16 Nisan 2011 11:25

İzmir Kitap Fuarı’nın açılışında yayınevi baskınları kınandı

İzmir Kitap Fuarı dün 16. kez açıldı. 340 yayınevi ve kuruluşun katıldığı Fuar’ın bu yılki onur konuğu şair ve yazar Refik Durbaş.Durbaş, fuar süresince düzenlenecek etkinliklerde okurlarıyla bir araya gelecek.24 Nisan’da kapanacak olan Fuar’da konferans, söyleşi, panel, şiir dinletisi gibi 130 kültür etkinliği

İzmir Kitap Fuarı’nın açılışında yayınevi baskınları kınandı
Paylaş

Durbaş, fuar süresince düzenlenecek etkinliklerde okurlarıyla bir araya gelecek.

24 Nisan’da kapanacak olan Fuar’da konferans, söyleşi, panel, şiir dinletisi gibi 130 kültür etkinliği ve imza günlerinde yüzlerce yazar okurlarıyla buluşacak.

Kitap Fuarının açılışına Nedim Şener ve Ahmet Şık’ın tutuklanmaları ile basılmamış kitabın suç unsuru sayılması ve yayınevlerine yapılan baskınlar damgasını vurdu.  Fuar’ın düzenleyicilerinden Deniz Kavukçuoğlu, Nedim Şener ve Ahmet Şık’a selam ve dayanışma duygularını gönderdi. Türkiye’nin bu tür tutuklamalara sahne olmasını istemediklerini belirtti.

Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal de, Ahmet Şık ve Nedim Şener’in tutuklanmasının ardından devlet basılmamış kitapların peşine düştüğünü belirterek, “İthaki Yayınevi başta olmak üzere birçok yayınevi basıldı” dedi. Başbakan’ın 13 Nisan’da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinde, ilginç bir konuşma yaptığını ifade eden Celal, “Şimdiye kadar, ‘Türkiye’de tutuklu gazeteci yok’ diyordu. Orada dedi ki, ‘Şu anda Türkiye’de tutuklu ve hükümlü olarak 27 gazeteci hapiste. Ama bu gazetecilerin hiçbiri gazetecilik faaliyetinden hapiste değil’. Sonra kitapları ve kitap taslaklarını bomba malzemelerine benzetti. ‘Hapiste hiç gazeteci yok’tan 27 gazeteci var’a gelmek iyi bir nokta. Ama gazetecilik faaliyetinden tutuklu olmadıklarını ısrar etmenin doğru olmadığını düşünüyorum” dedi. Celal, daktiloları ve kitapları silahların yanında sergileyen 12 Eylül zihniyetinin hala sürdüğünü ifade etti.

Doğan Hızlan da, fuarın onur konuğu Refik Durbaş’ın alçak gönüllü şiirinin kaynağının anlattığı, yazdığı kişilerin oluşturduğunu belirtti. Durbaş’ın işçi sınıfının şairi ve yazarı olduğunu dile getiren Hızlan, “Bir kitabın adı bile Refik Durbaş’ta çok büyük çağrışımlar yapıyor” dedi.   (İzmir/EVRENSEL)


FUARIN SERGİLERİ

Dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in 60 yıllık sanat yaşamından bir seçkiyle “Eller ve Yüzler” başlıklı fotoğraf sergisi de Fuar’da yer alacak. Fuar’ın bir diğer sergisi ise bu yıl 100. yaşına basan edebiyatımızın önemli isimlerinden Rıfat Ilgaz’ın yaşamının çeşitli dönemlerine ait fotoğraflar, kitap kapakları ve el yazılarından oluşuyor. “Rıfat Ilgaz 100 Yaşında”  sergisi Çınar Yayınları tarafından düzenleniyor. 16. İzmir Kitap Fuarı 16-23 Nisan 2011 tarihleri arasında 11.00-20.00 saatleri, 24 Nisan 2011 tarihinde ise 11.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.


REFİK DURBAŞ

10 Şubat 1944’te Erzurum’un Pasinler ilçesinde doğan Refik Durbaş yaşamın önemli bir bölümünü İzmir’de geçirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ndeki öğrenimini bitirmeden ayrıldı. 1965-1968 arasında çeşitli işlerde çalıştı. Yeni İstanbul ve Cumhuriyet gazetelerinde düzeltmenlik yaptı. İlk şiiri İzmir’de Ege Ekspres gazetesinin sanat sayfalarında yayınlandı. Devinim, Gösteri, Sanat Olayı, Soyut, Papirüs gibi dergilerdeki şiirleriyle dikkat çekti. Arkadaşlarıyla birlikte 1962-1964 arasında “Evrim” dergisini, 1967’de de “Alan 67” dergisini yayınladı. 1971’de ilk şiirlerini Kuş Tufanı adlı şiir kitabında topladı. 1972-1974 yıllarında “Yeni A” dergisinin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. Gazetelerde sanat sayfaları hazırladı. 1992 yılında Cumhuriyet gazetesinden emekli oldu. Köşe yazarı olarak  çalışmalarını sürdürüyor.

ÖNCEKİ HABER

‘Gıda denetim sonuçları açıklansın’

SONRAKİ HABER

“Ben tanığım”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...