12 Mart 2021 06:16

Mevsimlik tarım işçisi erkekler 120 TL, kadınlar 85 TL, Suriyeliler daha da az alıyor

HDP heyeti Mersin'de mevsimlik tarım işçileriyle buluştu. Ayrımcılığa tepki gösteren işçiler, "Erkekler 120 TL alırken kadınlar 85 TL alıyor, Suriyelilere daha da az ücret veriliyor" dedi.

Fotoğraf: HDP

Paylaş

Halkların Demokratik Partisinin (HDP) "İş ve Aş Buluşmaları"nın dördüncüsü, Mersin'de devam ediyor.

HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse ile milletvekilleri Serpil Kemalbay, Necdet İpekyüz ve Rıdvan Turan'dan oluşan heyet, sabahın ilk ışıklarında mevsimlik tarım işçileriyle buluştu.

"ÇALIŞMA ŞARTLARI İNSANİ KOŞULLARDA DEĞİL"

Güvencesiz İşçi Derneği (GİŞ-DER) Başkanı Abdulselam Kutlu’nun da bulunduğu ziyarette işçiler ‘"Sabah 04.00’te gidiyoruz bazen akşam 09.00’da bile dönemediğimiz oluyor. Yemek molası için bile yarım saat duramıyoruz" diyerek çalışma şartlarının insani koşullarda olmadığını anlattı.

"AYRIMCILIK HER YERDE"

Ayrımcılığın her yerde olduğunu ifade eden işçiler ‘‘Cinsiyet ayrımcılığı birçok yerde var. Erkekler 120 TL alırken kadınlar 85 TL alıyor, Suriyelilere daha da az ücret veriliyor" diye konuştu.

"17 KİŞİLİK ARACA 66 İŞÇİ BİNDİRİLİYOR"

En önemli sorunlardan birinin ulaşım sorunu olduğunu belirten işçiler ‘‘16+1 olan araç kapasitesine 66 kişi bindiğini görmüşlüğümüz var. Sık sık kaza oluyor. Ölümlü olunca haber oluyor. Ekim ayında bir kaza oldu, 2 kişi öldü. Yaralılara Kovid-19 nedeniyle tedavi edilecekleri yer bile bulamadık’’ diye konuştu.

"ÖLSEK KİMSENİN HABERİ OLMUYOR"

Kimsenin güvencesiz çalışan mevsimlik işçileri görmediğini, işçi denilince kendilerinden bahsedilmediğini belirten işçiler, "Ölsek kimsenin ne haberi oluyor ne de söz konusu oluyor. Kadın erkek fark etmiyor. Bazen bir bardak su bile bulamayabiliyoruz" dedi.

Bir işçi, pandemi koşullarında tedbir alınmaması için de "Biz zaten ölmüşüz" dedi.

Sağlıklı koşullarda çalışamayan işçiler "Kovid-19 diye bir hastalık işçiye yok" diyerek tepki gösterdi. Ölümle burun buruna çalıştıklarını aktaran işçiler, salgına rağmen onlarca kişinin aynı minibüse doldurulduğunu anlattı.

"GÜVENCESİZ ÇALIŞMAK İSTEMİYORUZ"

‘‘İşveren yevmiyeye 5 lira zam yapıyorsa, topladığımız ürünü de 1 kasa arttırıyor” diyen işçiler yevmiyelerin bir yasal dayanağının olamadığını, eşit işe eşit ücret alamadıklarını aynı ilde 4-5 çeşit yevmiyeyle çalışan arkadaşlarının olduğunu belirterek ‘‘Güvencesiz çalışmak istemiyoruz, adalet istiyoruz’’ dediler.

HDP heyeti, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını her alanda takip edip çözüm için mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Smyrna'dan İzmir'e Kentin Gündemi | İnsan Hakları Eylem Planı ve Yargı Reformu

SONRAKİ HABER

CHP Milletvekili Süleyman Bülbül “Örselenmiş Kadın Sendromu” için kanun teklifi verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...