16 Nisan 2011 12:22

‘ÇED’e çomak sokan AKP Hükümeti neyin peşinde?’

AKP Hükümeti’nin çevre tahribatı yeni yeni uygulamalarla devam ederken, önünde engel olduğunu düşündüğü Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nde yeni değişiklik yapması Çevre Mühendisleri Odası’nın (ÇMO) tepkisini çekti. ÇMO, ‘ÇED’e çomak sokan

‘ÇED’e çomak sokan AKP Hükümeti neyin peşinde?’
Paylaş

ÇMO Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Resmi Gazete’de yayınlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin geçici 3. maddesi uyarınca, “7.2.1993 tarihinden önce yetkili mercilerden izin, ruhsat veya onay ya da kamulaştırma kararı alınmış veya yatırım programına alınmış veya mevzi imar planları onaylanmış projelerin”, Çevresel Etki Değerlendirmesi uygulamasından muaf tutulduklarına dikkat çekildi.

Bunun “bilim dışı düzenleme” olduğu vurgulanan açıklamada, sözkonusu düzenlemeye karşı açtıkları davada Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun söz konusu maddenin yürütmesini durdurduğu hatırlatıldı.

ÇED’İN ÖNÜNE GEÇİLMEK İSTENİYOR

Kendileri açısından “müjde” niteliğindeki bu kararın, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nde değişiklikle boşa çıkarıldığı kaydedilen açıklamada, “Yapılan değişiklikle, 1993 yılından önce herhangi bir zamanda, herhangi bir mekanda, herhangi bir siyasal ortamda, herhangi bir hükümette ve herhangi bir idari yapıda, ayak üstü, çalakalem belirlenen projelerde; ülkemizin ve dünyanın çevresel durumunu değiştirebilecek, halk sağlığını tehdit edebilecek projelerde ‘ÇED’ yapılmasının önüne geçilmektedir” denildi.

‘BİLİMSEL DEĞERLENDİRMELERDEN KORKULUYOR’

AKP Hükümeti’nin “tarihte ve günümüzde yüz binlerce insanın hayatına mal olan, ciddi çevresel sorunlar yaratan nükleer santrallerin çevresel etkilerinin değerlendirilmesinden korktuğunun” altı çizilen açıklamada, “Tüp gazın riski ile nükleer santralin riskini aynı kefeye koyan, helikoptere binip 3.köprünün güzergahını belirleyen bir Başbakan, halkımızın sağlığını ve doğasını tehdit eden konularda yapılacak bilimsel değerlendirmelerden korkmaktadır” görüşü ifade edildi.
Açıklamada, yargı kararının üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen, AKP Hükümeti’nin herhangi bir toplumsal mutabakat aramadan, davaya konu olan sorunlara dair herhangi bir tartışma yapmadan, yüz binlerin tepkilerini, dertlerini gözardı ederek, hukukun arkasından dolaşmayı tercih ettiğinin altı çizildi.

‘O TEMELİ ATTIRMAYACAĞIZ’

Başbakan’ın, ‘Nisan ayında Nükleer Santralın temeli atılacak’ dediği hatırlatılan açıklamada, “O temeli attırmayacağız” denildi. Açıklamada, “Çevre sorunlarının gündelik siyasete alet eden ve gelecek perspektifi olmayan bir hükümetin bu pervasız, bu aceleci tavrı ile ‘neyin peşinde’ olduğunu” merak ettikleri de kaydedildi. “AKP hükümeti, Bakanları ve bürokratları rantın, paranın, memleketin doğasının pazarlanmasının, kendi iktidarlarını kökleştirmenin ve bu uğurda halk sağlığının gözardı edilmesinin mi peşindeler?​” görüşüne yer verilen açıklamada, yeni düzenlemeye karşı da dava açıldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, ÇMO olarak, “bu bilim dışı düzenlemelerin, halk sağlığını tehdit eden uygulamaların karşısında, halkdan ve bilimden beslenen duruşlarıyla mücadele etmeye devam edecekleri” vurgulandı. Açıklamada, yürütmenin acil durdurulması talepli dava dosyasına ilişkin Danıştay’ın önümüzdeki hafta içerisinde karar almasını bekledikleri ifade edildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Nükleere karşı 24 Nisan’da miting var

SONRAKİ HABER

Berfo Ana: ‘Oğlumun mezarını gösterin bana!’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...