07 Mart 2021 04:45
Son Güncellenme Tarihi: 07 Mart 2021 13:44

Irak ziyaretini sürdüren Papa Erbil'de

Katoliklerin dini lideri Papa Franciscus, Irak ziyaretinin 3. gününde Erbil'de düzenlenen dini etkinliklere katıldı.

Papa Franciscus (solda) ve Neçirvan Barzani (sağda) | Fotoğraf: IKBY Başkanlığı/AA

Paylaş

Katoliklerin Dini Lideri Papa Franciscus, Irak ziyaretine Kürdistan Bölgesel Yönetiminin başkenti Erbil’de ve ardından Musul’da devam etti. 

Papayı havalimanında karşılayan IKBY Başkanı Neçirvan Barzani “Din ve inanç özgürlüğüne inancımız tamdır. Oluşumlar arasındaki hoşgörü, birlikte yaşam ve birbirini kabul etme bizim kültürümüzün bir parçasıdır. Tüm gücümüzle bu kültürü korumaya ve savunmaya çalışıyoruz. Her zaman diyalog ve barışın yanındayız” dedi. 

Erbil’den sonra Musul’a gelen Papa, IŞİD tarafından 2014’te yıkılan el Tahira Kilisesi’nde “Terör saldırılarında hayatını kaybedenler için” dua okudu. Düşmanlık ve savaşın kurbanı olan herkes için dua ettiklerini kaydeden Papa, “Medeniyetin beşiği olan ülkenin maruz kaldığı fırtına, Hristiyan ve Müslümanların ibadet yerlerinin yıkılmasına yol açtı. İnsanlar yerinden edilip öldürüldü. Bugün biliyoruz ki; barış savaştan daha güçlüdür” diye konuştu.

ERBİL'DE STADYUMDA DÜZENLENEN AYİNE KATILDI

Papa Franciscus, Irak'ın Erbil kentindeki Franso Hariri Stadyumu'nda düzenlenen ayine katıldı.

Erbil'den Musul'a geçerek kent merkezinde ve Karakuş ilçesinde düzenlenen ayinlere katılan Papa, öğleden sonra Erbil'e geri döndü.

Papa, Erbil'de Hristiyanların yoğun olduğu Aynkava Mahallesi'nde kalabalığı selamladıktan sonra Franso Hariri Stadyumu'na geçti.

Stadyumdaki törene Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani, Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis'in yanı sıra bölgedeki diplomatik misyonlar, dini ve hükümet yetkilileri de katıldı.

Ayinde konuşan Papa, Hıristiyanları kardeşlik, hizmet ve merhamet içinde yaşamaya çağırdı. Katolik lider, intikam alma isteğinin şiddet sarmalına sürüklenmeye neden olduğunu söyledi.

Bağdat'a dönecek olan Papa, burada bir gece geçirdikten sonra sabah erken saatlerde havalimanında yapılacak veda töreni sonrası Roma'ya dönecek.

PAPA'NIN IRAK TEMASLARI

Papa Franciscus, önceki gün Bağdat'ta Başbakan Mustafa el-Kazımi ve Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile görüşmüştü. Katoliklerin ruhani lideri, Bağdat'ta Seyyidet'ül Necat Kilisesi'ni de ziyaret etmişti.

Irak temaslarının ikinci gününde ise Papa, önce Necef'te Şiilerin en büyük dini merci Ayetullah Ali el-Hüseyni es-Sistani ile bir araya gelmişti.

Papa, Necef'ten sonra Nasiriye'de Hazreti İbrahim'in doğduğu yer olduğuna inanılan antik Ur kentini ziyaret etmişti.

TARİHTE İLK KEZ BİR PAPA, IRAK'I ZİYARET EDİYOR

Papa Franciscus, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 2020'deki dış gezilerini iptal etmişti. Yaklaşık 16 ay sonra ilk dış gezisini gerçekleştiren Franciscus, tarihte Irak'ı ziyaret eden ilk Papa oldu.

Papa Franciscus'un Irak ziyaretini 8 Mart'ta tamamlaması planlanıyor. (Erbil/AA)

ÖNCEKİ HABER

Samsun'da eski eşini sokak ortasında darbeden İbrahim Zarap tutuklandı

SONRAKİ HABER

Denizli'de boşandığı kadını öldüren erkek tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...