14 Mart 2021 16:34

THD: Kullanıp atılan plastikler yasaklansın!

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, “Kullanıp Atılan Plastikler Yasaklansın” kampanyası başlattıklarını duyurdu.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, Avrupa Birliği ülkelerinde 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren yasaklama kararı alınan kullanıp atılan plastiklerin Türkiye’de de yasaklanması ve tüketiciler tarafından kullanılmaması için “Kullanıp Atılan Plastikler Yasaklansın” kampanyası başlattıklarını duyurdu.

"ÜRETİMİ, TÜKETİMİ, İTHALAT VE İHRACATI YASAKLANMALI"

Kullanıp atılan plastiklerin yasaklanması kararı alınması için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yazı yazarak istekte bulunduklarını ifade eden Çakar şunları söyledi; “Bununla birlikte, tüketiciler tarafından da Cumhurbaşkanı ile Çevre ve Şehircilik Bakanına kullanıp atılan plastiklerin yasaklanması için dilekçe göndermelerini sağlamaya çalışıyoruz. Kampanyamız ile kullanıp atılan plastiklerin üretiminin, tüketiminin, ithalatının ve ihracatının yasaklanmasını kastediyoruz”

"DOĞA KATLİAMINA NEDEN OLUYOR"

Plastik çatal, kaşık, bıçak, tabak, bardak, çeşitli ve hazır gıda, yiyecek ve içecekler için kullanılan plastik ambalajlar ile plastik kutular, şişeler, kaplar. Çay ve kahve karıştırmak için kullanılan plastik karıştırma çubukları, plastik pipetler. Plastik kulak çöpü, plastik balon çubuklarının yoğun olarak kullanıp atılan plastikler olduğunu vurgulayan Çakar, kullanıp atılan plastiklerin zararlarını şöyle sıraladı:

  • Kullanıp atılan plastikler doğa katliamına neden oluyor.
  • İnsan ve hayvan sağlığına zarar veriyor.
  • Çevrede, doğada, akar sularda, nehirlerde, göllerde, denizlerde, toprakta yaşayan tüm canlılara ve biyoçeşitliliğe zarar veriyor. Söz konusu ortamların çeşitli şekillerde kirlenmesine neden oluyor.
  • İnsanlarda kansere neden olabilen kullanıp atılan plastikler her yıl 1 milyar kuşun ve çeşitli hayvanların ölümüne neden oluyor.
  • 1 milyon deniz kuşu, kullanıp atılan plastik kirliliği nedeniyle ölüyor.
  • Bu gidişle, denizlerde balıktan çok plastik olacak.
  • Kullanıp atılan plastikler yediğimiz ve içtiğimiz gıdalara, soluduğumuz havaya zarar veriyor.
  • Kullanıp atılan plastikler biyolojik olarak ayrışmıyor ve doğadaki çözünme süreci 400 yıldan daha uzun bir zaman alıyor. Bu sürecin sonunda da tam olarak çözünmüyor. Yalnızca mikro ve nano plastik denilen küçük küçük ve çok küçük parçalara ayrılıyor.”

"NANO VE MİKRO PLASTİKLERİ YİYORUZ, İÇİYORUZ, SOLUYORUZ"

Mikro ve nano plastiklerin, özellikle de küresel ölçekte, öncelikli kirleticiler olarak dikkate alındığına işaret eden Çakar, “Günümüzde tükettiğimiz gıdalar, içtiğimiz su, soluduğumuz hava mikro ve nano plastik kirliliği içermektedir. Dolayısıyla, yediğimiz gıdalarla, içtiğimiz sularla, soluduğumuz hava ile birlikte nano ve mikro plastikleri yiyoruz, içiyoruz, soluyoruz. Kullanıp atılan plastiklerin alternatifi olarak yeniden kullanılabilir / doldurulabilir sağlıklı ambalaj seçenekleri üretimi doğru ve kalıcı bir çözümdür. İnsanlar, hayvanlar, canlılar ve doğa için büyük bir tehlike oluşturan kullanıp atılan plastiklerin yasaklanması kampanyasını destekleyelim” dedi.

Kampanyanın yıl boyu devam edeceğini belirten Çakar, kampanyayla ilgili milletvekillerinin, siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının, sendikaların, muhtarların ve tüketicilerin desteğini istedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Aydın Tabip Odası: Toplumsal sağlık için demokrasi ve adalet talep ediyoruz

SONRAKİ HABER

İsveç’te “namus ve töre” bahanesiyle işlenen 1400 suç soruşturması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...