17 Mart 2021 12:49
Son Güncellenme Tarihi: 18 Mart 2021 12:39

Vekilliği düşürülen Gergerlioğlu Meclis'ten ayrılmıyor: AYM kararına kadar buradayız

Milletvekilliği düşürülen Ömer Faruk Gergerlioğlu, HDP grup odasında demokrasi nöbetini sürdürüyor. Gergerlioğlu, AYM kararına kadar eylemi sürdüreceklerini söyledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergeriloğlu hakkında kesinleşen yargı kararının Meclis Genel Kurulu'nda okunmasıyla vekilliği düşürüldü. Kararı protesto eden HDP Grubu Genel Kurul’da oturma eylemi başlattı. TBMM'yi terk etmeyeceğini açıklayan Gergerlioğlu, Genel Kurul'da 3 saat 20 dakika bekleyip HDP'nin TBMM'deki Grup Odası'na geçti. Gergerlioğlu, Anayasa Mahkemesi kararı açıklanana kadar demokrasi nöbeti tutacaklarını söyledi.

HDP’nin meclisteki Grup Odasında eylemlerine devam eden partililer sabaha kadar sırayla toplantı salonunda nöbet tuttular. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar burada Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi ve HDP'ye kapatma davası açılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Gün boyunca çeşitli medya kuruluşlarına canlı katılımıyla demeçler veren Gergerlioğlu, canlı yayınlara katılmaya devam ediyor.

CHP Konya Milletvekili Abdullatif Şener, Gergerlioğlu’nu ziyaret ederek dayanışma mesajı verdi.

"AYM KARARINA KADAR BURADAYIZ"

Gecenin ilerleyen saatlerinde Mezopotamya Ajansına konuşan Gergerlioğlu, başlattıkları eylemi “Demokrasi Nöbeti” olarak tanımladı. Milletvekilliğinin düşürülmesi kararının okunduğu sırada Genel Kurul’da bulunan ilk milletvekili olduğunu söyleyen Gergerlioğlu, “Ben hazırlığımı yapıp geldim. Buradan beni cezaevine götüreceklerse de hazırım. Götürmezlerse de buradayım” dedi.

“Burada oturmaya, direnmeye kararlıyım. AYM dosyam hakkımdaki kararı açıklayabilir. Bu konuda hızlanmalı. Çünkü milletin seçip, Meclis’e büyük zorluklarla gönderdiği bir vekil ayak oyunlarıyla düşürüldü. AYM’ye boşuna başvurmadık. Onun sonuçları hayati derecede" diyen Gergerlioğlu, Enis Berberoğlu'nun tekrar Meclis’e döndüğünü hatırlatarak kendisi için de aynı durumun söz konusu olduğunu, AYM’nin acele etmesi gerektiğini belirtti.

Hakkındaki yargı kararının zorlama olduğunu ve kamuoyunun vicdanının kabul etmediğini belirten Gergerlioğlu, “Bu ceza hiçbir şekilde vicdanlarda karşılık bulmadı. Önemli bir itiraz oldu. Çünkü ben bir suç işlemedim. Zulmen benim milletvekilliğim düşürüldü, zulmen cezaevine atılıyorum. Meclis’te direnişe geçtik. Milletvekilliğim kağıt üzerinde düşürüldü ama ben yine milletvekiliyim. Çünkü bunlar bizim hakkımızda karar alan mekanizmalar değil. Biz milletten aldık bu yetkiyi. Uyduruk yargı kararlarıyla milletvekilliği düşmez. Meclis Başkanı, Anayasayı, dokunulmazlık yetkisini çiğnedi. Ben kendimi hala milletvekili hissediyorum” dedi.

Vekilliğinin düşürülmesinin hemen ardından HDP’ye kapatma davasını açılması üzerinde de duran Gergerlioğlu, bu konuda “İktidarın etkisi altında olduğu yargı kararıyla HDP’ye yönelik çöktürme operasyonunun yapıldığının bir göstergesi. Bu trajikomik bir olay. Yıllardır denenen ve yanlış sonuç alınan bir mesele” ifadelerini kullandı.

"MUHALEFET ETKİLİ DESTEK GÖSTEREMEDİ"

Gergerlioğlu, kamuoyundan ve uluslararası alandan karara karşı ciddi tepkiler geldiğini, bundan memnun olduklarını ama aynı desteği muhalefet partilerinden göremediğini dile getirdi. Gergerlioğlu, “Muhalefetin önyargıları var. Kamuoyundan güçlü bir destek alırken, HDP’ye yönelik bir önyargıdan dolayı tedirginlik yaşadıklarını gördüm. CHP ve İYİ Parti tedirginlik yaşadı. Kararı desteklemediler ama bana da etkili bir destek vermediler” dedi. Gergerlioğlu, başka partilerden milletvekillerinin vekilliklerinin düşürülebileceği uyarısında da bulundu.

GENEL KURULDA YAŞANANLAR

Dün (17 Mart Çarşamba) Ömer Faruk Gergeriloğlu'nun vekilliğinin düşürülmesinin ardından Gergerlioğlu Meclis Genel Kurulu'ndan çıkarılmak istendi. Genel Kurul'u terk etmeyen Gergeriloğlu'na HDP milletvekilleri ve muhalefet partilerinden birçok milletvekili de destek verdi.

AKP ve MHP Genel Kurulu terk ederken, HDP’liler Genel Kurul Başkanlık Divanı önünde oturma eylemi başlattı. Oturma eyleminin ardından Meclis oturumu haftaya ertelendi.

HDP'liler, ellerinde Gergerlioğlu’nun fotoğrafının olduğu ve üzerinde “Gergerlioğlu Türkiye’nin vicdanıdır”, “Herkes için adalet talep etti”, “Çıplak aramayı gündeme getirdi”, “Kadın cinayetlerine sessiz kalmadı”, “Hakkını arayanların her zaman yanında oldu”, “Yoksulluğa karış halkın yanında oldu”, “Polis şiddetine her zaman karşı çıktı”, “KHK’lilerin mücadelesine destek verdi”, “Faili meçhulleri her yerde dile getirdi” yazılı dövizler taşıdı. Gergerlioğlu’nun fotoğrafının bulunduğu bir döviz, Meclis kürsüsüne bırakıldı.

Gergerlioğlu ve HDP'liler genel kurulda saatler süren eylemin ardından HDP'nin Meclis'teki Grup Odası'na geçti.

ÖNCEKİ HABER

DSÖ: AstraZeneca aşısının faydası risklerinden daha fazla, aşılama sürmeli

SONRAKİ HABER

Nijeryalı Festus Okey'i öldüren polise 16 yıl 8 ay ceza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...