25 Mart 2021 16:17 Güncelleme: 25 Mart 2021 19:53

Aydın’da otoyol projesine tepki: Doğal yaşam alanları talan ediliyor

Aydın ile Denizli arasında yapılacak otoyol yapımına tepki gösteren AYÇEP üyeleri, projenin derhal iptal edilmesini istedi.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: MA

Reklam

Aydın - Denizli arasında yapılmak istenen otoyol projesine ilişkin Aydın Çevre ve Kültür Derneği (AYÇEP) Atatürk Kent Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamayı platform üyesi Metin Devrim yaptı. Aydın’da 2020 yılında 508 bin 862 hektar alana maden ruhsatı verildiğini anımsatan Devrim, kentte doğal yaşam alanlarının geri dönüşümsüz bir şekilde talan edildiğini belirtti.

"TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN KAYIPLAR OLACAK"

Aydın-Denizli otoyolu projesinin doğaya vereceği zararlara ilişkin defalarca uyarılarda bulunduklarını ancak çağrılarının görülmediğini ifade eden Devrim, “Sadece rant anlayışı ile yapılan bu yollar ve köprüler; maliyetleri, bütçelendirme yöntemleri, fiyatlandırılması ve kullanılabilirliği açısından değerlendirildiğinde, birçok tartışmayı da beraberinde getirmektedir. Yıllık geçiş taahhütlerini gerçekleştiremedikleri için kamu yararı oluşturmaları gerekirken, kamu zararı oluşturmaktadırlar. Bu durum, defalarca Sayıştay raporlarına da konu olmuştur. Böylesine maksadına aykırı bir yatırım, bölgemizin kesinlikle birinci önceliği olmadığı gibi, telafisi mümkün olmayan kayıplara da neden olacaktır” dedi.

TARIM ALANLARI YOK OLACAK

Otoyolun yapılmasına karşı olduklarını dile getiren Devrim, uyarılarını şöyle sıraladı:

  • Bölge topraklarının büyük kısmı birinci sınıf tarım arazisinden oluşmaktadır. Bu topraklarda ülkenin en değerli hazinelerinden olan incir, zeytin, kestane, narenciye ürünleri, çilek, pamuk, domates, biber, patlıcan, enginar, karpuz, kavun gibi katma değeri oldukça yüksek tarımsal ürünler yetiştirilmektedir. Yaklaşık otuz bin dönüm verimli toprak bu otoyolun altında kalacaktır. Bu topraklarda bir daha tarım ve meyvecilik yapılamayacak, buna bağlı üretim ve yüz milyarlarca lira gelir kaybı yaşanacaktır.
  • Otoyol çevresindeki tarım alanlarında, meyve bahçelerinde insan sağlığına zararlı egzoz gazı kaynaklı ağır metal kalıntıları birikecektir. Bu durum, otoyol çevresindeki tarım alanlarında üretim ve gelir kaybına neden olacaktır.  
  • Tüm bunlara bağlı olarak bölgede yapılan hayvancılık da olumsuz etkilenecektir.
  • Doğal hayat için büyük tehdit oluşacak: önemli su yolları zarar görecek, yaban hayvanlarının geçiş yolları kapanacak, fauna ve flora dengesi bozulacak, birçok kuş türü, arı ve böcek popülasyonu olumsuz etkilenecektir.
  • Otoyolun yapımı sırasında Büyük Menderes ovası, inşaat ve çalışma koşullarından, özellikle tozdan çok fazla etkilenecektir.

YÖRE EKONOMİSİ OLUMSUZ ETKİLENECEK

  • Yol üzerinde incir, zeytin, çilek gibi yöreye has sebze ve meyve satan çiftçi ve esnaf, akaryakıt istasyonları başta olmak üzere değişik alanlarda faaliyet gösteren pek çok işletmelerde gelir ve istihdam kaybı yaşanacak, yöre ekonomisi olumsuz etkilenecektir.
  • Aydın-Denizli arası gidiş-geliş maliyeti (yolcu geçiş garantili olacağı için) katlanacaktır.
  • Otoyol kaynaklı milyarlarca liralık gelir 3-5 kişinin kasasını doldururken; Aydın-Denizli arası ekonomik canlılık azalacak, Ortaklar ve Selçuk örneğinde olduğu gibi bölge büyük bir köye dönüşecek.  Büyük Menderes Nehri ve ovasının yüzyıllardır çevresine sunduğu doğal/dingin yaşam, tarımsal emek/geçim döngüsü ve tarihsel/kültürel varlıklar büyük bir saldırıya uğrayacaktır.

PROJE KAPSAMINDA

Yapılmak istenen Aydın-Denizli otoyolu ise 140 kilometrelik gövde yolu ve 23 kilometrelik bağlantı yollarıyla 163 km olacak, otoyolda 19 köprülü kavşak, 19 viyadük ve 5 hizmet tesisi inşa edilmesi planlanıyor. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre bu Aydın-Denizli mevcut bölünmüş karayolu 125 km olup, gidiş süresi yaklaşık 1 saat 40 dakika civarında yeni projeyle bu süre 1 saat 15 dakikaya düşmesi hedefleniyor. (Aydın/MA)

Reklam