04 Mart 2021 20:56

Zırhlı araç çocukların üzerine sürüldü, HDP Batman İl Örgütüne soruşturma açıldı

Batman'da polislerin çocukların üzerine zırhlı araç sürdüğü görüntüleri yayımladığı için HDP İl Örgütü hakkında “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” iddiasıyla soruşturma başlatıldı. 

Fotoğraf: MA

Paylaş

Batman’ın Bağlar Mahallesi’nde 28 Şubat Pazar günü İl Emniyet Müdürlüğüne ait zırhlı aracın çocukların bulunduğu alana hızla girerek kovaladığı ve çocukların ezilmemek için kaçtığı görüntüleri, sosyal medyada paylaşıldıktan sonra haber konusu oldu. Batman Cumhuriyet Başsavcılığı, zırhlı aracı çocukların üzerine süren polisler yerine görüntüleri paylaşan HDP İl Örgütü hakkında “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” iddiasıyla soruşturma açtı. 

HDP Batman İl Eş Başkanı Ömer Kulpu, polislerin yargılanmasını beklerken İl Emniyet Müdürlüğü tarafından kendilerinin arandığını ve “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçu işlendiği gerekçesiyle soruşturma açıldığı bilgisinin verildiğini söyledi. Emniyet Müdürlüğü’nde görevli memurların kendisine “Hesabı kim kullanıyor” diye soru sorduğunu belirten Kulpu, yaptıkları “Bugün Batman Bağlar Mahallesinde Emniyete ait zırhlı aracın çocuğu kovalaması ve ezmeye çalışması görüntülerde net bir şekilde görülmektedir. Yetkilileri göreve çağırıyoruz. @adalet_bakanlik, @icisleri, @BatmanEmniyet, @batmanvaliligi” paylaşımda suç aranmasının hukukun geldiği aşamayı gösterdiğini söyledi.

"YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRDIK, BU BİZE SORUŞTURMA OLARAK DÖNDÜ"

Zırhlı aracın bir çocuğu ezmeye çalışırken çevredeki yurttaşlar tarafından kayda alındığını ve bu görüntünün kendilerine ulaştırıldığını kaydeden Kulpu, “Görüntülerde de gözüküyor. Polis çocuğu ezmek için zırhlı aracı son sürat üstüne sürüyor. Polisin bu ihmalkarlığını sosyal medya hesabımızda paylaştık. Paylaşırken de yetkilileri etiketleyip göreve çağırdık. Lakin bu çağrımız bize soruşturma olarak geri döndü. Aslında bu yaşananlar ve görüntüler, durumun vahametini ortaya koyuyor. Reform yapacaklarını açıklayanlar, şimdiden reformlara başlamış durumda. Polis hakkında soruşturma açılması gerekirken bizim hakkımızda soruşturma açıldı” diye konuştu.

Kulpu, konuşmasına şöyle devam etti: “Ortada bir zulüm var ve bu zulüm saklanmak isteniyor. Görüntüler hakkında vekillerimiz Meclise önergeler de sundu. Hukuki anlamda ne gerekiyorsa onu yapacağız. Kimse bir çocuğun üzerine zırhlı araç sürüp onun hayatını tehlikeye atma hakkını kendinde görmesin.” 

GÜLİSTAN YİĞİT, İÇİŞLERİ BAKANINA SORDU

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, 3 Mart'ta çekilen görüntüleri Meclis gündemine taşımış, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “Kürt illerinde kolluk mensuplarınca kullanılan zırhlı araçların çocuklara yönelik bir travma aracı olarak kullanılmasının nedenleri nelerdir?​” diye sormuştu.

Geçtiğimiz yıl Mardin’in Nusaybin ilçesinde de bu görüntülerin yaşandığını ve olaya dair Nusaybin Kaymakamlığı tarafından soruşturma başlatıldığı duyurulduğunu belirten Koçyiğit, "Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde yer alan, 'Taraf devletler, her çocuğun temel yaşama hakkına ahip olduğunu kabul eder, çocuğun hayatta kalması ve gelişmesi için mümkün olan azami çabayı gösterirler' maddesini hatırlattı.

"BU SUÇ HAKKINDA ADİL BİR YARGILANMA SÜRECİ İŞLETİCEK Mİ?"

Koçyiğit'in yanıtlanmasını istediği sorular şöyle:

  • Batman’ın Bağlar Mahallesinde önceki akşam zırhlı bir araç içerisinde bulunan kolluk mensubunun çocukların üzerine hızla aracı sürdüğü olay hakkında Bakanlığınızca başlatılmış bir soruşturma var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?
  • Zırhlı aracı kullanmakta olan kolluk mensuplarının kimlikleri tespit edilmiş midir?
  • Çocuklara karşı işlenen bu suç hakkında adil bir yargılanma süreci işletilecek midir?
  • Yaşam hakkı ihlali sayılan bu olaydan sonra zırhlı araç içerisindeki kameralar izlenmiş ve olay anına ait görüntüler tespit edilmiş midir?  
  • Zırhlı aracı kullanmakta olan kolluk mensubunun, telafisi güç veya imkânsız sonuçlar doğurabilecek bu eylemi sonrasında ifadesine başvurulmuş mudur?
  • Kürt illerinde kolluk mensuplarınca kullanılan zırhlı araçların çocuklara yönelik bir travma aracı olarak kullanılmasının nedenleri nelerdir?
  • Şimdiye dek kolluk mensuplarının çocuklara karşı işlemiş oldukları suçlar kapsamında yürütülen soruşturma sayısı kaçtır? Bu soruşturmaların kaçı davaya dönüşmüş, kaçı hakkında takipsizlik kararı verilmiştir?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Evrensel'e verilen cezalara karşı okurlarımızın dayanışma ilanları - 5 Mart 2021

SONRAKİ HABER

Tuzla'da et üretim tesisinde çıkan yangın söndürüldü: 2 işçi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...