26 Mart 2021 00:00

Koronavirüsle mücadelede önlem alınmıyor risk büyüyor

Yeniden açılmanın ardından vakalar 3’e katlandı, ölümler 2 kattan fazla arttı. Ufukta aşı da gözükmüyor. Büyüyen riske dikkat çeken uzmanlar derhal önlem alınmasını istedi.

Fotoğraf: Burak Emek/DHA

Paylaş

30 binlere dayanan vaka sayıları, artan ölümler ve yüksek riskli il sayısının çoğalmasına rağmen iktidar koronavirüsle mücadelede yeni tedbir almıyor. Birçok ilde bulaşıcılığı daha yüksek olan İngiliz mutantının hakim hale geldiğini belirten tabip odaları başkanları ve uzmanlar hastanelere başvuruların da arttığına dikkat çekerek derhal tedbir alınmazsa sağlık kuruluşlarında da sıkıntı yaşanacağının altını çizdi. Aşılamanın da yavaşladığına dikkat çeken uzmanlar, bu hızla aşılamanın bir yılda bitirilemeyeceğini söyledi.    

"HASTANELERE BAŞVURU DA ARTIYOR"

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı,  risk haritasına göre başlangıçta turuncu olan İzmir’in kırmızıya döndüğünü belirterek “Buna rağmen tedbirlere yönelik herhangi bir adım atılmıyor” dedi. Kentteki günlük vaka sayısının 700’den fazla olduğuna dikkat çeken Çamlı “Hafta başından beri hastaneye başvurular da arttı ve kovid poliklinik sayıları 2 katına çıktı. Derhal radikal önlemler alınmaz ve bu vaka artışı devam ederse yeni servisler açılsa bile sağlık kuruluşları bu artan talebi karşılayamaz” dedi. Aşılama sürecinin de şeffaf yürütülmediğini ifade eden Çamlı “Sahada yeni aşılanma neredeyse durmuş vaziyette. Sadece ikinci doz aşılar yapılıyor. Ama buna ilişkin de bir bilgilendirme yok. Toplumda doğal olarak ben aşı olabilecek miyim kaygısı artıyor” diye konuştu.

"İNGİLİZ VARYANTI ARTIK YERLİ OLDU"

Bursa İl Sağlık Müdürünün ‘Vakalar yüzde yüz arttı’ açıklamasını hatırlatan Bursa Tabip Odası Başkanı Alpaslan Türkkan, kentte ciddi bir vaka artışı olduğunu söyledi.  Özellikle mutant virüsün çok fazla görüldüğünü ve hızlı bir şekilde yayıldığını belirten Türkkan “Bursa’da İngiliz varyantlı virüs çok fazla var. Artık biz buna İngiliz varyantlı virüs yerine ‘yerli virüs’ diyoruz. Bununla beraber başka varyant virüsler de var” dedi.  

Vakalarda ki bu hızlı artışın kontrolsüz açılmayla bağlantılı olduğunu belirten Türkkan, vaka artışlarının hastanelere başvuruları da ciddi oranda artırdığına dikkati çekerek “Hastanelere başvurularda yüzde yüzden fazla bir başvuru var. Henüz yoğun bakımlar dolu değil. Başvuruları acil ve polikliniklerde karşılayabiliyoruz. Ama bu ne kadar sürer bilmiyoruz. Tedbirlerin gerçek anlamda alınması gerek. Şu anda kontrolsüz açılmanın sonuçlarını yaşıyoruz” dedi. Tedbirler alınarak bu tedbirlere herkesin uymasının sağlanması gerektiğini dile getiren Türkkan, aşılama konusunda ise şunları söyledi:  “Bursa’da şu anda günlük 7 bin aşı yapılıyor. Bu şekilde gidersek aşılamayı ancak 1 yılda tamamlarız. Sürekli mutasyona uğrayan bir virüs var karşımızda. O yüzden aşılamayı hızlandırmamız gerekiyor” dedi.

"AŞILAMA HIZLANMAZSA YAPILAN AŞILAR ANLAMINI YİTİRECEK"

Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Muharrem Baytemür,  yeniden açılmayla beraber insan hareketliliğinin arttığına dikkat çekerek “Yan yana gelişleri, teması arttırdığımız zaman vakalar da artacaktır” dedi. Son yapılan AKP kongresinin bir araya gelişlerin en kötü örneği olduğunu belirten Baytemür “Toplu taşıma araçları ve özellikle işçi servisleri insan yoğunluğuna bakılmadan çalıştırılıyor” dedi.  Şu anda Türkiye’de pandemiyle mücadele yürütülmediğini dile getiren Baytemür “Hastanelerdeki yoğun bakımlar ve servisleri yönetebilmek derdindeler” dedi. İktidarın ciddi bir kapanma uygulayacağını düşünmediğini ifade eden Baytemür “Bu nedenle vakalar daha fazla artacak ve bununla baş etmek daha da zorlaşacak. Mümkün olduğunca hareketliliğin azaltıldığı, insanların temasını azaltan somut kriterler konulmalı” dedi. Bu süreçte en önemli şeyin aşı olduğunu dile getiren Baytemür “Eğer biz hızlı aşılama yapamazsak diğer aşıların yapılması anlamını yitirecek pandeminin önlenmesi açısından. Yapılması gereken bir sürü gerekli şeyler var ama tercih edilmiyor. Tabloya baktığımızda da uygulanan kararların halktan ve emekçilerden yana olmadığını görüyoruz” dedi.

'AŞI NEREDE?​’ TALEBİ YÜKSELTİLMELİ

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Osman Küçükosmanoğlu, İstanbul’da ocak ayına göre vakalarda 10 katlık bir artış yaşandığını, hastane doluluk oranının arttığını belirterek “Bu artışa bağlı olarak önümüzdeki haftalarda ölümler de daha fazla artacak” dedi. Mart başında kademeli normalleşmeyle il bazında önlem alınacağının açıklandığını ama sonra tüm ülke kırmızıya boyanmasına rağmen iktidarın ‘Tedbirler değişmeyecek’ sözlerini hatırlatan Küçükosmanoğlu “Yaşanan bu artış hızı alınmayan tedbirlerle birlikte endişemizi artırıyor” dedi. İkinci pikin yaşandığı döneme doğru gittiğimize dikkati çeken Küçükosmanoğlu, “Bu dönemdeki en önemli fırsat aşı” dedi. Ancak Sağlık Bakanlığı yeterli aşı temin edemediği için 65 yaş üstünün bile aşılanamadığını hatırlatan Küçükosmanoğlu “Bu hafta 60-65 yaş arası aşılanacaktı ama aşı yok ve başlayamadık” diye konuştu. Türkiye’de ve dünyada aşının ne kadar etkili olduğunun görüldüğüne vurgu yapan Küçükosmanoğlu, ‘Aşı nerede?​’ talebinin yükseltilmesi gerektiğini söyledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Edremit’ten bir eğitim emekçisi yazdı: Kadınlar sözleşmeden vazgeçmeyecek!

SONRAKİ HABER

HDP’den Gergerlioğlu’nun gözaltına alınması talimatı verenler hakkında suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...