03 Mart 2021 11:57

EMEP Kayseri İl Örgütü: Tarım alanları kamusal gücence altına alınmalı

EMEP Kayseri İl Örgütü, son 16 yılda kentte 904 bin 481 dekar tarım alanının yok olduğunu belirterek "Halkın ucuz ve temiz gıdaya erişebilmesi için önlemler üreticilerden başlayarak alınmalıdır" dedi.

Fotoğraf: Evrensel (Arşiv)

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Kayseri İl Örgütü, yaptığı açıklamayla son 16 yılda kentte 904 bin 481dekar tarım alanının yok olduğunu aktararak "Halkın güvenli, ucuz ve temiz gıdaya erişebilmesi için önlemler üreticilerden başlayarak alınmalıdır" dedi.

Açıklamada, “Rakamlar gerçekleri söylüyor. Artan, azalan tarım alanları belli. Ama üretici köylünün, çiftçinin omzundaki yüke destek olan yok" denildi.

Yok olan tarım alanının toplam tarım alanının yüzde 13,7'sine tekabül ettiğini aktaran EMEP, “Birincisi, tarım alanlarının köylü tarafından işletilememesi, hibelerin olmayışı, girdi çıktı maliyetlerinin üreticilere kazanç sağlamaması göçü doğuruyor. İkincisi, kadastro döneminde ekili olmayan alanların mera veya hazine yazılması süreci hazine alanları için büyük rant oluşturuyor. Üçüncüsü, sanayi alanlarına yakın tarım alanlarının imara açılması en büyük sorunlardan oluyor” dedi.

Bugün tarımsal üretim, “büyük canavarlara” emanet edildiği vurgulanan açıklamada "Tarım tekelleriyle yağmalanan alanlar, her geçen gün topraklarımızı zehirlemeye devam ediyor. Büyük şirketlerin ‘gücü’ üretici köylüyü yok ediyor. Çözüm kredilerde, borçların ertelenmesi vs. olamaz. Büyük şirketlere sağlanan kolaylık, üretici köylüye sağlanmalı geri ödemesiz bütçeler ayrılmalıdır. Hem doğamız, hem sağlıklı üretim için tarım alanlarının, üretimlerinin tümü kamusal güvence altına alınmalıdır. Yoksa ülkemizin zenginlikleri arasında olan ürünleri dışarıdan alan bir pozisyonda olmayız. Halkın güvenli, ucuz ve temiz gıdaya erişebilmesi için önlemler üreticilerden başlayarak alınmalıdır" çağrısı yapıldı. (Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu: Kod-29 derhal kaldırılmalı

SONRAKİ HABER

Avcılar Belediyesi emekçileri: Sözleşme taleplerimiz doğrultusunda imzalansın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...