22 Mart 2021 07:17
Son Güncellenme Tarihi: 22 Mart 2021 11:47

Topraklarını savunan Ünyeliler örgütsel faaliyetten yargılanıyor

Ordu'nun Ünye ilçesinde topraklarında maden aranmasına karşı çıkan ve sondaj çalışmalarına karşı direnen köylüler hakim karşısına çıktı. Dava 5 Temmuz'a ertelendi.

Fotoğraf: Coşkun Özbucak/Evrensel

Paylaş

Coşkun ÖZBUCAK
Ordu

Ordu'nun Ünye İlçesi Üçpınar Mahallesi’nde yapılmak istemen sondaj çalışmalarına tepki gösteren köylülerin yargılandığı dava bugün görüldü. “Mala zarar verme ve görevi yaptırmamak iddialarıyla yargılanan köylülerin duruşması 5 Temmuz 2021 tarihine ertelendi.

Mahkeme sonunda bilgi veren Avukat Nur Hilal Gündüz ve Tuğçe Yılmaz, " İddialara karşı sözlü savunmamızı yaptık" diye bilgi verdi. Suçlamaların hiçbirini kabul etmediklerini belirten Avukat Tuğçe Yılmaz “O gün orda hiç kimsenin niyeti devletin askerine, polisine engel olmak değildi. Bu insanların topraklarını, fındık bahçelerini, kestane ağaçlarını korumak istediklerini ifade ettik” dedi. Köylülerin gösteri ve yürüyüş yasasına aykırılık, örgütsel faaliyet gibi ek iddialarla suçlandıklarını belirten Gündüz, konuya dair savunma verdiklerini söyledi. Olayın toprak sahiplerinin, bir gece tarlalarına, bahçelerine iş makinalarıyla yabancı insanların girmesine tepki göstermesinin, topraklarını terk etmemesinin, topraklarının delik deşik edilmesine engel olmasından öte bir şey değildir diyen Avukat Nur Hilal Gündüz “Dileriz yargılama sonunda iyi kararlar alırız, biz takipçisi olacağız” dedi.

Duruşmaya Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel ve Ünye'deki siyasi parti ile dernek temsilcileri destek verirken köylülerin kitlesel katılımı da dikkat çekti.

"TOPRAĞINA SAHİP ÇIKAN HALK YARGILANIYOR"

Mustafa Adıgüzel Ordu, duruşma öncesi yaptığı açıklamada "Arkadaşlarımız toprağına sahip çıktılar. Burada toprağına sahip çıkan halk yargılanıyor. Halk, 'Geçimimizi buradan sağlıyoruz' diyerek Anayasal hakkını kullandı. Halka karşı orantısız güç kullanılmasına şahit olduk ama halk kimseye el kaldırmadı, zarar vermedi. Bugünler geçecek. Hakkını savunan halkın yargılanması bitecek. Ülke topraklarını peşkeş çekenlerin yargılandığı günler gelecek" dedi.

"GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ"

Üçpınar’dan Cemal Çatal da arkadaşlarını yalnız bırakmayacaklarını vurgulayarak "Arkadaşlarımız topraklarına sahip çıkmak için mücadele ettiler. Bizler de birlikteydik. Onları yalnız bırakmadık, bırakmayacağız. Arkadaşlarımız suçlu değil, mağdurlar. Toprağına, geleceğine sahip çıkmak ödüllendirilmesi gerekirken yargılanıyorlar. Birlikteliğimiz sürüyor. Toprağımızı korumak için geri adım atmayacağız" dedi.

NE OLMUŞTU?

Fatsa’daki siyanürle altın işletmeciliğinin doğaya verdiği zararların yakın tanığı olan Ünyeliler, köylerinde yapılmak istenen sondaj çalışmalarına karşı direniş sergilemişti. Jandarmanın müdahalesiyle köylülerin yaralanması ve gözaltına alınması sonrası halka destek büyümüştü. 28 Ekim 2020 tarihinde başlayan halkın direnişi sonrası şirket sondaj çalışmalarını tamamlamadan bölgeden ayrılmıştı.

Jandarma tarafından gözaltına alınan ve 1 gün sonra serbest bırakılanlardan 15'i hakkında soruşturma açılmıştı.

ÖNCEKİ HABER

TÜİK verileri eski kavramlarla açıkladı, 2020'de işsizliği düşürmeyi başardı

SONRAKİ HABER

Mynmar’da darbe karşıtı güçler halk ordusu kurmaya hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...