04 Mart 2021 17:43

Çay üreticisi Türkiye, Azerbaycan'dan sıfır gümrükle 300 ton çay alacak

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, çay üreticisi Türkiye, Azerbaycan'dan sıfır gümrük vergisiyle 300 ton siyah çay alacak. Ziraat Odası ve Gıda-İş, karara tepki gösterdi.

Fotoğraf: Gençağa Karafazlı

Paylaş

Gençağa KARAFAZLI
Rize

Resmi Gazete’nin 2 Mart tarihli sayısında yer alan Cumhurbaşkanı kararına göre, Türkiye ile Azerbaycan arasında, tercihli ticaret anlaşması uyarınca aralarında siyah çayın da bulunduğu birçok ürün sıfır gümrük vergisiyle ithal edilebilecek. İthal ürünlerin varsa ek mali yükümlülükleri de sıfır olarak uygulanacak. Rize DİSK/Gıda-İş Sendikası ve Rize Ziraat Odasından karara tepki geldi.

Karara göre Azerbaycan’dan ithal edilecek ürünlerin tarife kontenjanları şöyle: "Bazı peynir çeşitleri için 100 bin ton, bazı meyve çeşitleri için toplam 39 bin ton, siyah çay için 300 ton, ayçiçeği tohumu yağı için 5 bin ton, bazı hayvansal ve bitkisel yağlar için 2 bin 500 ton, şeker ve şeker mamulleri için 5 bin ton, kakao ve kakao müstahzarları için 1250 ton, konserve sebze ve meyve için 750 ton, çeşitli meyve püreleri için 3 bin ton, elma suyu için 2 bin ton ve şarap için 9 bin hektolitre.”

ÇAYKUR’un depolarındaki çayların satılamadığı için küflendiği ve imha edildiği Sayıştay raporuyla ortaya çıkmıştı. Böyle bir dönemde bu sıfır gümrükle siyah çay ithalatının önünün açılması tepkiyle karşılandı.

"ÇAY ÜRETİCİSİNE İHANETTİR"

“Sıfır gümrükle Azerbaycan’dan 300 ton kuru çay ithal edilecek olması beni şok etti” diyen DİSK/Gıda-İş Rize Bölge Başkanı Ramazan Sarıoğlu, “Bu Rizeliye ihanettir, 210 bin çay üreticisine açık bir ihanettir, milli tarımımıza ihanettir” dedi.

“İthal çaya ÇAYKUR neden sessiz? Rize’deki siyasiler neden sessiz kalıyor” diye soran Sarıoğlu, "Bu durumu kabullenmek mümkün değil. Azerbaycan’a yardımcı olacaksak depolarımızda çürümeye yüz tutmuş onlarca ton çayımız var. Bunları verir, karşılığında başka ürünler alırız. Biz de depolarımızda çürümeye yüz tutmuş stoklarımızı azaltmış oluruz. Azerbaycan’dan 300 ton çayı bu ülkeye sokmak demek 2021 yılı yaş çay kampanyasında 210 bin çay üreticisine başının çaresine bak demektir" diye konuştu.

RİZE ZİRAAT ODASI BAŞKANI KARARI ŞAŞKINLIKLA KARŞILADI

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç de gazetecilerin çay ithalatına ilişkin sorularını yanıtladı.

Paliç, “Yanlışlık olmasın, böyle bir şey olabilir mi? Azerbaycan’da ne çayı var ki biz alacağız? Belki biz Azerbaycan’a çay ihraç edeceğiz, bir yanlış anlaşılma olmasın? Böyle bir saçmalık olur mu, bizlerin tonlarca çayı depolarda duruyor şimdi de Azerbaycan’dan 300 ton çay ithalatı, hem de sıfır gümrükle, bu doğru olamaz, burada bir yanlışlık var. Gönderin şu Resmi Gazete’yi ben de bakayım, ortada ciddi bir yanlışlık var” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Eşi ve kızının üzerine kaynar su döken sanık hakim karşısına çıktı

SONRAKİ HABER

Şırnak'ta askeri araç devrildi, 11 asker hafif yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...