenleme CHP’nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Bunun üzerine AKP tarafından Meclise sunulan bir torba yasanın içerisinde  güvenlik soruşturması ve arşiv taramasına ilişkin düzenleme getirildi. Ancak AYM yine CHP tarafından yapılan başvuru üzerine bunu da iptal etti.

BUGÜN MECLİSTE GÖRÜŞÜLECEK

AKP’nin 19 Haziran 2020’de Meclise sunduğu Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu Teklifi, 8 ay sonra yeniden Meclise geldi. Tüm itirazlara rağmen 5. kez Meclise getirilen teklifin görüşmelerine bugün başlanacak. Teklifin genel gerekçesinde “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na ve kanunlarına aykırı olan, ülkenin bağımsızlığını ve bütünlüğünü bozan, Türkiye Cumhuriyetinin güvenliğini tehlikeye düşüren herhangi bir faaliyette bulunamazlar. Bu nitelikte faaliyet gösteren herhangi bir harekete, gruplaşmaya, teşekküle veya örgütsel yapıya katılamazlar, bunlara yardım edemezler. Devlet memurları, herhangi bir kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunamazlar: görevlerini yerine getirirlerken dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep gibi ayrım yapamazlar, hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde bulunamazlar ve bu eylemlere katılamazlar” ifadeleri yer alıyor.

MİT VE EMNİYET ARAŞTIRACAK

Muhalefet tarafından “fişleme” tepkilerine neden olan yasa teklifi, ilk defa ya da yeniden kamu  görevlerine getirilecek kişiler hakkında yapılacak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması hükümlerinin yeniden düzenlenmesini içeriyor. Teklif ile güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması sonucunda elde edilen kişisel verilerin göreve atanma yönünden değerlendirildiği Değerlendirme Komisyonu oluşturulacak. Güvenlik soruşturmasına, görevin gerektirdiği niteliklere etkisi yönüyle kişinin eşi ile birinci derece kan ve sıhri hısımları da dahil edilecek. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve mahalli mülki idare amirlikleri yapacak. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Doç. Dr. Osman Elbek: Salgınla mücadelede mış gibi yapılıyor

SONRAKİ HABER

İçişleri Bakanlığından Kovid-19 genelgesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa