Ankara'da Newroz: Bugünün Dehak’ı korku imparatorluğu kurmak istiyor

Ankara’da yapılan Newroz’da HDP’ye yönelik kapatma davasına ve milletvekilliği düşürme gibi baskılara tepki gösterildi: Bütün bunlar zamanın Dehak’ı AKP-MHP faşist bloğu tarafından yapılmak isteniyor.

21 Mart 2021 10:02
Son Güncellenme Tarihi: 21 Mart 2021 15:25
Paylaş

Ankara’da yapılan Newroz’da HDP’ye yönelik kapatma davası, kayyum, hapis, milletvekilliği düşürme gibi baskılara tepki gösterildi. Milletvekilliği düşürüldüğü için adalet nöbeti tuttuğu Meclis’ten polis zoruyla çıkarılan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu ise serbest bırakılınca geldiği Newroz alanına sokulmadı. Telefon üzerinden Newroz mitingindekilere seslenen Gergerlioğlu, “Aramıza engeller koyabilirler ama biz halkların vekiliyiz” dedi. Newroz alanında yapılan açıklamada, “Bir korku imparatorluğu yaratılmaya çalışılıyor. Bütün bunlar zamanın Dehak’ı AKP-MHP faşist bloğu tarafından yapılmak isteniyor” denildi.

POLİS İÇERİ DEZENFEKTAN BİLE SOKMADI

Ankara’da Newroz’un adresi Anıtpark oldu. Polisin yoğun güvenlik önlemlerinin aldığı mitig alanına gelenler iki arama noktasından geçmek zorunda kaldı. Ankara emniyeti daha önce HDP’nin kongreleri ve mitinglerde yaptığı gibi birçok eşyanın alana girişine izin vermedi.Önceden powerbank, şartj aleti, çakmak gibi eşyaları almayan polis, bu kez fular, ip, bant, hatta dezenfektanları bile alana sokmadı.

“Yaşasın halkların kardeşliği”, “Biji Newroz” sloganlarının atıldığı mitinge yer alan kurumlar arasında HDP, Emek Partisi, ESP, Halkevleri, KESK vardı. Türkçe ve Kürtçe yapılan açıklamada konuşan Şamil Parlak, “Demirci Kawa önderliğinde Dehak zulmüne karşı isyan ve özgürlük ateşinin tutuşturulmasından bu güne 2 bin 632 yıl geçti. O günden bu yana birçok Dehak, bir o kadar da Kawa geçti insanlık tarihinden. Dehaklar zulme, Kawalar özgürlük inancı ve tutkusuna sarıldılar. O günden bu yana hiçbir Kawa yenilmedi. Mevzi kaybettiler, kimi zaman geri çekildiler belki ancak asla yenilmediler. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki bundan sonra da yenilmeyecekler” dedi. 

2021 Newroz’unun da baskı ve zulüm koşullarında karşılandığı belirtilen ve Şamil PArlak tarafından okunan açıklamada, “Çağın Dehakları hala savaş politikalarından medet umuyorlar. Hala haksızlık ve hukuksuzluktan besleniyorlar. Hala sömürü, baskı, asimilasyon, talan, kutuplaştırma ve savaş politikaları ile var olmak için çabalıyorlar. Her gün en az üç kadının katledildiği bir coğrafyada İstanbul Sözleşmesi’ni feshettiler. Gençliğin geleceğini çalmaktan vazgeçmiyorlar.  Yollar, köprüler, gökdelenler işçi kanıyla sulanmış betonlar üzerinde yükselmeye devam ediyor. Yoksulluk ve açlık almış başını gidiyor. Yandaş şirketlere milyonlarca liralık vergi affı gelirken geçim derdinde olan halkların, yediği ekmekten, içtiği suya kadar vergi alınıyor. Bunun yanında, coğrafyanın dört bir yanında, kente, doğaya, derelerimize, suyumuza, binlerce yıldır var olan kültürel miraslarımıza, Hasankeyf’e, rant için saldırılarmaya devam ediyorlar. Bunlar yetmezmiş gibi Koronavirüs krizi, tedbir adı altında, halkların yaşamı üzerinde bir baskı aracı olarak varlığını korurken, milyonlarca insan, virüsle mücadele adı altında evlere hapsediliyor, işçiler ölüme terkediliyor” diye konuştu.

"KÜRT HALKININ KAZANIMLARI ALINMAK İSTENİYOR"

Kürt halkının üzerindeki baskıların da arttığını ifade eden Parlak, Kürtlerin kimliği, kültürü, dili ve iradesinin teslim alınmaya çalışıldığını söyledi. Özgür iradesiyle seçtiği milletvekillerinin, belediye eş başkanlarının ve seçilmişlerinin bir bir tutuklanıp yerlerine kayyum atandığını söyleyen Parlak, “Ortadoğu’da yıllardır kayıptan başka bir şey getirmeyen işgal ve savaş politikasından vazgeçilmiyor. Kürt halkı başta olmak üzere tüm halkların kazanımları geri alınmaya çalışılıyor. Uzatılan barış eli itiliyor. Kürt sorununda demokratik çözüm için adım atılan 2013 yılında hiçbir tabutun gelmediği sıvasız evlere şimdi bayraklar asılıyor. Bir korku imparatorluğu yaratılmaya çalışılıyor. Bütün bunlar zamanın Dehak’ı AKP-MHP faşist bloğu tarafından yapılmak isteniyor” dedi. 

"BİZİM GÖZÜMÜZDE BU KARARLARIN HÜKMÜ YOK"

HDP Kocaeli milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürüldüğünü, aynı günlerde HDP’ye yönelik kapatma davası açılarak 687 kişiye siyaset yasağı getirilmesine ilişkin iddianameler hazırlandığını belirten Parlak, “Halklarımızın gözünde ise bu kararların hiçbir hükmü yoktur. Bizler gücümüzü de meşruiyetimizi de, kağıt parçalarından değil her türlü baskı, inkar ve imha politikalarına rağmen, bugün coğrafyanın dört bir yanında, bir an olsun vazgeçmeden, bir an olsun korkmadan, bir an olsun tereddüt etmeden Newroz alanına akın eden milyonlardan alıyoruz” dedi.

GERGERLİOĞLU NEWROZ’A ALINMADI, ARAYARAK SAHNEDEN SESLENDİ

Milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından 4 gündür adalet nöbeti tutuğu Meclis’te gözaltında alınan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, ifadesinin ardından serbest bırakılınca Newroz alanına geldi. Ancak milletvekilliği düşürüldüğü için üzeri aranmak istenen Gergerlioğlu, miting alanına alınmadı. HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya’nın, sahneye çıkarak yaşananları anlatması üzerine Newroz alanından polisin tutumuna karşı yuhalamalar ve “Gergerlioğlu onurumuzdur” sloganları yükseldi.

Gergerlioğlu’nun Newroz alanındakilere seslenmesi için telefonla arandı. Telefondaki sesi mikrofona verilen Gergerlioğlu, “Tüm bu karanığpa, engellemelere rağmen sizleri, bizlerden kimse ayıramaz. Aramıza engeller koyabilirler, aramıza mahkemeler koyabilirler,” aramıza zindanlar koyabilirler ama biz halkların vekiliyiz” dedi.

Açıklamanın ardından Cevdet Bağca ve Ahmet Şiar sahne aldı. (Ankara/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Yazar Füsun Çetinel: Çocukların masumiyeti erken yaşlarda kaybediliyor artık

SONRAKİ HABER

Pushing the HDP out of the realm of legal politics is an 'issue of survival' for the AKP

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...