05 Mart 2021 11:00

5 bakanlık, kadınlarla ilgili soru önergelerine 1 yıldır yanıt vermiyor

HDP Milletvekili Muazzez Orhan, 8 Mart 2020'de kadınlarla ilgili verdikleri soru önergelerine 5 bakanlığın hâlâ yanıt vermediğini, yanıt veren bakanlıkların ise verilerinin eksik olduğunu belirtti.

Muazzez Orhan | Fotoğraf: Basın bülteni

Paylaş

HDP Milletvekili Muazzez Orhan, geçtiğimiz yıl 8 Mart'ta kadınlarla ilgili verdikleri soru önergelerine 5 bakanlığın 1 yıldır yanıt vermediğini, 12 bakanlığın yanıtlarının ise eksik ve özensiz olduğunu belirtti.

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, 8 Mart 2020 tarihinde toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile ilgili 130 soruluk 17 soru önergesi verdiklerini ancak geçen bir yıl içerisinde 5 bakanlığın önergeye yanıt vermediğini açıkladı. Orhan, 12 bakanlığın verdiği yanıtların ise eksik ve özensiz olduğunu belirtti.

Muazzez Orhan, soru önergelerine yanıt vermeyen İçişleri, Adalet, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler, Kültür ve Turizm ve Sağlık Bakanlıklarının kadınlarla ilgili çok temel sorunlara sessiz kalmasının, soru önergelerine zamanında yanıt vermemesinin ülkedeki kadın cinayetlerinin, yoksulluğunun ve kadına yönelik ayrımcılığın sürgit devam etmesi ve önlenememesinin bir nedeni olduğunu söyledi. Orhan, "Bu politikalardan sorumlu bakanlıkların sorumsuzluğu kadınların yaşamına veya eşitsiz koşullarda yaşamasına neden olmaktadır" dedi.

HDP Milletvekili Orhan, Milli Eğitim, Tarım ve Hayvancılık, Milli Savunma, Çevre ve Şehircilik, Ticaret, Enerji ve Tabi Kaynaklar, Dış İşleri, Gençlik ve Spor ile Ulaştırma ve Altyapı , Sanayi ve Ticaret, Hazine ve Maliye Bakanlıklarının soru önergelerine verdiği yanıtları paylaştı.

HAZİNE VE MALİYE BAKANININ CEVAP DİYE VERDİĞİ LİNKTE SORULARIN CEVABI YOK

Muazzez Orhan, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na verdikleri önergede vergi çeşitlerine göre kadın mükellef sayılarını, vergi muafiyeti ve istisnalarından yararlanan kadın sayısını, bireysel emeklilik sistemindeki kadın sayısını, KYK borcu nedeniyle icralık olan kadın sayısını, kredi kullanıcısı olan kadın sayısını, kamu ihalesi alan kadın sayısını, bakanlığın yönetici kadroları içerisinde kadın oranını sorduklarını ancak sorulara bir linkte yanıt veren müstafi bakanın verdiği linkte bu soruların hiçbirisinin yanıtının olmadığını belirtti.

Orhan ayrıca Sanayi Bakanlığının cinsiyet bazlı veri tutmadığını, Dışişleri Bakanlığının "kadın görevlendirme oranları"nı veremediğini, Milli Eğitim Sisteminin kadınları yok saydığını ve tarımda da desteğin erkeklere verildiğini vurguladı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kuşadası Belediyesi temizlik işçileri ücretleri için kontak kapattı

SONRAKİ HABER

TMMOB JES Gerçeği Raporu: JES’ler depremi tetikliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...