05 Mart 2021 09:00

HDP'li Habip Eksik: Nüfus artış hızındaki anormal düşüşün nedenleri araştırılsın

HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, 1927'den bu yana yapılan nüfus sayımları arasında 2020 yılında en düşük nüfus artışının yaşanmasının nedenlerinin araştırılmasını istedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Iğdır Milletvekili ve Sağlık, Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Dr. Habip Eksik, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine yansıyan nüfus artış hızına dikkat çekerek, TBMM’de araştırılması için bir teklif verdi. Eksik, "Nüfus artışının hızında yarı yarıya yaşanan düşüşün sebebi gizlenen Kovid-19 ölümleri mi?" diye sordu.

TÜİK’in şubat ayında açıkladığı verilere göre, Türkiye nüfus artış hızının geçmiş yıllara göre 2020 yılında aniden çok yüksek bir düşüş sergiledi. HDP Milletvekili Dr. Habip Eksik, 2020 yılı nüfus artış hızındaki anormal düşüşünün nedenlerinin araştırılması amacıyla Meclis araştırması için önerge verdi.

"NÜFUS ARTIŞ HIZI 2013-2019 YILLARI ARASINDA NORMAL SEYİR GÖSTERDİ"

Eksik, araştırma gerekçesinde şunları belirtti:

“Nüfus projeksiyonları, sosyal ve ekonomik politikaları yansıtan ve sayısallaştıran, aynı zamanda sektörler için gerekli olan üretici ve tüketici kitlenin tespitinde yardımcı bir araç niteliğini taşımaktadır. Nüfus projeksiyonu doğum, ölüm ve göç hareketlerinin ilerdeki eğilimleri ile ilgili belli varsayımlara dayanarak nüfusun gelecek zamanda gelişmesi hakkında tahminlerin yapılması olarak tanımlanabilir.

Doğum, ölüm ve göç hareketleri ile değişen nüfusun birbirine oranlanmasıyla gerçek nüfus artışı ortaya çıkmaktadır. Nüfus artış hızının yüksek olması beraberinde olumlu birçok sonuçları ortaya çıkmaktadır. Nüfus artış hızının yüksek olduğu ve belirli bir düzeyde arttığı ülkelerde mal ve hizmetlere talep artar dolaysıyla piyasalar genişler ve yeni yatırım sahaları açılır. Yeni endüstri kollarının oluşmasına, ekonominin çeşitlenmesine ayrıca yeni iş sahalarının açılmasının önünü açacak ve vergi gelirlerinin artışında önemli rol oynayacaktır.”

Türkiye’de nüfus artış hızının son 8 yılına bakıldığında TÜİK verilerine göre 2013-2019 yılları arasında normal bir seyir gösterdiğini belirten Eksik, “Bazı yıllarda ufak düşüş ve yükselişler görülmekte fakat 2020 yılında nüfus artış hızı sert bir şekilde düştüğü görülmüştür. Düzenli nüfus sayımının yapıldığı 1927 yılından beri en düşük artış hızı 2020'de gerçekleşmiş, 2019 yılında 1 milyon 151 bin 115 olan artış miktarı 2020 yılında 459 bin 365’e gerilemiştir. Yıllık nüfus artış hızının 2019’da binde 13.9 2020’de binde 5.5 olarak tespit edilmiştir. Açıklanan verilerde nüfusun en yoğun olduğu İstanbul’un nüfusu, bir önceki yıla göre 56 bin 815 kişi azalmıştır. Özellikle 2020 yılında yani pandemi döneminde nüfus artış hızının düşmesi bazı meslek örgütlerinin ve belediyelerin pandemi kaynaklı ölümlerin büyük bir kısmının gizlendiği beyanlarının basına yansımasından kaynaklı 2020 yılının nüfus artış hızının mercek altına alınması ve araştırılması gerekliliğini ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.

"PANDEMİ SÜRECİ ŞEFFAFLIKTAN UZAK"

2020 yılında Kovid-19 kaynaklı pandeminin başlamasıyla devam eden salgın süreci yönetiminin Türkiye’de katılımcılıktan ve veri paylaşımından uzak olduğunu ifade eden Eksik şunları söyledi:

“Epidemiyoloji biliminin salgın yönetiminde gereksinim duyduğu hiçbir veriyi ve analizi paylaşmayan, ne ölçüde kanıta dayalı yürütüldüğü belli olmayan, şeffaflıktan uzak bir biçimde ilerlemiştir. Sağlık Bakanlığı ısrarla olguların ve ölümlerin çeşitli değişkenlere göre dağılımını açıklamaktan kaçınmış, Kovid-19 kaynaklı ölümleri 'doğal ölüm' olarak kayıtlara aldığı görülmüştür. İstanbul’da 10 Mart-15 Nisan tarihleri arasında 2019 yılında 7 bin 694 kişi vefat etmişken, 2020 yılında aynı tarihler arasında 10 bin 177 kişi vefat etmiş ve ölüm sayıları arasında 2 bin 483 artış olmuştur. Yine kamuoyuna yansıyan, İstanbul’da aynı tarihlerde salgın nedeniyle dört ayrı mezarlıkta yapılan incelemede 3 bin 108 definle karşılaşılmıştır. Sosyal izolasyon önlemleri nedeniyle iş kazası, trafik kazası, asayiş, cinayet vakaları nedeniyle ölümlerin azaldığı da göz önüne alındığında  toplam ölüm sayılarındaki bu ciddi artışın nedenleri açıklanamamıştır. Sağlık Bakanlığının ölüm bildirim sisteminin verilerini paylaşmaması ve bilimsel tıbbi çalışmaları izne tabi tutması kamuoyu ve bilimsel çevreler tarafından Kovid-19’a bağlı ölüm sayılarının gerçek dışı bir şekilde gösterildiği kanısı mevcuttur.”  

"DÜŞÜŞ NEDENİ ARAŞTIRILSIN"

Eksik, “Kamuoyunda oluşan nüfus artış hızında yarı yarıya yaşanan düşüşün sebebinin, gizlenen Kovid-19 ölümlerinden kaynaklandığını düşündürmektedir. Bilgi edinme hakkı doğrultusunda doğru, gerçek, şeffaf verilerin tespiti ve varsa bu konuda eksikliklerin belirlenmesi, eksikliklere sebep olan kişi ve kurumların ortaya çıkarılması ve Türkiye’nin geleceği açısından daha doğru bir planlama yapılabilmesi, gerekli önlemlerin alınabilmesi, kamuoyunun aydınlatılması için nüfus artış hızındaki düşüşün nedenlerinin araştırılması amacıyla Meclis araştırması açılması elzemdir” ifadelerini kullandı. (İstanbulEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi akademisyenleri: Atanmış rektör üniversitemizdeki tüm seçimleri iptal etti

SONRAKİ HABER

Buca Belediyesinde çalışan kadın işçiler: Eşitsizliğe ve şiddete karşı yaşasın 8 Mart

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...