05 Mart 2021 08:52

Boğaziçi akademisyenleri: Atanmış rektör üniversitemizdeki tüm seçimleri iptal etti

Boğaziçi akademisyenleri, nöbet eylemlerinde atanmış Rektör Melih Bulu'nun, yardımcıları Gürkan Kumbaroğlu, Naci İnci ve atanmış Hukuk Fakültesi Dekanı Selami Kuran’ın istifasını istedi.

Fotoğraf: Aslı Kalaycıoğlu

Paylaş

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, Melih Bulu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla kayyum rektör olarak atanmasının ardından başlattıkları nöbet eylemlerine bugün de devam etti. Akademisyenler, "İki ayı aşkın bir süredir yürüttüğümüz mücadelemizi, her türlü baskı ve yıldırma çabalarına karşı güçlenerek sürdürüyoruz" diyerek atanmış Rektör Melih Bulu'nun, yardımcıları Gürkan Kumbaroğlu, Naci İnci ve atanmış Hukuk Fakültesi Dekanı Selami Kuran’ın istifasını istedi.

Akademisyenler, yaptıkları açıklamada "Bugün de size basının alınmadığı kampüsümüzden sesleniyoruz" diyerek geçtiğimiz hafta 70’i aşkın öğretim üyesinin rektör atamasını düzenleyen kararnamenin iptali için Danıştay’a dava açtığını hatırlattı. Akademisyenler, "Liyakati gözardı ederek, siyasi motivasyonlarla ve anayasal ilkelere aykırı bir şekilde gerçekleştirilen bu atamanın iptalini talep etmeye devam edeceğiz" vurgusu yaptı.

"ÖĞRENCİLERE GÖZDAĞI VERİLMEYE ÇALIŞILIYOR"

Boğaziçi akademisyenleri, kayyum rektör Melih Bulu'nun rektörlük binası kapısına astığı "YÖK Disiplik Yönetmeliği Maddeleri" ile öğrencilere gözdağı vermeye çalıştığını belirtti, "Açıkça görülüyor ki Anayasa ile güvence altına alınmış düşünceyi açıklama ve yayma hakkını kullanan öğrenciler değil, onları bu haklarından tehdit yoluyla alıkoymaya çalışanlar suç işlemektedir" dedi.

ÜNİVERSİTEDE OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN ETME NİYETİ

Ayrıca atanmış rektör Melih Bulu'nun üniversitede adeta olağanüstü hal ilan ettiğini vurgulayan Boğaziçi akademisyenleri, kendilerine üniversite yönetimiyle ilgili tüm seçimlerin askıya alındığını ilan eden bir bilgilendirme mesajı gönderildiğini söyledi. Akademisyenler, "Bu mesaj, tehditkâr içeriği ve ithamkâr üslubu ile bir muhtıra niteliğindedir" diyerek üniversitede yaratılmaya çalışılan antidemokratik ortama tepki gösterdi.

"ÖĞRENCİLERİ HAKLARINDAN TEHDİTLE ALIKOYMAYA ÇALIŞANLAR SUÇ İŞLEMEKTEDİR"

Akademisyenlerin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Bu hafta da yine, öğrencilerimizin haklı taleplerinin dile getirilmesi engellenmeye çalışıldı, aileleri üst düzey bürokratlar tarafından aranarak baskı altına alınmak istendi. Kampüs içinde demokratik, barışçıl protesto haklarını kullanan öğrencilerin özel güvenlik görevlileri ve sivil polisler tarafından fotoğraf ve videoları çekilerek kişisel verileri hukuka aykırı bir şekilde ele geçirildi. Öğrenciler fiziksel ve psikolojik taciz ve tehditlerle karşı karşıya kaldı. Rektörlük binasının kapısına, YÖK Disiplin Yönetmeliğine ait maddelerin yer aldığı bir yazı asılarak, öğrencilere gözdağı verildi. Açıkça görülüyor ki Anayasa ile güvence altına alınmış düşünceyi açıklama ve yayma hakkını kullanan öğrenciler değil, onları bu haklarından tehdit yoluyla alıkoymaya çalışanlar suç işlemektedir. Öğrencilerimizin maruz kaldığı bu sistematik şiddeti kabul etmiyor, sıkıyönetim zamanlarını çağrıştıran bu baskıcı ve hukuksuz uygulamalara son verilmesini talep ediyoruz. Öğrencilerimiz ve ailelerinin yanındayız."

ÜNİVERSİTE YÖNETİMİYLE İLGİLİ TÜM SEÇİMLER ASKIYA ALINDI

"Seçilmişlerin hiçe sayıldığı, atanmışların tüm demokratik ilkeler göz ardı edilerek yetkilerle donatıldığı bir dönemden geçiyoruz. Üniversitemizde irademizi yok sayan, gerçekleri sürekli saptıran bir yönetim ile karşı karşıyayız.

Atanmış rektörün, seçimle belirlediğimiz Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğüne 1 Mart Pazartesi günü vekaleten rektör yardımcısı Profesör Naci İnci’yi atadığını öğrendik. Aynı gün rektörlükten 'Bilgilendirme' adı altında, üniversitemizde adeta olağanüstü hâl ilan eden bir mesaj aldık. Üniversite yönetimiyle ilgili tüm seçimleri askıya aldığını ilan eden bu mesaj, tehditkâr içeriği ve ithamkâr üslubu ile bir muhtıra niteliğindedir. Bu metinde, resmî olarak görevlendirilmiş Sosyal Bilimler Enstitüsü Seçim Komisyonunca 9 Şubat tarihinde kapalı oy yöntemiyle yapılmış seçimin tanınmadığı ilan edilmiştir. Metinde iddia edildiği gibi seçmenlere baskı yapıldığının ve sonuçların üniversite yönetimine sadece şifahen bildirildiğinin gerçekle hiçbir ilişkisi yoktur. Seçim sürecine ve oylama sonucuna dair ıslak imzalı yazı, rektörlük makamına iletilmek üzere Yazı İşleri Müdürlüğüne teslim edilmiş; yazının taranmış bir kopyası Genel Sekreter Vekili’ne e-posta yoluyla ulaştırılmıştır.

Bu mesnetsiz iddialarla söz konusu seçimin tanınmamasının amacı, atanmış rektörün Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğüne ve dolayısıyla Senatoya kendi güdümünde hareket edecek birini atamasına zemin hazırlamaktır. Bu çerçevede Profesör Naci İnci hem akademik işlerden sorumlu rektör yardımcısı, hem öğrenci işlerinden sorumlu rektör yardımcısı, hem de bir fizikçi olmasına rağmen Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü olmuştur."

"BASKILARA BOYUN EĞMEYECEĞİZ, KABUL ETMİYORUZ, VAZGEÇMİYORUZ!"

"Bu otoriter, tekleştirici ve merkeziyetçi uygulamalar üniversitemizin çoğulcu ve katılımcı yönetim modelini yok etmeyi amaçlamaktadır.

Rektör ataması ile başlayan ve zararları artarak devam eden müdahale ve baskılara boyun eğmeyeceğiz. Atanmış Rektör Melih Bulu, Rektör Yardımcıları Gürkan Kumbaroğlu, Naci İnci ve atanmış Hukuk Fakültesi Dekanı Selami Kuran’ın istifasını bir kez daha talep ediyoruz.

Tutuklu ve ev hapsinde bulunan öğrencilerin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

Kabul etmiyoruz! Vazgeçmiyoruz!"

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

"Şişli Etfal Hastanesini kapatmayın"

SONRAKİ HABER

HDP'li Habip Eksik: Nüfus artış hızındaki anormal düşüşün nedenleri araştırılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...