05 Mart 2021 13:35

Eğitim Sen'den çeşitli illerde eylem: Aşı nerede?

Eğitim Sen, Eskişehir, Bursa ve Mardin başta olmak üzere birçok ilde düzenlediği eylemlerle "Aşı nerede" diye sordu.

Fotoğraflar: Evrensel

Paylaş

Eğitim Sen, Eskişehir, Bursa ve Mardin başta olmak üzere birçok ilde düzenlediği basın açıklamalarıyla "Bakanımız aşı olunca eğitim emekçileri de aşılanmış oluyor mu, aşı nerede” diye sordu.

Eskişehir'de İl Sağlık Müdürlüğü önünde düzenlenen açıklamaya CHP Milletvekili Jale Nur Süllü ve Emek Partisi Eskişehir İl Başkanı Heval Yıldız Karasu da katılarak destek verdi. Açıklamayı Eğitim Sen Şube Başkanı Faik Alkan okudu.

Bursa'daki açıklama, İl Milli Eğitim Müdürlüğü yapıldı. Mardin'deki açıklama ise Şube binasında okundu.

"AŞI OLMADAN OKULLARDA YÜZ YÜZE EĞİTİME GEÇİLMİŞTİR"

Eskişehir'deki açıklamada “Aşılama başladı" açıklamalarının ve görüntülerinin eğitim emekçilerinin yaşamında hiçbir gerçekliği olmadığı vurgulanarak "Eğitim emekçileri salgında bir kez daha yalnız bırakılmıştır. Aşı olmadan okullarda yüz yüze eğitime geçilmiştir. Aşılama takviminin çok gerisindeyiz ve Eskişehir’deki eğitim emekçileri olarak risk altındayız. Çünkü 2 Mart'tan itibaren açılan okullardan mutasyonlu koronavirüs vaka haberleri geliyor” denildi.

"İKTİDAR, VAKA ARTIŞINA YOK AÇABİLECEK YENİ BİR SÜRECİN ÖNÜNÜ AÇTI"

Eylemlerde okunan ortak açıklamada iktidarın "hayatın eve sığmadığını" görerek yasak ve kısıtlamaları 2020 yılının Haziran ayında yaptığı gibi, toplu ve kontrolsüz biçimde gevşettiği ifade edildi.

"Okulların açılışı ile çeşitli kısıtlarla da olsa nikâh, düğün, restoran, sivil toplum kuruluşlarının etkinliklerini birlikte açmaya karar vererek vaka artışına yol açabilecek yeni bir sürecin önünü açtı" denilen açıklamada, öğretmenlerin aşılanması başta olmak üzere etkin önlemlerle okulların açılması amacını önceleyen bir eğitim politikası ve eğitim planlaması sürecinin işletilmediğini vurgulandı.

"ASIL KARAR ALICI MEB DEĞİL AKP GENEL BAŞKANI"

“Yerinde Karar Sürecinde Eğitim Kurumlarının Açılma ve Uygulama Kriterleri” başlıklı duyurunun MEB’in eğitim politikalarında devre dışı bırakılmasını açıkça ortaya koyduğu belirtilen açıklamada, esas karar alıcının MEB değil, AKP Genel Başkanı ve Saray’da oluşturulan “Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu” olduğu ifade edildi.

"ORTAOKUL VE LİSELERDE KAOS YAŞANMAKTADIR"

Açıklamada, kısa süre önce ortaokul ve liselerin ara sınıflarını tam zamanlı uzaktan eğitime açma kararı alan MEB'in, Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı kararları ile 24 saat içinde, düşük ve orta riskli illerde ortaokulların 5. , 6. , 7. sınıfları ile liselerin 9. , 10.  ve 11. sınıflarını, iki gün yüz yüze eğitime açmak zorunda kaldığı hatırlatıldı.

Ortaokul ve liselerde bu plansızlığın doğurduğu bir kaos yaşandığı vurgulanan açıklamada "Özellikle ortaokul ve liselerin salgın ile mücadele kapasitesi geliştirilmeden, düşük riskli, kontrollü ve seyreltilmiş bir eğitim ortamı hazırlanmadan açılması salgın koşullarında eğitim yönetimi ve planlamasının ne denli sağlıksız biçimde yürütüldüğünü ortaya koymaktadır" denildi.

"SINAVA VE TİCARİLEŞMİŞ EĞİTİME ODAKLI BİR ANLAYIŞ TÜM EĞİTİM POLİTİKALARINA YÖN VERİYOR"

Açıklamada "Yüksek ve çok yüksek riskli illerde yaş grubu olarak daha düşük risk taşıyan 5. , 6. ve 7. sınıflar önlem olarak uzaktan eğitime devam ederken riski daha yüksek olan 8. ve 12. sınıflarda yüz yüze eğitime devam ediyor olması ve liselerde yüz yüze sınav ısrarına devam edilmesi, sınava ve ticarileşmiş eğitime odaklı bir anlayışın tüm eğitim politikalarına yön verdiğini göstermektedir" değerlendirmesi yapıldı.

VAHİM TABLO

Eğitimin yüz yüze olması gerektiğinin altı çizilen açıklamada "Ancak bunun Kovid-19 salgını ile mücadeleye uygun tüm önlemlerin hızla planlanması ve hayata geçirilmesi ile birlikte mümkün olabileceğini belirttik" anımsatması yapıldı.

Açıklamada "İktidarı ve MEB’i bu konularda sürekli uyararak alınması gereken önlemleri ve önerilerimizi ortaya koyduk. Amacımız tüm önlemlerin alınmasını hızlandırmak ve yüz yüze eğitime geçişin bir an önce başlamasını sağlayabilmekti. Ancak siyasal iktidar ve MEB demokratik zihniyetten uzak bir anlayışla, başta eğitim sendikaları olmak üzere demokratik kitle örgütlerinin, öğrencilerin ve velilerin görüşlerini dikkate alacak katılımcı bir süreç oluşturmamıştır ve bunun sonucunda mevcut vahim tablo ortaya çıkmıştır" ifadelerine yer verildi.

Bu tablonun toplum sağlığı, eğitim hakkı ve sağlıklı ve güvenceli koşullarda çalışma hakkı ilkelerinden, stratejisinden ve planlamasından yoksun olduğu belirtilen açıklamada sorunlar öyle sıralandı.

  • Eğitim emekçilerinin aşılanmasına başlansa bile aşılama sürecinde henüz somut bir ilerleme ortaya çıkmamıştır.
  • Son düzenlemelerle birlikte seyreltilmiş sınıf planlaması sekteye uğratılmıştır.
  • Maske ve hijyen malzemeleri hazırlığının mevcut düzenlemenin ihtiyaçlarını ne denli ve hangi süre ile karşılayacağı bilinmemektedir.
  • Derslik başına düşen öğrenci sayısının MEB’in açıkladığı gibi 15’in altına düşürülüp düşürülmediği konusunda kamuoyu bilgilendirilmemiştir.
  • Kalabalık okullarda, öğretmenler odası sayısının artırılması konusunda bir çalışma yürütülmemiştir.
  • Kalabalık okullarda öğrenci ve öğretmen tuvalet sayılarının artırılması için bir çalışma yapılmamıştır.
  • Okullarda bir sağlık görevlisine gereksinme bulunmaktadır, ancak bu ihtiyaca dönük bir çalışma yürütülmemiştir.
  • Salgınla mücadeleye uygun, sağlıklı ulaşım konusunda bir düzenleme yapılmamıştır.
  • Eğitim emekçilerinin, öğrencilerin ve velilerin şehir içindeki hareketliliği öngörülerek genel toplum sağlığı açısından oluşabilecek riskler göz ardı edilmiş ve bir anda birçok sektör normalleşme kapsamına alınmıştır.

TALEPLER

Açıklamada talepler ise şöyle sıralandı:

  • Eğitim emekçilerinin iki doz aşılanması süreci hızla tamamlanmalıdır.
  • Seyreltilmiş sınıf uygulamasını ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılmamalıdır.
  • Solunum hijyeni için 20 dakikada bir havalandırılması gereken sınıflarda pencerelerin açılır kapanır olması ve öğretmen ve öğrencilerin solunum hijyenine ilişkin bilgilendirilmesi konusunda çalışmalar yapılmalıdır.
  • Maske ve hijyen malzemeleri konusunda sürekli ek takviyelerin yapılacağı bir düzenleme mutlaka planlanmalıdır.
  • Eğitim bileşenlerinin sağlıklı ulaşımı için Valilikler ve yerel yönetimlerle birlikte kapsamlı bir planlama hızla hayata geçirilmelidir.
  • Alınan önlemlerin kapsamı genişledikçe okullarımız kademeli olarak açılmalı, yaşamın tüm alanlarındaki sektörler kademeli bir şekilde normalleşme kapsamına alınmalıdır.
  • Kamuoyu, okullara dair gelişmelere ilişkin olarak il ve ilçe düzeyinde aşılanan öğretmen sayısı, vaka sayıları, karantinaya alınan sınıflar, karantinaya alınan okullar konusunda haftalık tablolarla bilgilendirilmelidir.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı, astronot kelimesi yerine "Fezagir"i önerdi

SONRAKİ HABER

Milli Savunma Bakanlığı: Helikopter kazasının nedeni olumsuz hava şartları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...