26 Mart 2021 10:32

TTB'den Bakan Koca'ya istifa çağrısı: Salgını yönetemeyenler istifa etmeli

TTB Merkez Konseyi İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya istifa çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, aktif hasta sayısında ciddi bir artış olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’nin vaka artışında dünyada 6. sırada olduğunu söyledi. Toplam vaka sayısının 3 milyonu, yaşamını yitirenlerin sayısının 30 bini aştığını belirten Ökten, "Salgını yönetemeyen Sağlık Bakanı ve sorumlular istifa etmeli" dedi.

TTB Merkez Konseyi, Türkiye’de açılma döneminin ardından katlanan vaka ve ölüm sayıları konusunda basın toplantısı düzenledi. Her geçen gün önlenebilir ölüm sayılarının ve aktif vaka sayılarının arttığını belirten TTB Merkez Konseyi İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, bunun bir sosyal cinayete dönüştüğünü ifade etti. Ökten, Bilim Kurulu'nun ve Sağlık Bakanlığının salgını bitirmeye yönelik değil, güvenlikçi bir persektifle hareket ettiğini söyledi. Ökten, "Toplam vaka sayımız 3 milyonu aşarken ölüm sayısı 30 bini açtı. Bir gün içinde ölüm sayısı 150'ye çıktı geçen haftanın iki katı. Aktif hasta sayısında ciddi bir artış var. Aynı zamanda bulaş tehdidini de arttırıyor bu durum. Risk haritasında 39 il kırmızıya döndü. Bu durum, Türkiye'nin yarısından fazlasının yüksek risk grubunda olduğunu gösteriyor. Düşük riskli il olarak sadece Şırnak görülürken, en yüksek riskli il ise Samsun. Ülkemiz bir tsunami ile karşı karşıya. Çok daha ciddi önlemlere ihtiyaç var" diye konuştu.

Bu tablonun değişmesi için taleplerini sıralayan Ökten, "Ekonomi paketleri ile yurttaşlar desteklenmeli, halka parasız maske ve hijyen malzemeleri dağıtılmalı, aşıda gelinen durum şeffaf şekilde paylaşılmalı, alınan kararlar şeffaf olmalı kamuoyu ile paylaşılmalı ve toplum karar alma sürecine dahil edilmeli, salgını yönetemeyen Sağlık Bakanı ve sorumlular istifa etmeli, aşıda patentin kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapılmalı, işyerlerinde filyasyon çalışmalaına devam edilmeli, Sars-Kovid varyantlarının hangi laboratuvarlarda incelendiği açıklanmalı, illerdeki hareketlilik azaltılmalı ve farkli risk gruplarindaki iller arasında seyahat kısıtlamalarına gidilmeli, Kovid-19 meslek hastalığı kabul edilmeli, yeterli sağlık çalışanı atanmalı" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığının da Sağlık Bakanlığı kadar başarısız olduğunu ifade eden Ökten, baştan beri yüz yüze eğitimi savunduklarını ancak okullarda gereken önlem alınmadan yüz yüze eğitimin salgının yayılmasına neden olacağını belirtti. Şu an elimizde aşı bulunmadığını dile getiren Ökten, aşılama hızının bu nedenle çok düşük olduğunu söyledi. 14 milyonu 2 ayda aşı yapan bakanlığın geri kalan toplumu aşılamasının mümkün olmayacağını belirten Ökten, birinci basamak olarak ifade edilen Aile Sağlığı Merkezlerinde çok ciddi çalışan ve mekan sorunu olduğuna değindi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsveç’te otomotiv devi Volvo şeflerinin primlerine yüzde 20 zam yaptı

SONRAKİ HABER

Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: İş bitmiştir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...