15 Mart 2021 23:40

"Yeniden" hayata sarılmak

Marcus Graf, Ferhat Özgür ve Gülgün Başarır’la “Yeniden” sergisini konuştuk.  

Fotoğraf: Kadir İncesu 

Paylaş

Kadir İNCESU

Koronavirüs salgınının sanata ve sanatçıya yansımalarını konu edinen “Yeniden” sergisi sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor. Ataşehir Belediyesi Cemal Süreya Etkinlik Merkezi’nde açılan sergide “Yeniden İnsan”, “Yeniden Kent”, “Yeniden Doğa”, “Yeniden iletişim”, “Yeniden Toplum” ve “Yeniden Sanat” düşüncesinin sanattaki karşılığı tartışılıyor.

Sergi, dünya ile yeni bir ilişkinin nasıl şekillenebileceğini sorarak; doğa, kültür, politikalar, şehir ve diğer insanlarla olan ilişkiyi gözden geçiriyor. Sergide Beyza Boynudelik, Emin Mete Erdoğan, Ferhat Özgür, Filiz Piyale Onat, Gizem Candan, Güler Güçlü, Gülgün Başarır, Hasan Deniz, Murat Germen, Mustafa Duymaz, Saliha Yılmaz, Seydi Murat Koç ve Zafer Akşit’in eserleri yer alıyor.

Marcus Graf, Ferhat Özgür ve Gülgün Başarır’la “Yeniden” sergisini konuştuk.  

YAŞAM İLE YÜZLEŞMEK

Sergisinin Küratörü Prof. Dr. Marcus Graf’ da “Yeniden” sergisinin kovid 19 salgını sebebiyle insanlığın yüzleşmek zorunda kaldığı kişisel alışkanlıklar, sosyal birliktelikler, çalışma düzenlerindeki zorunlu değişimlerin yanı sıra ekonomik, ekolojik ve sosyo-politik krizlerle karşı karşıya kalınan bir dönemde her krizin bir değişim şansı demek olduğu inancından yola çıkarak şekillendiğini söylüyor. Graf, serginin sanatseverlerle buluşmasının ardından, hem fiziki hem de sanal olarak büyük bir ilgiyle izlenmesinin, içinde bulunulan dönemde sanatın rolünün önemini ve sanata olan ihtiyacı da ortaya koyduğunu belirtiyor.

KUCAKLAŞMA

2002 yılında Ankara'da çektiği “Kucaklaşma” adlı performatif fotoğrafı ile sergide yer alan Ferhat Özgür çalışması için şunları söylüyor:Bir inşaat alanı içerisinde bir grup insanın birbirlerine sarılıp kucaklaşırken göstermek istedim. İnşaat ve inşa kavramlarını böylece iç içe geçirmeye karar verdim. Bugünün koşullarından baktığımda, salgın ile birlikte kucaklaşma, selamlaşma, tokalaşma, sarılma gibi sevgi ritüellerinden zorunlu olarak uzaklaştığımız bir süreçte bu fotoğrafın sergiye yeniden davet edilmesini çok anlamlı buldum. Sergi, bu tür hassas konuları gündeme getiriyor.”

SANATA İHTİYACIMIZ VAR

Gülgün Başarır ise “Yeniden” sergisinde 37 yıl önce yaptığı “Oyun” adlı resimle yer almaktan dolayı çok memnun olduğunu belirtiyor. Yeniden sergisinin yeni üretimler, yeni fikirler için bir işaret fişeği fırlattığına dile getiren Başarır “Hiç bir dönemde olmadığı kadar sanata ihtiyacımız var. Ruhumuzu yetkinleştirecek, hayatı yaşanır kılacak, yaşama sevinci verecek tek gerçek sanat. Pandemi bu gerçeği görünür kıldı. Sergiye katılan sanatçılar, farklı ifade biçimleri kullanarak eserlerini üretiyorlar. Üretmeye devam edecekler. ‘Oyun’ isimli resmimle katıldığım Yeniden sergisi sanatın misyonunu bana bir kez daha gösterdi. Bu  misyon yaşanmış, yaşanan ve yaşanacak olanın hakikatinde gizli” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Yüz yüze eğitimin 1 haftalık bilançosu: 432 öğretmen, öğrenci ve personel karantinada

SONRAKİ HABER

Bakan Koca'nın önce nisan sonra sonbahar dediği yerli aşıda yeni tarih yıl sonu oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...