02 Mart 2021 22:24

Kadına şiddete karşı eylem, fezleke konusu oldu

HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde parti binası önünde bir basın açıklamasına katıldığı için dokunulmazlığının kaldırılması istendi

Fotoğraf: MA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde parti binası önünde bir basın açıklamasına katıldığı için dokunulmazlığının kaldırılması istenildi.

Meclise gönderilen fezlekeler arasında yer alan skandal suçlamalar bir bir ortaya çıkıyor. HDP’li Garo Paylan’ın Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven’e “Sevgili” diye hitap etmesi “Suçu ve suçluyu övmek” denilerek dokunulmazlığının kaldırılması istenmişti.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü’nün dokunulmazlığının kaldırılmasına ise kadına karşı şiddet eylemine katılması gerekçe gösterildi. Şanlıurfa’da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde yapılan basın açıklamasına katılan HDP’li Sürücü hakkında hazırlanan fezlekede, milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılması istenildi. Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma dosyasında, valiliğin 10 gün öncesinde il genelinde her türlü eylem ve etkinliği yasakladığı ama 25 Kasım 2019’da HDP Kadın Meclisi tarafından HDP il binası önünde yasağa rağmen “Kadına Şiddete Hayır” konulu etkinlik düzenlendiği, HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü’nün etkinliğe katılarak dağılmamakta ısrar ettiği belirtildi. Savcılık bu nedenle HDP’li Sürücü’nün “Kanuna aykırı toplatı ve gösteri yürüyüşü düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma suçu işlediği” gerekçesiyle yargılanması için dokunulmazlığının kaldırılması istenildi.

"KOLUNUN KIRILDIĞI BASIN AÇIKLAMASI GEREKÇE GÖSTERİLDİ"

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca hakkında hazırlanan fezlekede ise polis müdehalesinde kolunun kırıldığı basın açıklaması gerekçe gösterildi. Açlık grevlerinin sürdüğü dönemde, 13 Mayıs 2019’da Batman’da yapılmak istenen basın açıklamasına, “valilik yasağı” gerekçesiyle izin verilmemiş, polis müdahalesinde HDP’li Uca’nın sol kolu kırılmıştı. Uca’nın avukatları, 14 Mayıs’ta olaya ilişkin görüntü ve hastane raporlarıyla birlikte, ilgili kolluk güçleri hakkında “İşkence ve kötü muameleden ve milletvekilliği dokunulmazlığının ihlal edilerek zorla gözaltına alınmasından” dolayı suç duyurusunda bulundu. Ancak savcılık, 9 gün sonra olaya ilişkin soruşturma ve kovuşturmaya yer olmadığı kararını verdi. HDP’li Uca hakkında Meclise gönderilen fezlekede “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme” suçlamasıyla milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması talep edildi.

ÖNCEKİ HABER

Yazgül Soro’yu katleden erkekten bildik savunma: Beni aldatıyordu

SONRAKİ HABER

Sağlık Bakanlığı verilerine göre günlük koronavirüs vaka sayısı 12 bine yaklaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa