10 Mart 2021 07:26

CHP'li Sera Kadıgil'den AKP'li Akbaşoğlu'na: Bıyıklıyla muhatap olmak istemiyorum

Kadına yönelik şiddete dair araştırma önergesinin görüşmeleri sırasında CHP'li Sera Kadıgil, AKP'li Muhammet Emin Akbaşoğlu'na "Böyle bir günde herhangi bir bıyıklıyla muhatap olmak istemiyorum" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

TBMM Genel Kurulu'nda kadına yönelik şiddete dair araştırma önergesinin görüşmeleri sırasında sert tartışmalar yaşandı. CHP Milletvekili Sera Kadıgil, AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu'na "Böyle bir günde herhangi bir bıyıklıyla muhatap olmak istemiyorum" dedi.

CHP'li Sera Kadıgil, yaptığı konuşmada AKP’li Hülya Nergis’e “Kadına yönelik şiddet ile ilgili sözleriniz doğru ise sizi KEFEK’ten istifaya davet ediyorum” ifadelerini kullanması tartışma yarattı. Sözlerine AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu’nun yanıt vermesine tepki gösteren Kadıgil "Böyle bir günde herhangi bir bıyıklıyla muhatap olmak istemiyorum" diyerek kendisine Hülya Nergis'in yanıt vermesini istedi.

"ÖNERGEYE KABUL OYU VERECEĞİZ"

KEFEK CHP Grup Sözcüsü Sera Kadıgil, muhalefet partilerinin verdiği onlarca önergenin AKP ve MHP oylarıyla reddedilmesine rağmen AKP’nin kadına yönelik şiddetin araştırılması için verdiği önergeye kabul oyu vereceklerini belirtti.

Kadıgil, "Elbette biz halka faydası dokunacağını düşündüğümüz bir öneriyi kimden gelirse gelsin kabul etmekle mükellefiz. O nedenle kadına yönelik şiddetin neden olduğunu ve nasıl çözüleceğini aslında çok net bilsek de bu araştırma teklifine evet diyeceğiz" dedi.

AKP'Lİ NERGİS'TEN AÇIKLAMA İSTEDİ

Kadıgil konuşmasına, AKP’li Nergis’in kadın cinayetine dair sözlerinin gerçek olup olmadığını sorarak devam etti.

Kadıgil, KEFEK Başkan Vekili Hülya Nergis’in “Erkekler kadınlardan daha fazla öldürülüyor ama haber olmuyor” sözlerine açıklık getirmesini istedi. Kadıgil “Sayın Nergis, hangi erkek eve 12.00’de geldiği için, evine ekmek götüremediği için karısı tarafından tarafından öldürüldü, açıklar mısınız” diye sordu.

“KADINLARA LAF YETİŞTİRMEK YERİNE GÖREVİNİZİ YAPIN”

Sorusuna Nergis'in değil de AKP Grup Başkan Vekili Akbaşoğlu’nun yanıt vermesi üzerine yeniden kürsüye çıkan Kadıgil, "Böyle bir günde herhangi bir bıyıklıyla muhatap olmak istemiyorum" dedi.

Kadıgil, şunları söyledi:

"Bir sataşmaya daha ben burada mahal vermeyeceğim çünkü çıkıp bu kürsüde bir erkeğin daha kadınlarla ilgili ahkam kesmesini istemiyorum. Sizden sonra gelecek kadın konuşmacıların kürsüye gelmesini ve onlarla tartışmayı gerçekten çok istiyorum.

Ne anladınız bilmiyorum benim yaptığım konuşmalardan ama konuşmaarı anlıyor olsaydı AKP'nin grup başkan vekili, zaten 18 yıldır tek başına yönettiğiniz bu ülkede bu içler acısı durum olmazdı Sayın Akbaşoğlu.

Eğer söylediklerimizi bir parçacık anlamış olsaydınız, eğer kadın erkek eşitliğine bir parça inanmış olsaydınız inanın bu konuşmaların hiçbirine gerek kalmazdı, 67 günde de 68 kadın erkekler tarafından katledilmezdi Sayın Akbaşoğlu.

Eğer ki siz ve sizin zihniyetiniz, kadını yalnızca ve sadece ailenin içinde bir eş ve anne olarak konumlandırmasaydı, geriye kalan tüm kadınları kendi küçük aklınca şeytanlaştırmaya kalkmasaydı -burada kastım siz değilsiniz, genel olarak bu ataerkil zihniyetin temsil ettiği küçük akıllardır- zaten ne biz bu durumda olurduk, ne bu tartışmaları yapardık, ne bu kadar çok kadın arkadaşımızı kaybederdik.

O yüzden siz bence kadınlara laf yetiştirmek yerine iktidardan doğan görevinizi bir parçacık yapın, bu ülkenin kadınlarını koruyun, bu ülkenin mevzuatlarını uygulayın Sayın Akbaşoğlu."

AKP'Lİ NERGİS, CEVAP VERMEK YERİNE DEMAGOJİ YAPMAYI TERCİH ETTİ

Tüm bu tartışmalardan sonra söz alan Hülya Nergis ise Kadıgil’in sözlerine cevap vermek yerine partilerde yaşanan taciz ve tecavüz tartışmasını açtı.

CHP’nin parti içindeki taciz olaylarına tepki vermediğini öne süren ve Kadıgil’in de “Böyle şeyler olur” dediğini iddia eden Nergis’e Kadıgil şu yanıtı verdi:

"Ben bunu daha önce buradan defalarca anlattım, Grup Başkan Vekilim, arkadaşlarım defalarca anlattı; biz ilgililerin tamamını kulağından tuttuk, kapının önüne koyduk, gereken hukuki desteği mağdur arkadaşlarımıza verdik. Buna rağmen, ben bu kürsüde bir cümle kullandım, sizin havuz medyanız aldı onu, on saniyesini kesip biçip kullandı. Daha yeni 92 yaşındaki nineye tecavüz edip öldüren kişinin elinde bulunan MHP dövmesi. Bunu sataşma olarak algılamayın ama emin olun, İYİ Partinin içinde de emin olun HDP'nin içinde de CHP'de de AKP'de de bunlar olabilir. Eğer biz bu toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayamazsak, buna ilişkin adımları atmazsak bu tecavüzler, tacizler, cinayetler devam edecek. Birbirimize sataşarak bunun içinden çıkamayız” dedi.

“BEN HAVUZ MEDYASI DEĞİLİM!”

Kadigil, Nergis’e kadın cinayetiyle ilgili sözlerine açıklık getirmesini söyleyerek sorularının cevapsız kaldığını hatırlattı.

Kadıgil, “Benim size bu kürsüden sorduğum tek soru vardı. Bakın, ben KEFEK Sözcüsüyüm, siz AKP'nin KEFEK Grup Başkan Vekilisiniz ve ben size bir televizyon programında şunu sordum: İstanbul Sözleşmesi'nden geri adım atılabileceğini söylediğiniz iddia ediliyor. Artı olarak şunu sordum: Bu ülkede kadın cinayetleri abartılıyor, kadınların 12 katı erkek öldürülmüş, bu beyanınızın bu arkası önü var mıdır? Çünkü ben havuz medyası değilim, ben milletvekiliyim, sizden de bu tutumu beklerim. Kendinizi burada açıklamanızı isterim, eğer bunlar samimi görüşlerinizse de KEFEK Grup Başkan Vekilliğine uygun olmadığınızı düşünürüm ve sizi tekrar istifaya davet ederim” dedi.

Öte yandan AKP’nin Kadına Yönelik Şiddetin Önlemesi Komisyonu kurulması teklifi bütün muhalefet partilerinin evet oyu vermesiyle kabul edildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın: Akkuyu'nun hukuki temeli çöktü

SONRAKİ HABER

Afyon'da 16 yaşındaki işçiyi darbeden 2 şüpheliden biri tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...