03 Mart 2021 11:35

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu: Kod-29 derhal kaldırılmalı

Antep'te Yasin Kaplan Halı ve Güven Boya işçileriyle birlikte yapılan basın açıklamasına katılan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Zulüm haline gelen Kod-29 derhal kaldırılmalıdır" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

DİSK/Tekstil Antep Şubesi, Kod-29’dan işten atılan Yasin Kaplan Halı ve Güven Boya işçileriyle birlikte basın açıklaması yaptı. Yasin Kaplan Halı fabrikası önünde yapılan açıklamada konuşan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Zulüm haline gelen Kod-29 derhal kaldırılmalıdır” dedi.

Eyleme DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Aslan, DİSK/Tekstil Genel Sekreteri Celal Aslan, DİSK/Tekstil İstanbul Şube Başkanı Asalettin Arslanoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, KESK’e bağlı sendikalar, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Umut Yeğin, HDP il yöneticileri, Sol Parti, SYKP, İHD ve çeşitli iş kollarında çalışan işçiler katıldı.

"POLİTİKALAR BÜYÜK SERMAYEYİ KORUDU"

Türkiye’nin Kovid-19 salgınına ekonomik krizde yakalandığını belirten Çerkezoğlu, bu süreçte siyasi iktidarın bütün politikalarının işçileri, işsizleri değil, büyük sermayeyi korumak üzere şekillendiğini ifade etti.

Çerkezoğlu, “Bütün dünyada milli gelirine oranlar işçisine, halkına en az destek veren iki ülkeden biriyiz. İşçi sınıfına hiçbir katkı verilmedi. 2,5 milyona yakın işçi arkadaşımız ücretsiz izin dayatmasıyla, ne zaman çıkarılacakları belli olmadan, işsizlik fonundan verilen günlük 39 lira gibi bir ücretle yaşamak zorunda bırakıldı” diye konuştu.

"KOD-29 BİR DAMGA GİBİDİR"

Patronların, çalışma hayatında kanayan bir yara olan Kod-29’u pandemi süresince elinden geldiğince suistimal ettiğini dile getiren Çerkezoğlu şöyle devam etti:

“İşverenler daha önceki süreçlerde işçiye karşı kıdem tazminatı yükümlülüğünden kurtulmak için Kod-29’u kullandı. İşçiler sendikalaştığında sendikalaşmanın önünü kesmek için kullandı. Pandemi sürecinde de var olan işçi çıkarma yasağını delmek için Kod-29 ile binlerce işçi arkadaşımız işten çıkarıldı. Kod-29 bir damga gibidir, bir kara listedir. Pandemide artık bir zulüm haline gelen Kod-29 uygulamasına derhal son verilmelidir ve bir yasal düzenleme yapılmalıdır.”

"YAPTIKLARI YANLIŞTIN GERİ DÖNSÜNLER"

İşçileri, emekçileri ve halkı görmeyen politikaların ortaya çıkardığı yıkımın görülmek zorunda olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, bu duruma karşı önlem alınması gerektiğini belirtti.

İşten çıkarma yasağının bütün istisnaların kaldırılarak devam etmesi gerektiğini ifade eden Çerkezoğlu, “Kısa çalışmayı mart sonunda bitirmeyi planlıyorlar. Kısa çalışma uygulaması pandeminin etkileri devam ettiği sürece sürdürülmeli, yararlanma koşulları rahatlatılmalıdır. En düşük miktarı asgari ücret olmalıdır. Asgari ücret vergiden muaf tutulmalı ve bütün kesinti hazineden karşılanmalıdır. Tüm baskılara rağmen direnenlerin ve mücadele etmeye kararlı olanları her gün göstermeye devam ediyoruz. Bu iki fabrikada da işverenleri sağduyuya ve yaptıkları yanlıştan geri dönmeye davet ediyorum” diye konuştu. (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine 'Dinamik Denetim Süreci' genelgesi gönderdi

SONRAKİ HABER

EMEP Kayseri İl Örgütü: Tarım alanları kamusal gücence altına alınmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...