20 Mart 2021 09:15
Son Güncellenme Tarihi: 20 Mart 2021 18:32

Newroz yurt genelinde coşkuyla kutlandı

Newroz, tüm ülke genelinde yapılan etkinliklerle coşkulu bir şekilde kutlandı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Newroz, yurt genelinde yapılan irili ufaklı etkinliklerle kutlandı.

“Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” sloganıyla düzenlenen İstanbul Newroz’u, Yenikapı Miting Meydanında gerçekleştirilirken yerellerde de pek çok noktada kutlamalar yapıldı.

İZMİR | "HALK BURADA, BU HALKI NEREYE KAPATACAKSINIZ?"

İzmir'de Newroz, Gündoğdu Meydanı'nda “HDP halktır, halk burada” sloganlarıyla kutlandı. Pandemi ve yağmura rağmen katılımın yoğun olduğu mitingde adalet ve barış talepleri yükseldi.

Mitinge İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Emek Partisi, ESP, SYKP, Halkevleri ve Kaldıraç dahil birçok siyasi parti ve kitle örgütü katıldı. Ayrıca HDP İl Eş Başkanları Besriye Tekgür ve Kadir Baydur, HDK İl Eş Sözcüsü Sabri Gül, birleşen parti eş başkanları, Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ve HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç da konuşmacı olarak yer aldı.

HDP İl Eş Başkanı Besriye Tekgür, "Newroz kadınların özgürlük isyanıdır. HDP halktır, halkın iradesi gasbedilemez. Tarih sizi yargılayacak” dedi. 

İzmir Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu adına konuşan Ebru Dinçel de "Bir kez daha sesleniyoruz, yaşamın hiçbir alanından olduğu gibi siyaset sahnesinden bizi çekemeyeceksiniz. Bir gece yarısı darbesiyle Cumhurbaşkanlığını kararnamesiyle İstanbul Sözleşmesi feshedildi. Bunlar hukuk, insan hakları tanımıyor, demokrasiye inanmıyor. Ferman, darbeler sizinse dağlar, sokaklar, alanlar bizimdir. Haklarımızdan da hayatlarımızdan da vazgeçmeyeceğiz” dedi.

KESK MYK üyesi Elif Çuhadar da “Örgütlü bir gücü hiçbir şey yıkamaz. Bütün emekçilerle yan yana omuz omuza demokrasi mücadelesinde olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da “Bizleri kapatmak isteyenlere sözümüz var, tarihin çöplüğüne gideceksiniz, bizler halkız. Sizler bu halkı her gün sömürüyorsunuz; yoksulların, işçilerin, kadınların, emekçilerin sırtına basa basa bir avuç yandaşı sermayeyi her gün ihya ediyorsunuz. Her yerde Newroz ateşini yükselterek demokrasi ve barış mücadelesi veriyoruz, asla geri adım atmayacağız” dedi.

HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç da “Karşımızda çürümüş, siyasi ahlakını yitirmiş bu iktidar, Türkiye’yi yerle bir edecek adımları ardı ardına atıyor. Barış için elimizi uzatmayı da biliriz yumruğumuzu sıkıp direnmeyi de biliriz. HDP dükkan mıdır kapısına kilit vuracaksınız? HDP halktır ve halk bütün meydanlarda. Siz bu halkı nereye kapatacaksınız? İktidar bu gerçeği görecek, HDP'yi kapatamayacaksınız” dedi.

(İzmir/EVRENSEL)


GEBZE | GERGERLİOĞLU SESLENDİ

Gebze'de Newroz kutlamasının yapılacağı alana gelenler polisin keyfi tutumuyla karşılaştı. Kıyafetinde sarı, yeşil ve kırmızı renk olan yurttaşlar polis tarafından alana alınmadı.

Newroz alanında toplanan kalabalığa Meclis'ten seslenen Ömer Faruk Gergerlioğlu, Newroz'u kutladı ve mücadele mesajı verdi. (Gebze/EVRENSEL)


MERSİN

Mersin'de Tırmıl Miting Alanı’nda başlayan kutlamalar öncesinde alana “Yaşasın sosyalizm, yaşasın halkların özgürlüğü ve eşitliği” ve 6 dilde “Newroz kutlu olsun” pankartları asıldı.

Özellikle kadınların üzerlerine rengarenk ulusal kıyafetler giydikleri görüldü. Ellerindeki sarı, kırmızı ve yeşil renkte flamalar taşıyan kadınlar, zılgıtlar çekti. (Mersin/MA)


BİNGÖL

Bingöl’de yurttaşlar “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla Saray Mahallesi’nde bulunan Hastane Caddesi üzerinde bir araya geldi.  HDP flamalarının taşındığı kutlamada “Newroz Pîroz Be” yazılı pankartlar asıldı. Kurmancî ve Kurmançkî (Dimilkî) şarkılarla halay çeken yurttaşlar, HDP’ye yönelik baskılara karşı dikkat çekerek "HDP halktır halk burada" sloganları attı.

(Bingöl/MA)


ÇORUM | "NEWROZ BASKIYA KARŞI DURMANIN SEMBOLÜ"

Çorum Emek ve Demokrasi Platformu'nun çağrısıyla Âşık Mahsuni Şerif Parkı’nda gerçekleştirilen kutlamaya siyasi partiler, sendika ve demokratik kitle örgütü temsilcileri de katıldı.

Programda Çorum Emek ve Demokrasi Platformu adına bir konuşma yapan KESK Dönem Sözcüsü Emrah Azapçı, Newroz’un Ortadoğu, Asya ve Anadolu topraklarında baharı müjdelediğini belirterek, “Ne var ki barış ve kardeşlik bayramı olan Newroz, son yılarda baskı ve saldırıların gölgesinde kutlanıyor. Tek adam yönetimi anlayışı, baskıcı yönetim tarzını her geçen gün büyüterek sürdürüyor. Bu girişimlere itiraz edenler, hak arayan işçiler, özerk üniversite isteyen öğrenciler, kayyum belediyeleri kabul etmeyenler, İstanbul Sözleşmesini savunan kadınlar terörist ilan edilerek susturulmaya ve sindirilmeye çalışılıyor” dedi.

Koronavirüs salgınına karşı milli mücadele verdiğini söyleyen iktidarın bugüne kadar iki emperyalist blok arasında birini diğerine karşı koz olarak kullanmaya dayalı dış politikasında ısrar ettiğini ve bu şekilde Türkiye’nin büyük bir çıkmaza doğru sürüklenerek, bölgede yalnızlaşan ve dışlanan bir ülke haline geldiğini belirten Azapçı, “Mısır örneğinde olduğu gibi dün 'darbeci' dedikleriyle bugün anlaşma zemini arar hale gelen iktidarın, halklarla barış içinde yaşamak yerine emperyalist politikalarda medet aramasının ülkemizi getirdiği hâl ortadadır. Newroz asırlar boyunca baskıcı ve inkarcı yönetimlere karşı durmanın sembolü oldu. Tüm bölge halklarına, emekten yana kesimlere ve işçi sınıfına çağrımızdır; bölgede barış, ülkede demokrasi için 2021 Newroz’unda birleşelim” ifadelerini kullandı.

Azapçı’nın konuşmasının ardından etkinliğe katılanlar sembolik olarak yakılan Newroz ateşinin üstünden atladı. (Çorum/EVRENSEL)


MALATYA

Malatya'da Newroz coşkuyla kutlandı. Pandemi kurallarına dikkat edilerek düzenlenen kutlamada halaylar çekildi, zılgıtlar atıldı, Newroz ateşi yakıldı.

Kutlamaya HDP, EMEP, TİP, Tüm-Köy Sen, Sol Parti, İHD, Eğitim Sen, SES, BES, PSKAD ve KKP katıldı.

Newroz Tertip Komitesinden HDP Malatya İl Başkanı Yusuf Bozkuş, "Newroz mazlum halkların kardeşlik bayramıdır, Newroz baharın ve özgürlüğün bayramıdır. Biz kazanana kadar mücadelemiz devam edecektir. Bugün bu meydanda seslerini birleştiren herkesi selamlıyorum. Newroz piroz be" dedi.

Emek Partisi adına konuşan MYK Üyesi Halil İmrek, "Emek Partisi Genel Merkezi adına hepinizi selamlıyorum. Dehşetle başlayan bütün zulümlerin sonunda Dehaklar yenilmiştir. Tüm halkların Newroz'u kutlu olsun" ifadelerini kullandı.

Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin keyfi bir şekilde talimatla vekilliği düşürüldüğünü, ardından HDP'nin kapatılmasının gündeme geldiğini anımsatan İmrek, "HDP yöneticisi, HDP üyesi ve EMEP Genel Merkez Yönetisici Levent Tüzel ve eski Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek'in de aralarında olduğu 687 kişiye siyaset yasağı istendi. İHD Genel Başkanı gözaltına alındı. Tüm bunlar insan hakları eylem planını açıkladıkları, reform dedikleri bir dönemde oluyor. Adeta cunta dönemlerinde olduğu gibi İstanbul Sözleşmesi'nden çekildiler. Kadınlar İstanbul Sözleşmesi uygulansın derken sözleşmeden çekildiler" dedi.

Tek adam tek parti faşizminin inşasının devam ettiğini söyleyen İmrek "Ancak ülkenin emekçileri, kadınları, gençleri bu gidişe dur diyecekler. Bütün işçi ve emekçiler, Kürt halkı tek tek mücadele ettikçe bu kavganın kaybedeni biz olacağız. Bunun için birlikte mücadele etmeliyiz" dedi.

HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü de "Faşist iktidarın yaptığı darbeler darbeler üstüne devam ediyor. Kadınlar, gençler, emekçiler iktidarın hedefinde. Kadınlardan korkuyorlar çünkü bu yüzden saldırıyorlar" diye konuştu.

Etkinlik Hivron'un şarkılarıyla son buldu. (Malatya/EVRENSEL)


MARAŞ

Maraş’ın Pazarcık ilçesinde HDP’nin öncülüğünde Celal Doğan Parkı'nda Newroz kutlaması yapıldı. Kutlamaya, HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, MYK Üyesi İlknur Birol, PM üyelerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

Kutlamaya gelen yurttaşlar GBT'ye tabi tutuldu. Şarkılar eşliğinde halaylar çeken kitle, sık sık “HDP halktır, halk burada” ve “Bijî Newroz” sloganları attı.

Kutlamada konuşan HDP’li Zeynel Özen, partisinin kapatılmasına yönelik girişimlere tepki göstererek, "HDP olmazsa bu ülkeye barış gelmez. Kürtleri hedef göstererek sürdürülen bir savaş var. Barış dedikçe saldırıyorlar. HDP'yi iyi okusunlar. Bir gider bin geliriz. HDP'yi kapatamazlar. HDP halktır. Biat etmeyeceğiz" dedi.

İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılmasına tepki göstererek konuşmasına başlayan İlknur Birol ise, “Kadın tecavüzcülerinin, katillerinin talebini karşıladılar. Ama kadınlar asla size boyun eğmeyecek” dedi. (Malatya/MA)


ADIYAMAN

Adıyaman’da Newroz, Mahmut Gürbüz Camii yanındaki alanda kutlandı.

Konuşma yapan HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, “HDP bir dükkan değildir hemen kapatılsın. HDP sadece bir kurum değildir; HDP sizsiniz, HDP halktır” dedi.

Abdullah Öcalan ile kurulacak diyalogun barışın anahtarı olduğunu ifade eden Toğrul, "Tecrit bir an önce kaldırılmalıdır" diye konuştu. (Adıyaman/MA)

ÖNCEKİ HABER

Öldürülen Ceyda Yüksel'in annesi: Mücadelemden vazgeçmeyeceğim

SONRAKİ HABER

Newroz maskeli, sözü açık: Biz varız, buradayız!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...