Kadınlar, "Güvenceli iş, şiddetsiz yaşam ve örgütlü mücadele" için sokaklara çıktı

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınlar ülkenin dört bir yanında, pandemiye, artan baskılara, yasaklara rağmen, ‘Güvenceli İş, Şiddetsiz Yaşam ve Örgütlü Mücadele’ demek için sokağa çıktı.

Tüm bir yıl boyunca ne pandemi ne baskılar tuttu kadınları evde! Haklarına, kazanımlara dönük saldırılara karşı her tehditte sokağa çıkan kadınlar çalışma yaşamının pandemiyle beraber daha da büyük bir sömürü çarkına dönmesine, bahanesi de boyutu da artan şiddete, geleceksizliğe, eşitsizliğe karşı meydanlarda, “Güvenceli İş, Şiddetsiz Yaşam ve Örgütlü Mücadele” demek için bir araya geldi.

08 Mart 2021 04:05
Son Güncellenme: 09 Mart 2021 21:24
.
22:32

Paylaş

GÜNGÖREN DEMOKRASİ PLATFORMU: EŞİTLİK VE ÖZGÜRLÜK, GÜVENCELİ İŞ VE ŞİDDETSİZ YAŞAM İÇİN MÜCADELEMİZİ BÜYÜTME ZAMANI

Kale Center önünde 8 Dünya Emekçi Kadınlar Günü açıklaması yapan Güngören Demokrasi Platformu “Güvenceli iş, şiddetsiz yaşam, örgütlü mücadele mümkün” dedi.

Platform adına açıklamayı okuyan Serpil Tuğrul, Kovid-19 nedeniyle son bir yılda kadınların ev, çalışma ve sosyal yaşamlarında büyük değişikliklerin olduğuna dikkat çekerek "Geçen bu bir yılda hayatımızın her alanında yükümüz daha da arttı. İş ve sosyal alanda eşitsizlikleri derinleştirdi. Salgın döneminde önlemlerin alınmadığı koşullarda çalıştırılma, işten çıkarma, ücretsiz izin dayatması, Kod-29’la tazminatsız ve işsizlik ödeneği olmadan işten atılma, çalışma saatlerimizin uzaması, evden çalışma, güvencesizlik gibi pek çok uygulama devreye sokuldu. Sömürü katmerlenirken ekonomik sıkıntılar uzaya çıktı” diye konuştu. Tuğrul, salgın döneminde, emekçi kadınların daha çok çalışmak zorunda kaldığını daha çok yoksulluk, çektiğini ve işsizlik ve açlığın arttığını dile getirdi.

Evde, işte, sokakta yaşanılan şiddet hız kesmeddiğine dikkat çeken Tuğrul, “Daha dün burada Güngören’de bir kadın katledildi. İktidar kadınlara hukuki koruma sağlayan İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasa’yı hedefe koydu. Ancak bu politikalar kadınları susturamadı. İşyerinde, sokakta, mahallede yan yana gelerek her yerde buluşmalarla, mücadeleyle bu saldırıları püskürtmek için çabaladılar. 'Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz' demeye devam ettiler” dedi. 

"MÜCADELEYE DEVAM"

Tek adam yönetiminin baskıcı politikalarının, hakları ve hayatları için mücadeleden vazgeçmeyen kadınları hedef haline getirdiğini ifade eden Tuğrul sözlerine şöyle devam etti: “Geçen bir yılda gördük ki hayatta kalabilmenin, haklarımıza sahip çıkabilmenin tek yolu örgütlenme, dayanışma ve mücadeleydi! Dünya kadınlarının birlik, dayanışma ve mücadele günü 8 Mart vesilesiyle bizleri evlere kapatarak sadece itaatkarlık bekleyenlere karşı seslerimizi daha gür çıkarmanın zamanı. Eşitlik ve özgürlük, güvenceli iş ve şiddetsiz yaşam için mücadelemizi büyütme zamanı. Bu 8 Mart’ta mahallelerimizden, fabrikalarımızdan, işyerlerimizden başlayarak; en yakınımızdaki kadınlarla yan yana gelerek, hep birlikte mücadeleye devam edelim.” (İstanbul/EVRENSEL)

22:24

Paylaş

NURTEPE VE GÜZELTEPELİ KADINLAR: HAKLARIMIZ İÇİN MÜCADELEYİ BÜYÜTELİM, ÖRGÜTLENELİM 

İstanbul Güzeltepe Mahallesinde bir araya gelen Nurtepe ve Güzeltepeli kadınlar 8 Mart açıklaması yaparak ‘Varız, vardık, varolacağız. Yaşaşın 8 Mart’ pankart açtı.  

İstanbul Eyüp ilçesi Güzeltepe Mahallesi’nde bir araya gelen Nurtepe ve Güzletepe’de yaşayan kadınlar 8 Mart açıklaması yaptı. Güzeltepe Meydan’da toplanan kadınlar halaylar çekti, “Varız, vardık, varolacağız. Yaşaşın 8 Mart” pankart açtı. “Eşit işe eşit ücret”, “Yaşasın 8 Mart, yaşasın kadın dayanışma” sloganları atan kadınların “Kadınlar işe çocuklar kreşe”, “Kadınlar için adalet” talepleri ön plana çıktı.

Kadınlar adına okunan basın açıklamasında, “Kovid-19 salgını üzerinden bir yıl geçirdik. Halk sağlığının yok sayıldığı şiddet, eşitsizlik, baskı, işsizlik, yoksullukla mücadele ediyoruz. Kod-29 ile işten çıkartma yaygınlaştı. Kod-29 tehdidi özellikle kadın işçileri kötü çalışma koşullarına mahkum ediliyor” denildi.

2020 yılında 300'den fazla kadın cinayetinin işlendiği ifade edilen açıklamada, “Kadın cinayetlerini önlemek için gerekli önlemleri almayanlar bu süreçte çocuk istismarına evlilik yoluyla af düzenlemesini tekrar gündeme getirdi, İstanbul Sözleşmesi’ni hedef yaptılar. Bizler mahallerimizde yan yana gelerek haklarımız ve hayatlarımız için birlikte mücadele ederek bu düzenlemeleri geri çektirdik. Bizleri eşitsizliğe, yoksulluğa, şiddete, sömürüye mahkum edenlere karşı Nurtepe ve Güzeltepeli kadınlar olarak haklarımızı korumaya insanca bir yaşam için mücadeleyi büyütmeye örgütlenmeye çağırıyoruz” denildi. (EKMEK VE GÜL)

15:07

Paylaş

ESKİŞEHİR: "ASLA AŞAĞIYA BAKMAYACAĞIZ, YAN YANA GELİP GÖĞE BAKACAĞIZ’

Eskişehir’de eylemin adresi ESPARK oldu. Eskişehir Demokratik Kadın Platformunun (EDKP) çağrısıyla bir araya gelen kadınlar Adalar MİGROS’a yürüdü.

Kadınların toplanacağı alan polis tarafından barikatlarla kapatıldı. Eyleme gelen kadınlar tek tek aranarak alana alındı. Polis dövizleri okuyarak içeri aldı.

EDKP adına basın metnini Mizgin Teymur okudu. Teymur, eşitlik, daha iyi bir yaşam ve çalışma koşullarının hâlâ kadınların en önemli talepleri arasında olduğunu vurguladı.

Kadınların bu yıl taleplerine pandemi sebebiyle ulaşılabilir sağlık ve ulaşılabilir aşı taleplerinin eklendiğini belirten Teymur, “Zira yoksulluk sağlık hakkına ulaşmayı engellemekte, ‘yoksullun yoksulu’ kadınlar ise bu durumu daha yakıcı hissetmekte” dedi.

Pandemi süreciyle beraber yine ilk önce kadınların işten çıkarıldığını kaydeden Teymur, işten çıkarılmayanların payına ise günlük 39 TL ile yaşam savaşı vermenin düştüğünü söyledi.

Bu süreçte birçok kadının mobbing ve taciz mağduru olduğunu dile getiren Teymur, 19 yıldır iktidarda olan AKP’nin artan şiddeti görmezden geldiğini söyledi.

Teymur, “Diğer yandan infaz yasalarıyla tecavüzcüleri affetmekten; kadın üniversitelerini dillendirmekten ve İstanbul Sözleşmesi’ne saldırmaktan geri durmadı. Kadın düşmanı söylemleri ile hep gündemde kalan AKP’li Özlem Zengin çıplak aramaya maruz kalan kadınları ‘ahlaksız’ ilan edebildi. Gerici ve laiklik karşıtı söylemlerle şiddeti ve istismarın önünü açanlar, kadınların kendilerine yönelen şiddet karşısındaki öz savunma/meşru müdafaa haklarına saldırmayı da kendilerine görev bildi. Yıllarca işkence boyutunda şiddete maruz kalan ve yaşamak için meşru müdafaa hakkını kullanan Melek İpek tutuklanırken, erkek adalet iyi hal ve tahrik indirimleri ile erkeklerin sırtını sıvazlamaya devam etti” diye konuştu.

"TWEET ATAN BAKANLAR DEĞİL ACİL ÖNLEMLER İSTİYORUZ"

İktidarın kadın cinayetleri konusunda hiçbir sorumluluk almayan, kadınları şiddetten korumak için bütünlüklü, koruyucu ve önleyici politikalar geliştiremediğini vurgulayan Teymur, pandemi sürecinde ise şiddet başvurularının azaldığı gibi asılsız müjdeler verdiğini söyledi.

Bu söylemlerin şiddet mağduru kadın ve çocuklara ulaşılabilecek mekanizmaların olmadığını itiraf etmekten başka bir şey olmadığını söyleyen Teymur, “Daha 2 gün önce Samsun’da, sokak ortasında, çocuğunun çığlıkları arasında canice katledilmeye yönelik ağır şiddete uğrayan kız kardeşimizin görüntülerinin ardından sosyal medyada kadınların artan tepkileri üzerine Aile Bakanı ve Adalet Bakanının da tweetler atıp görev savdıklarına şahit olduk. Defalarca şikâyet ettiği halde kız kardeşimizi koruyamayanlar artan şiddetin de sorumlusudur. Görevini yerine getirmeyen tüm kamu görevlileri de soruşturulsun. #İbrahimZarapTutuklansın. Bizler tweet atan bakanlar değil acil önlemler istiyoruz!” şeklinde konuştu.

Kadınlar olarak, nitelikli ve parasız sağlık haklarımızın güvence altına alındığı, herkes için ücretsiz, yaygın aşının sağlandığı bir hayat yaşamak istediklerini belirten Teymur, ücretsiz izin, kısa çalışma ödeneği gibi uygulamaları; işten çıkarılmada Kod-29 ile ahlaksızla suçlandıkları bir çalışma hayatını istemediklerini vurguladı.

Teymur, “Her alanda cinsiyet eşitliğinin hayata geçirilmesi için bütünlüklü politikalar istiyoruz. İstanbul Sözleşmesi etkin bir şekilde uygulansın, kadına yönelik şiddetle ilgili acil eylem planı açıklanmasın istiyoruz. 6284 Sayılı Şiddet Yasasındaki eksikler giderilsin uygulamadaki sorunlar çözülsün istiyoruz. Haklarımız, hayatlarımız ve birbirimiz için taleplerimizin arkasındayız. Tek çözümün yan yana olmak, dayanışmak ve direnmek olduğunu biliyoruz ve bunun gereğini yapıyoruz. Asla aşağıya bakmayacağız, yan yana gelip göğe bakacağız” dedi. (Eskişehir/EVRENSEL)

00:17

Paylaş

AYDIN'DA KADINLAR: HAKLARIMIZ İÇİN ALANLARDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Aydın’da Nevzat Biçer Parkı’nda bir araya gelen kadınlar, katledilen kadınlar için anma etkinliği gerçekleştirdi. Daha sonrasında kent meydanına doğru yürüyüşe geçen kadınlar burada basın açıklaması gerçekleştirdi.

Aydın Kadın Platformu adına açıklamayı okuyan Öznur Özağaç, “Evde, tarlada, kamuda, büroda ve sanayide çalıştırılan kadının payına; ikinci sınıf insan muamelesi görmek düşüyor. Kayıt dışı, sendikasız ve sigortasız olarak düşük ücretle taşeronda çalıştırılıyor ve Kod 29 örneğinde olduğu gibi keyfi biçimde işten atlıyoruz. Her 8 Mart’ta biz emekçi kadınlar ekonomik, sosyal, hukuksal taleplerimizi ortaya koyacağız. Eşit ücret, eşit hukuk, eşit insan olmak gibi en temel haklarımız için mücadeleye devam edeceğiz. Bu nedenle, 8 Mart’lar bir kutlama günü değil, kadınların sorunlarını ve taleplerini dile getirme, kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığa ve şiddete karşı çıkma günüdür” diye konuştu. Haklarının gasbedilmesine karşı mücadele çağrısı yapan Özağaç, "Haklarımız için alanlarda olmaya devam edeceğiz" dedi.

(Aydın/EVRENSEL)

00:09

Paylaş

ODTÜ İİBF’Lİ KADINLAR 8 MART İÇİN AKADEMİSYENLERLE BULUŞTU 

ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesindeki öğrenciler 8 Mart dolayısıyla hocaları Pınar Derin Güre, Coşku Çelik ve Zana Çıtak ile bir etkinlikte bir araya geldi. Hayatın her alanında kadınların yaşadığı problemlere değinen akademisyenler aynı zamanda birer akademisyen olarak akademide kadın olmanın zorluklarından ve kişisel deneyimlerinden bahsetti. Pınar Derin Güre iktisadın giderek erkeklerin egemen olduğu bir bilim haline gelmesine, Coşku Çelik ise düzenlenen panellere sırf tepki çekmemek adına çok az sayıda kadın akademisyen çağırılmasına, Zana Çıtak ise dünya siyasetinin maskülen kavramlar olan güç ve rekabet ilişkilerinden ibaret görüldüğüne, ancak klasik siyasatte kadınların, görünmese de, çok büyük etkileri olduğuna dikkat çekti. 

Cinsiyetçiliğin yalnızca belli bir kesimde görülmediğine, ilerici ve modern olarak lanse edilen ODTÜ’de de kadın öğrencilerin tacize uğramasına ve kadınların yönetim birimlerinde erkeklere göre çok daha az aktif olmasına da dikkat çekilen etkinlikte ODTÜ bünyesinde de cinsel tacizi önleme birimi (CİTÖB) faaliyetlerinin etkinleştirilmesi adına fakültelerde toplumsal cinsiyet eşitliği için komisyonlar kurulması gibi çalışmalar yapılabileceği belirtildi. Akademisyenler, akademi içindeki cinsiyetçiliğin akademide kadınların ve LGBTİ+’ların yükselmesinin engellenmesinden çok daha öteye gidebildiğini Ceren Damar’ın katledilmesi üzerinden tartıştılar. 

Son dönemde gündeme gelen Kadın Üniversiteleri hakkında Zana Çıtak cumhuriyetin en önemli kazanımlarından biri olan karma eğitime karşı olmanın bir kapatma arayışı olduğu yorumunu yaptı. Öğrencilerin ‘’İstanbul Sözleşmesi’ni imzalayan iktidar şimdi neden bu sözleşmeden çekilmek istiyor?’’ sorularına cevap olarak Zana Çıtak ve Coşku Çelik iktidarın zamanında pragmatist amaçlarla sözleşmeyi imzaladığını ancak şimdi bu sözleşmenin muhafazakâr kesim için çok önemli olan geleneksel aile yapısına aykırı olduğunu düşündüğü cevabını verdi. 

Giderek ivme kazanan kadın hareketlerinden hem ümit hem de endişe duyan akademisyenler, kadınların bilinçlendiğini, akademide artık cinsiyet konulu derslerin daha çok yer ettiğini söylerken aynı zamanda kadın mücadelesinin büyümesinin bir sebebi olarak da kadın hakları alanında yaşadığımız gerilemenin sebebi olabileceğinden bahsettiler. Kadın haklarındaki bu gerilemeye sebep olarak kimlik siyaseti ve dini muhafazakarlığın yükselmesini vurguladılar. 

Boğaziçi mücadelesi hakkında ise akademisyenler patriarkal yapıların kadın haklarına ve üniversitelerin dönüştürücü etkisine karşı olduğu yorumunu yaptılar. Kuşatmanın tek bir kuşatma olduğundan fakat bundan en çok etkilenen kesimin kadınlar, azınlıklar ve LGBTİ+’lar olduğunu belirttiler. 

Yaşanan tüm bu adaletsizlik ve cinsiyetçilik konusunda kadınların birbirleriyle deneyim paylaşmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Coşku Çelik, patriarkal bir toplumda yaşayan kadınların taleplerinin pozitif ayrımcılık ya da lütuf olmadığını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

00:07

Paylaş

ARTVİN'DE KADINLAR 8 MART’I KUTLADI

Hopa’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kitlesel olarak kutlandı. Kadınlar taleplerini içeren pankartlar ve dövizleriyle kortej oluşturdu. Yürüyüş halinde Hopa meydana gelen kadınlar burada açıklama yaptı. Etkinlik oynanan oyunlarla son buldu.

(Artvin/EVRENSEL)

00:00

Paylaş

ORMAN İŞÇİSİ KADINLAR 8 MART'I KUTLADI

Çanakkale, Bayramiç Karıncalı’dan orman kesim işçisi kadınlar çalıştıkları alanda 8 Mart'ı kutladı. Kadınlar yaptıkları açıklamada, “Biz kadın emekçiler olarak eşit haklara sahip olmak, özgür olmak, güvenli ve adil bir yaşam istiyoruz” dedi. Şiddetin hedefi olmak istemediklerini söyleyen kadınlar, “Belirli günlerde hatırlanmak değil, emeğimizin yok sayılmamasını istiyoruz” dedi.

(EKMEK VE GÜL)

23:55

Paylaş

MUĞLA'DA KADINLAR: ALIŞIN BURADAYIZ, AŞAĞIYA BAKMIYORUZ!

Muğla Kadın Platformu'nun çağrısıyla Muğla Sınırsızlık Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, çok sesli olarak hazırladıkları 8 Mart bildirisini okudu. Kadınların bölümlere ayırarak sırayla okuduğu bildiride kadınların işsizliğe, güvencesizliğe, ataerkiye, kapitalizme karşı alanlarda olduğu ifade edildi.

“Hayvanlara, doğaya, kadına saldırılarınıza karşı buradayız. Ölüme karşı yaşamı, talana karşı doğayı savunmaya kararlıyız” diyen kadınlar, “Alışın, buradayız, gitmiyoruz! Aşağıya bakmıyoruz. Korkmuyoruz, susmuyoruz” dedi.

Okunan bildirinin devamında şu ifadeler yer aldı: “Bizler, lezbiyen, biseksüel, trans, savaş ve çatışmalarla yerlerinden edilen göçmen ve mülteci kadınlarız! Bizler yakamadığınız cadılarız. 8 Mart’ta alanlardayız. Özgürlüğümüz için yasta değil isyandayız. Evde değil sokaktayız!”

(Muğla/EVRENSEL)

23:41

Paylaş

MANİSA KADIN PLATFORMU: EŞİT VE ÖZGÜR BİR HAYAT İSTİYORUZ

Manisa Kadın Platformu'nun çağrısıyla Manolya Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, “Kadınlar kazanacak, emek kazanacak! Eşit ve özgür bir hayat istiyoruz” dedi. 

Platform adına Manisa Eğitim Sen Kadın Sekreteri Ayşe Dubaz okudu. Kadınların çalışma yaşamında "ucuz emek" gücü olarak kullanıldıklarını ifade eden Dubaz, Kovid-19 pandemisiyle beraber kadına yönelik ekonomik, psikolojik, fiziksel, cinsel şiddetin, kadın bedeni, emeği üzerindeki sömürünün daha da belirginleştiğini belirtti.

(Manisa/EVRENSEL)

23:31

Paylaş

ÇANAKKALE'DE KADINLAR: GÜVENCELİ İŞ, ŞİDDETSİZ YAŞAM VE EŞİTLİK İSTİYORUZ

Çanakkale Ekmek ve Gül Grubu Cumhuriyet Meydanı'nda 8 Mart kutlaması yaptı. Kadınlar okudukları basın açıklamasında şehirlerinde üretim yapan Dardanel işçisi kadınların yaşadıklarına dikkat çekti.

Açıklamada, “Kadınları yalnızlaştırmaya, dayanışmadan yoksunlaştırmaya, can derdine düşüp mücadeleden uzak tutmaya çalışan tüm politikalara karşı kadınları örgütlenmeye ve örgütlü mücadeleyi birleştirmeye davet ediyoruz." dendi.

(Çanakkale/EVRENSEL)

23:25

Paylaş

ÇAYCUMA'DA 8 MART EYLEMİ

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Çaycuma Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması yapıldı.

Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliğinin çağrısıyla yapılan basın açıklamasına Eğitim Sen üyelerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Basın açıklamasını Eğitim Sen Üyesi Nihan İlhan Akyüz okudu. “Kadını eşit ve özgür birey olarak gören yasal dönüşümler ve uygulamaların bir an önce başlatılması, eşitlikçi, demokratik, laik, yönetim biçimlerinin hayata geçmesi, kadın bedeni üzerindeki tüm söz ve karar haklarının kadına ait olduğunun kabul edilmesi ve siyasi iktidarların kadının bedeninden elini çekmesi” gerektiğini savunan Akyüz, tüm kadınları bir arada olmaya, haklarına ve yaşamlarına birlikte sahip çıkmaya çağırdı.

(Çaycuma/EVRENSEL)

23:16

Paylaş

BODRUM'DA KADINLAR: GÜCÜMÜZ BİRLİĞİMİZDEN GELİR

Bodrum’da EMEP, CHP, HDK, HDP, SOL Parti, TİP, Eğitim Sen, Tarım Orkam Sen, Kültür Sanat Sen, BES ve Haber Sen temsilcisi kadınlar Bodrum Belediyesi önünde bir araya gelerek 8 Mart için basın açıklaması düzenledi.

Ortak okunan metinde, “Pandeminin ülkemizi ve dünyamızı kasıp kavurduğu, kadın cinayetlerinin hız kesmediği, belediyelerden üniversitelere, derneklerden kitle örgütlerine kayyumların atandığı; pandemiyi bahane eden işten çıkarmaların, Kod 29'ların, açlık ve yoksulluğun en çok kadınları etkilediği zamanlardan geçiyoruz. Tüm bu olumsuzluklara rağmen buradayız” dendi.

Güvenli iş, şiddetsiz yaşam ve eşitlik için örgütlü mücadele çağrısı yapan kadınlar, “Eşit ve özgür bir hayatı biz kadınlar kuracağız” dedi.

(Muğla/EVRENSEL)

23:09

Paylaş

EDREMİT'TE KADINLAR ALANLARDAYDI

Balıkesir Edremit'te kadınlar yasağa rağmen 8 Mart'ı alanlarda kutladı.

(Edremit/EVRENSEL)

23:06

Paylaş

SAKARYA: SÖYLEYECEK SÖZÜMÜZ, DEĞİŞTİRECEK GÜCÜMÜZ VAR

Sakarya'da Eğitim Sen'in çağrısıyla bir araya gelen yurttaşlar, AKM önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eğitim Sen Sakarya Şubesi Kadın Sekreteri Yasemin Hacıeyüpoğlu, basın açıklamasında kadınların maruz kaldığı şiddet ve eşitsizliğe karşı taleplerini de sıraladı. Korkmadan sokaklarda gezmek istediklerini belirten Hacıeyüpoğlu, "Toplum bizi, kadınları, içine çekiyor, roller kodluyor, yok saymaya ve yok etmeye çalışıyor. Erkek şiddeti buradan besleniyor, durmuyor. Sabrımız tükendi. Haksızlığa, ayrımcılığa, şiddete sessiz kalmıyoruz. Artık dişlerimizi sıkmayacağız. Korkmadan sokaklarda gezmek, düşünmeden istediğimizi giymek, özgürce seçimler yapmak ve bunların sonucunda yargılanmadan, öldürülmeden yaşamak istiyoruz ve yaşayacağız. Biz ne cadıyız ne kahin. Ama 21. yüzyıl dişi bir yüzyıl olacak. Ve bizim söyleyecek sözümüz değiştirecek gücümüz var" dedi.

Hacıeyüpoğlu kadınların taleplerini de şöyle sıraladı:

• Kadınlara ve cinsel yönelime dair her türlü ayrımcılığı ve şiddeti önleyen yasal düzenlemeler acilen yapılmalı, İstanbul Sözleşmesi’nin tartışılmasına son verilmeli, 6284 sayılı yasa etkin bir şekilde uygulanmalı,
• Çalışma hayatında kadına yönelik her türlü ayrımcılık terk edilmeli, esnek çalışma biçimlerine, cinsiyetçi iş bölümüne, ücret eşitsizliğine son verilmeli güvenceli, düzenli işler yaratılmalı,
• Bir sağlık ve sosyal hak olarak kürtaj hakkının kullanımını engelleyen fiili uygulamalardan vazgeçilmeli, güvenli ve parasız kürtaj olanakları sağlanmalı,
• Kadın istihdamın önündeki engellerden olan çocuk, hasta, yaşlı, engelli bakımı kamusal hizmet olarak sunulmalı, ev işlerini kadının üstünden alacak sosyal politikalar uygulanmalı,
• Kapatılan kamu kreşlerinin yanı sıra tam zamanlı, ücretsiz, nitelikli hizmet veren kamu ve mahalle kreşleri açılmalı,
• Kadını eğitimden, istihdamdan, yaşamdan koparan, çocuk yaşta evliliklerin hızla artmasına yol açan 4+4+4 eğitim sistemi hemen iptal edilmeli.

Açıklamanın ardından lise öğrencileri bir oyun sergiledi. (Sakarya/EVRENSEL)

22:55

Paylaş

BURSA KADIN PLATFORMU: ÖZGÜRLÜĞÜMÜZE GİDEN YOLU DAYANIŞMAMIZLA ÖRGÜTLÜYORUZ

Bursa Kadın Platformunun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar "Hayatımıza dayattığınız iki kötüden birini seçmeyi kabul etmedik, biz özgürlüğümüze giden yolu dayanışmamızla örgütlüyoruz" dedi.

22:39

Paylaş

DENİZLİ'DE KADINLAR ASTIKLARI PANKARTLARLA TALEPLERİNİ DİLE GETİRDİ

Denizli’de Ekmek ve Gül okuru kadınlar, evlerine ve işyerlerine astıkları pankartlarla 8 Mart taleplerini mahalle ve işyerlerine taşıdı.

Denizli Ekmek ve Gül Grubu kadınları astıkları, “Güvenceli iş, şiddetsiz yaşam ve eşitlik için; gücümüz birliğimiz” yazılı pankartlarla 8 Mart’ı kutladı.

(Denizli/EVRENSEL)

22:28

Paylaş

ESENYALI'DA KADINLAR KRİZE, ESNEK VE GÜVENCESİZ KARŞI YÜRÜDÜ

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin çağrısıyla bir araya gelen kadınlar; şiddete, güvencesizliğe, eşitsizliğe karşı yürüdü.

(İstanbul/EVRENSEL)

21:44

Paylaş

İZMİR'DE KADINLAR TALEPLERİNİ HAYKIRDI: İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR

İzmir Kadın Platformu çağrısı ile Alsancak ÖSYM önünde bir araya gelen kadınlar 8 Mart taleplerini haykırdı. Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne yürüyüş yapan kadınlar sık sık, “Yaşasın 8 Mart, yaşasın mücadele”, “Kod-29 yasaklansın”, “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz”, Kadın cinayetleri politiktir”, “Kadınlar işe çocuklar kreşe”, “Krizin yükü patronlara”, “Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz”, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Kod 29 yasaklansın” sloganları attı.

(İzmir/EVRENSEL)

21:01

Paylaş

ADIYAMAN'DA BASIN AÇIKLAMASI

Adıyaman Kadın Platformu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü dolayısıyla bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın metnini okuyan Eğitim Sen Adıyaman şubesi Eğitim Sekreteri Eylem Yıldırım, yıllar önce New York’ta bir tekstil fabrikasında bugün benzer taleplerle hakları için direnen işçi kadınların yanarak hayatını kaybettiklerini belirtti.

(Adıyaman/EVRENSEL)

20:54

Paylaş

DENİZLİ EKMEK VE GÜL: MÜLTECİ KADINLARIN DA TALEPLERİ DİLE GETİRİLMELİ

Denizli Ekmek ve Gül Grubu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma anlamına dikkat çekerek Türkiye’deki mülteci kadınların taleplerini dile getirdi. Mülteci kadınlar Ekmek ve Gül’e gönderdiği mesajda birlikte mücadele vurgusu yaptı.

Denizli Ekmek ve Gül Grubu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde İranlı mülteci kadınların gruba gönderdiği çok dilli 8 Mart mesajını paylaşarak kadınların uluslararası mücadelesine dikkat çekti. Grup Sözcüsü Seher Zeytun Doğan, “Türkiye’de 5 milyondan fazla mülteci yaşıyor bunların büyük bölümü savaş mağduru. Dünya emekçi kadınılar günü tekstilde, mermerde ve birçok sektörde kayıt dışı, güvencesiz ve düşük ücretle çalışan mülteci kadınların da günü olmalı. Bugün ırkçılığa, ayrımcılığa karşı onların da talepleri alanlarda dile getirilmeli” diye konuştu. 

(Denizli/EVRENSEL)

20:52

Paylaş

DÜZCE'DE BASIN AÇIKLAMASI

Düzce'de KESK'in çağrısıyla bir araya gelen kadınlar Anıtpark'ta açıklama yaptı.

SES üyesi Nurşen Kanza'nın okuduğu basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Şiddete, eşitsizliğe, sömürüye, baskılara karşı; eşitlik özgürlük, emek, hak adalet, barış ve laikliklik mücadelesi için sesimizi yükseltmeye devam ediyoruz. 8 Mart dünyanın neresinde olursa olsun kadınların özgürlük mücadelesinin simgeleştiği bir gündür. Kapitalizm ve ataerkil düzenin kadın üzerindeki sosyal, ekonomik, psikolojik, cinsel şiddeti her geçen gün artmaktadır. Bu düzenin kadın ile kurduğu ucuz ekmek, kutsanmış anne, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ilişkisi sömürüyü kadın ve insan onurunu aşağılayarak daha da derinleştirmektedir. Bu nedenle 8 Mart kadının varoluş mücadelesi için çok daha anlamlı bir hale gelmektedir."

Açıklamaya Emek Partisi ve Sol Parti de destek verdi. (Düzce/EVRENSEL)

20:48

Paylaş

SAĞLIKÇI KADINLAR 8 MART’I KUTLADI

SES İstanbul Anadolu Şube Kadın Meclisi ve İTO Kadın Komisyonu Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma hastanesi önünde gerçekleştirdikleri basın açıklaması ile 8 Mart’ı kutladı. İTO ve SES adın gerçekleştirilen basın açıklamalarında sağlık emekçisi kadınların yaşadığı sorunlar ifade edildi; 8 Mart talepleri dile getirildi.

Açıklamada ayrıca “Kadınların eşit ve özgür olduğu, sömürünün baskının ortadan kaldırıldığı bir gelecek için, hayatlarımıza sahip çıkmak için, savaş ve işgal politikalarına geçit vermemek için, demokrasi ve barış için, emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimiz bizimdir demek için, doğamıza ve yaşam alanlarımıza sahip çıkmak için, emeğimizi ve hayatı örgütlemek için tüm kadınları, gökkuşağı gibi tüm renklerimizle bir arada olmaya, haklarımıza ve yaşamlarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz” denildi. (İstanbul/EVRENSEL)

20:44

Paylaş

TARSUS'TA KADINLAR: DAYANIŞMAMIZLA YİNE SOKAKLARDAYIZ

Tarsus'ta Tarsus Kadın Platformu'nun çağrısıyla yapılan eylemde basın açıklamasını Eğitim Sen Tarsus Şube Başkanı Yasemin okudu. Açıklamada "Bu 8 Mart’ta da İşsizliğe, yoksulluğa, eşitsizliğe, şiddete karşı isyanımızla, ama en çok da  bize hayatı dar edenlere karşı 1 yıl boyunca hiç durmadan mücadele etmenin, boyun eğmemenin haklı gururuyla, dayanışmamızla yine sokaklardayız" denildi.

(Tarsus/EVRENSEL)

20:32

Paylaş

KOCAELİ’DE KADINLAR: ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜ KAZANACAĞIZ!

Kadınlar, Kocaeli Kadın Platformu ve Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi'nin çağrısıyla İzmit Cumhuriyet Parkı Amfi Tiyatro'da bir araya geldi. "İstanbul Sözleşmesi yaşatır", "Kadın cinayetleri politiktir" ve "Kadınlar birlikte güçlü" sloganlarının atıldığı eylemle basın açıklamasını Eğitim Sen Kocaeli Şube Kadın Sekreteri Elif Sinem Arıkan okudu.

Krizin faturasının kadınlara kesilmesini kabul etmediklerini söyleyen Arıkan, "Geçtiğimiz 8 Mart’tan bu yana yaşadığımız Kovid-19 sürecinde evlere kapatılmayı, isyanımızı bir kenara bırakmayı kabul etmedik. Pandemi boyunca kadın dayanışmasıyla birbirimizin çaresi olan bizler, yine birbirimizden güç almak için; emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz, hayatımız bizimdir demek için; kadın dayanışmasını büyütmek için; ‘Özgürlüğümüzü kazanacağız’ sesini yükseltmek için buradayız” dedi.

"EMEĞİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ"

Arıkan, "Pandeminin derinleştirdiği ekonomik krizi üstümüze yıkmaya çalışanları; ‘üretim devam etsin’ diye fabrika karantinalarında çalışmayı, çocuk işçiliğin gizlenmesi için 20 yaş altı yasaklarından işçi gençlerin ve çocukların muafiyetini, esnek çalışmayı, evden çalışmayı, güvencesizliği biz kadınlara lütuf gibi sunanları unutmadık. Ne ‘en az 3 çocuk’u kabul ettik ne de ev işlerinin tek sorumlusu olmayı. Gebze’de Migros’un emek sömürüsü ve tacizlerine karşı ‘emeğimiz, bedenimiz, haklarımız bizimdir’ diyen kadınlarız, haklarının gasbedilmesi karşısında direnen CPS işçisi kadınlarız! Avcılar’da SML direnişinden kadınlarız! Sinbo direnişimizle Systemair HSK direnişimizle sendikalaşma hakkımızı, savunuyoruz, Kod-29’a, ahlak safsatasıyla işten atılmalara, ücretsiz izine karşı direnen kadınlarız! İnsanca yaşayacak ücret talep ettiği için düşmanlaştırılan, grev hakkı gasbedilen belediye işçisi kadınlarız! Evden çalışma adı altında sınırsız ve ücretsiz mesaiye karşı 'hayatımız bizimdir' diyen kadınlarız, pandemide çalıştığımız evlere hapsedilen, bazımız aylarca işsiz bırakılan ev işçisi kadınlarız. Bizlere dayatılan işsizlik ve yoksulluğa karşı biz emeğimize sahip çıkıyoruz" ifadelerini kullandı.

(Kocaeli/EVRENSEL)

20:29

Paylaş

ADANA'DA KADINLAR YASAKLARI AŞARAK GÖKKUŞAĞI BAYRAKLARINI AÇTI

Adana'da kadınlar Uğur Mumcu Meydanı'nda gerçekleşecek 8 Mart mitingi için Kasım Gülek Köprüsü'nde bir araya geldi. LGBTİ+ bayraklarının keyfi olarak yasaklandığı mitinge gök kuşağı renkli bayraklar ve dövizler alınmadı. Yasakla ilgi yazılı bir karar isteyen kadınlar keyfi uygulama ile karşılaştı. Alana sarı kırmızı yeşil şeritler olan bir çorapla giren kadın alana zorlukla girdi. Kadın Emeği Kollektifi'nin pankartı üzerindeki gök kuşağı logosu kesildikten sonra alana alındı. Kadınlar "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" diye tepki gösterdi.

Miting Uğur Mumcu Meydanı'nda gerçekleştirildi. Basın açıklaması okunduğu esnada kadınlar gökkuşağı bayrakları açarak yasakları protesto etti. (Adana/EVRENSEL)

19:47

Paylaş

URLA VE DİKİLİ'DE KADINLAR HAKLARI İÇİN ALANDAYDI

İzmir'de Urla Kadın Dayanışma Derneğinin çağrısı ile kadınlar Urla meydanda bir araya geldi. Söz alan konuşmacılar kadın cinayetlerine tepki gösterirken "İstanbul sözleşmesi uygulansın" taleplerini yineledi.

Açıklamaya Emek Partisi, Urla Ekmek ve Gül okurları ve Sol Parti de katıldı.

Dikili'de ise kadınlar Atatürk Meydanı'nda toplandı. Dikili Kadın Platformunun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar adına açıklamayı Aysel Çakıcı, Berfin Bulut, Nazlı Bayhan Satı Gül, Demet Önal, Ayşe Hamarat, Pervin Çakıcı okudu.

Kadınlar, halaylarla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü kutlarken, "Çalışma hayatında kadına yönelik her türlü ayrımcılık terk edilmeli, esnek çalışma biçimlerine, cinsiyetçi iş bölümüne, ücret eşitsizliğine son verilmeli güvenceli, düzenli işler yaratılmalı" dedi.  Kadınlar, eşit ve özgür, sömürünün baskının ortadan kaldırıldığı bir gelecek için mücadele vurgusu yaptı.

(İzmir/EVRENSEL)

19:36

Paylaş

İSTANBUL'DAKİ FEMİNİST GECE YÜRÜŞÜNDE KADINLAR KARAKÖY'E DOĞRU YÜRÜYÜŞE BAŞLADI

İstanbul'da kadınlar 19’uncu Feminist Gece Yürüyüşü için Taksim'de Sıraselviler Caddesi'nde toplandı. Kadınlar Sıraselviler'de eylemlerini bir süre sürdürdü. Sıraselviler'in önü polis barikatıyla kapatıldı. Kadınlar, Sıraselviler'den Karaköy'e yürüyüşe başladı.

19:34

Paylaş

DİDİMLİ KADINLAR YÜRÜYÜŞ YASAĞINA TEPKİ GÖSTERDİ

Didim Kadın Platformu, gerçekleştirdiği eylemde yürüyüşe izin vermeyen Didim Kaymakamlığına ve son süreçte çokça gündem olan çıplak arama iddialarına tepki gösterdi.

Kent Meydanında düzenlenen eylemde platform adına basın açıklamasını DİSK Genel-İş Sendikası İşyeri Temsilcisi Aslı Oflaz Kaya okudu.

Kaya, “Yine birbirimizden güç almak için, emeğimiz, bedenimiz, bizimdir demek için, kadın dayanışmasını büyütmek için buradayız” dedi.

“ÇIPLAK ARAMA İNSANLIK SUÇUDUR”

Geçtiğimiz günlerde Didim’de gözaltına alınan HDP’li kadınlara çıplak arama yapıldığı iddiasına ilişkin de konuşan Kaya, “Tutsak edilmeyle, çıplak arama işkenceleriyle korkmuyoruz, aksine teşhir ediyoruz. Çıplak arama vücut dokunulmazlığını ihlal eden, tüm insanlar bakımından cinsel şiddete dönüşebilen bir uygulamadır ve insanlık suçudur, kişiliği ezmeye yönelik bir işkencedir. Gökçe Kurban’a yapılan işkencenin insanlık suçu olduğunu biliyoruz. Hatice Tusu’nun katledilmesinin politik olduğunu da biliyoruz, unutmuyoruz, unutturmayacağız” ifadelerini kullandı.

Kaya son olarak kadınların eşit ve özgür olduğu, sömürünün baskının ortadan kaldırıldığı bir gelecek için, tüm kadınlara mücadele çağrısında bulundu. (Aydın/EVRENSEL)

19:24

Paylaş

MALATYA'DA KADIN PORTRELERİ TİYATRAL GÖSTERİSİ

Malatya Demokratik Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Emeksiz Üst Kavşağı’nda basın açıklaması ve kadın portrelerinin yer aldığı tiyatral gösteri düzenledi.

(Malatya/EVRENSEL)

19:02

Paylaş

ALİAĞA EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMU: HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ

Aliağa'da Emek ve Demokrasi Platformu çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, Petrol-İş Sendikası önünde toplanarak Demokrasi meydanına yürüdü. “Krize, şiddete, eşitsizliğe karşı söyleyecek sözümüz değiştirecek gücümüz var” pankartı açan kadınlar, “Eşit işe eşit ücret”, “Kadınlar işe çocuklar kreşe” sloganları attı. 

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu adına açıklamayı okuyan Müge Çamcı, “Daha iki gün önce bir kadının sokak ortasında çocuğunun önünde şiddete uğradığı videoyu izledik. Bizler 8 Mart'ta haklarımız ve hayatlarımız için sokağa çıkmaya hazırlanırken ülkenin dört bir yanından şiddet haberleri gelmeye devam etti” dedi.  Bir yanda fiziksel şiddetin boyutu evlerden sokaklara taşarken diğer yanda pandemi ve ekonomik krizin faturasının kadınlara yük olmaya devam ettiğini söyleyen Çamcı,  “Kısa çalışma, ücretsiz izin uygulaması, evden çalışma ve hatta işten atmada ilk akla gelen biz kadınlar olduk. Pandeminin ekonomik olarak en çok vurduğu sektörlerde çalışan milyonlarca kadın daha şimdiden işsizler ordusuna katılmış durumda” diye konuştu. 

“HAYATLARIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ”

Haklarından vazgeçmeyeceklerini söyleyen Çamcı şunları kaydetti: “İstanbul Sözleşmesi yaşatır diyoruz. 6284 sayılı kanunun bize sağladığı,  nafaka haklarımızdan, şiddete uğrayan ve uğraması muhtemel kadın ve çocuklarımızın korunması için elde ettiğimiz haklarımızdan vazgeçmiyoruz.  Eşit, özgür bir yaşam için, krize, savaşa, şiddete, sömürüye karşı yan yana gelmeye, sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Biz kadınlar sömürüye karşı emeğimize, şiddete karşı haklarımıza ve hayatlarımıza sahip çıkıyoruz. Eşit işe eşit ücret istiyoruz” (İzmir/EVRENSEL)

18:46

Paylaş

GENEL-İŞ İZMİR 2 NO’LU ŞUBE ÜYESİ KADIN İŞÇİLER: REGL İZNİ İSTİYORUZ

Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu, Konak Eski Sümerbank önünde işçi kadınlarla birlikte basın açıklaması yaparak taleplerini dile getirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TİS görüşmeleri devam eden Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube üyesi kadınların özellikle regl izni taleplerini ön plana çıktı.

“KADIN CİNAYETLERİ POLİTİKTİR”

Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Mali Sayman Zeynep Zarıçlar, bu 8 Mart’a Kovid-19 salgının etkisi ile kadına yönelik şiddetin ve kadın emeğine yönelik saldırıların arttığı, işsizliğin yükseldiği, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin derinleştiği bir süreçte karşıladıklarını söyledi. Zarıçlar, “8 Mart bir kala, Denizli'de eski eşi tarafından vurularak öldürülen kadın, Samsun’da eski eşi tarafından 5 yaşındaki kızlarının gözü önünde dövülen kadın, Bursa’da ise 10 yaşındaki kız çocuğuna camide tecavüz edilmesi haberleriyle karşıladık. Biz son olsun dedikçe şiddet giderek artıyor. Kadın cinayetleri politiktir. Eğer Hükümet İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanunu uygulanmaya koysaydı, kadın cinayetleri böyle artmazdı” dedi. 

“ESNEK ÇALIŞMAYA KARŞI GÜVENCELİ ISTİHDAM” 

Ağır yaşam ve çalışma koşullarının iyice derinleştiğini söyleyen Zarıçlar, istihdam dışı kalan kadınlara destek amaçlı İlmek Bebek projesini gerçekleştirdiğini aktardı. 

Zarıçlar son olarak talepleri sıraladı:

•    İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun uygulanmalı,
•    İktidarın politikalarında kadın istihdamını artırmak için önerilen esnek çalışma biçimlerine karşı tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılmalı,
•    Salgın süresince bütün işçiler süre koşulu aranmaksızın işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanmalı,
•    Kamu-özel ayrımı olmaksızın, zorunlu hizmet ve üretim alanında çalışan ebeveynlere dönüşümlü ve eşit olarak ücretli izin verilmeli,
•    Özellikle kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından kreş, gündüz bakım evi, hasta ve yaşlı bakım evleri gibi merkezler açılmalı,

Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e de seslenen kadınlar, “Toplu sözleşmemizde talebimiz olan, kamu emekçisi kadınlara vermiş olduğunuz alanda, sokakta çalışan işçi, emekçi kadınların da talebi olan regl izni istiyoruz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

18:34

Paylaş

İSTANBUL'DA FEMİNİST GECE YÜRÜYÜŞÜ

İstanbul'da kadınlar 19’uncu Feminist Gece Yürüyüşü için Taksim'de toplandı. İnsan Hakları Derneği önünde toplanan kadınlar, toplanma alanı olan Sıraselviler'e yürüdü. Mor kıyafetleriyle, hazırladıkları dövizlerle, alkış ve zılgıtlarıyla Sıraselviler'i doldurmaya başlayan kadınlar, "Jin jiyan Azadi", "Asla yalnız yürümeyeceksin" sloganlar attı.

18:07

Paylaş

ANKARA BAROSU’NDAN “AYRIMCILIK, ŞİDDET, CİNSEL TACİZ VE SALDIRIYA KARŞI POLİTİKA BELGESİ”

Ankara Barosu, "Toplumsal Cinsiyete Dayalı Ayrımcılık, Şiddet, Cinsel Taciz ve Saldırıya Karşı Politika Belgesi”ni yayınladı. Ankara Adliyesi’nde yapılan açıklamada konuşan Ankara Barosu Genel Sekreteri Av. Hava Orhon, "8 Mart 1908'de erkeklerle eşit ücret talep ettikleri için fabrika kapıları kilitlenen ve yanarak hayatını kaybeden 120 kadının, erkeklerle eşitlik talep ettiği için giyotinle kafası kesilen Fransız Aktivist Olympe de Gouges Olimp Dö Guj, erkeklerle eşit oy hakkı talep etmek için kendini koşan atların altına atarak intihar eden Emily Davison’un, artık esamesi kalmamış bir diktatörlükçe acımasızca katledilen Patria, Minerva ve Maria Teresa Mirabal Kardeşler’in, son 5 yılda yüzde 1400 artan kadın cinayetleriyle katledilen binlerce kadından biri olan Özgecan, Münevver, Pipa Bacca, Pinar ile adlarını bilmediğimiz ve belki de telaffuz dahi edemeyeceğimiz sömürülen, susturulan, erkek şiddetiyle etkisizleştirilmeye çalışılan sayısız kadın adına buradayız. Bizler var olma ve eşitlik haklarımızı hiçbir tahakküme lütfetmeyecek kadınlarız” dedi.

Kadın dayanışmasının mücadele yönteminin, Ankara Barosu'nun varlık sebebini oluşturan ilkeleriyle birlikte “Toplumsal Cinsiyete Dayalı Ayrımcılık, Şiddet, Cinsel Taciz ve Saldırıya Karşı Politika Belgesi" ile ayrıca yazılı olarak kabul ve taahhüt edilerek tarihe işlenmiş olduğunu belirten Orhon, “Bu politika belgesi ile kurulacak olan Ankara Barosu Cinsel Taciz ve Saldırıya Karşı Destek ve Dayanışma Birimi ile Ankara Barosu avukatları, stajyerleri ve baro çalışanları, maruz kaldıkları toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık, şiddet, cinsel taciz ve saldırı içeren eylem ve söylemlerde bir an dahi yalnız kalmayacaktır. Ankara Barosu, söz konusu eylem ve söylemlerin olduğu her yerde eril hegemonyanın ve patriyarkanın karşısında, kadınların ve eşitliğin yanındadır” diye belirtti.

İstanbul Sözleşmesi'nin tartışmaya açıldığı ve bu coğrafyada kadın kahkahasının dahi politik olduğunu vurgulayan Orhon, “Politika Belgesi ile adaletin güneş gibi parlaması gerektiği yerde mum ışığı kadar umut olmayı reddediyor ve o güneşi tahakkümün karşısında kadın dayanışmasıyla tek başımıza yükseltmenin heyecanını yaşıyoruz. Bu Politika Belgesi'nin hayata geçmesinde insan üstü çabalarıyla katkı sunan tüm meslektaşlarımıza teşekkürümüz sonsuzdur. Kadınlara karşı yürütülen adı konulmamış bir savaşın ve zamana yayılmış bir katliamın olduğu ülkemizde sadece yaşamanın bile kendisi tek başına emektir ve bu sebeple de her kadın emekçidir. 8 Mart Emekçi Kadınlar Günümüz ve Ankara Barosu Toplumsal Cinsiyete Dayalı Ayrımcılık, Şiddet, Cinsel Taciz ve Saldırıya Karşı Politika Belge'miz kutlu ve sonsuz olsun” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


 

 

17:38

Paylaş

AYVALIK'TA KADINLAR 8 MART'I COŞKUYLA KUTLADI

Balıkesir Ayvalık'ta kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde krize, eşitsizliğe, şiddete, istismara, taciz ve tecavüze karşı Ayvalık Meydanı'nda buluştu.

Ayvalık 8 Mart Kadın Platformu'nun çağrısıyla gerçekleşen eylemde açıklama öncesi dans ve performans sanatçısı İlayda Evgin, Gaye Su Akyol'un "Kendimin Efendisiyim" isimli şarkısı eşliğinde dans gösterisi sergiledi.

Platform adına açıklamayı Zehra Tanrıverdi ve Sevtap Oran okudu. Tanrıverdi "Salgın süresince eve kapatılan kadınların, anne olanların, bekar ve yalnız kadınların iş yükü daha da arttı. Yoksulluk, taciz, tecavüz, şiddet sardı dört bir yanımızı. Biz kadınlar evde, işte, sokakta,  hatta mahpuslarda kendimiz ve çocuklarımız için daha da endişelendik" diye konuştu.

Oran ise son bir yılda Türkiye’de 300 kadının erkek şiddetiyle yaşamını yitirdiğini ifade etti ve "Bir kez daha buradan sesleniyoruz. Kadın cinayetleri politiktir" dedi.

Zehra Tanrıverdi "2020 yılında kadına şiddet uygulayan 711 failden sadece 54 erkek tutuklandı. Meclis göreve, sözleşmeyi uygula, yasayı uygula, şiddeti önle" diye konuştu.

Kadınların talepleri şöyle:

• İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasa eksiksiz uygulansın

• Kadınlara ve LGBTİ+'lara yönelik her türlü baskıya, ayrımcılığa, şiddete son verilsin

• 7/24 çalışacak Alo Şiddet Hattı, her 100 bin nüfusa en az bir sığınak ve her ilçeye kadın dayanışma evi açılsın

• Laikliğin kadınların kırmızı çizgisi olduğu akıllara kazınsın, değil yok etmeye yan gözle bile bakılmaya kalkışılmasın

• Tüm yetki ve karar mekanizmalarında eşit temsiliyet hayata geçirilsin.

(Balıkesir/EVRENSEL)

17:29

Paylaş

İHD’Lİ KADINLAR: İKTİDARIN MAKUL KADIN YARATMA ANLAYIŞINI KABUL ETMİYORUZ

İHD’li kadınlar tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yapılan açıklamada; “Hiçbir baskıya boyun eğmedik, eğmeyeceğiz. İktidarın makul kadın, makul aile, makul toplum yaratma anlayışını kabul etmiyoruz” denildi. Açıklamada kadınlara yönelik hak ihlallerine, şiddete, nefret söylemlerine, iktidarın makul kadın yaratma anlayışına karşı mücadeleyi yükseltecekleri belirtildi.

 

17:24

Paylaş

KADIN SAĞLIK ÇALIŞANLARI TALEPLERİNİ YİNELEDİ

İstanbul Şişli Etfal Eğitim  ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelen kadın sağlıkçılar 8 Mart kutlaması gerçekleştirdi.

İTO ve SES adına iki ayrı açıklama yapılan eylemde kadın sağlıkçıların yaşadığı sorunlara dikkat çekildi; talepleri sıralandı.

İTO adına basın açıklamasını okuyan Çiğdem Arslan, “Kadınlar dünyanın her yerinde artan ev içi şiddet, ücretsiz bakım emeği, işsizlik ve yoksullukla karşı karşıya. Dahası ayrımcılık, yoksulluk ve çaresizliği en derin yaşayan mülteci kadınlar, göçmen işçiler, engelli kadınlar, cezaevindeki kadınlar da pandeminin görünmezleri oldular. Pandemiyle mücadelede ön planda çalışanların çoğunluğunu oluştursalar da ulusal ve küresel politika alanlarında orantılı ve yeterli temsil edilmiyorlar. Ekonomik, zamansal, akademik çok boyutlu bir yoksulluk ve tükenme riskiyle karşı karşıyayız” dedi.

SES Şişli Şubesi adına yapılan açıklamada ise kadın sağlıkçıların talepleri şöyle sıralandı:

• Kadın mücadelesi ile kazanılan 8 Mart günü kadınlara ücretli izin olarak verilmelidir.
• Cinsiyetçi iş bölümü nedeniyle kadınların üzerine yıkılan çocuk bakımı, ebeveynlerin ortak sorumluluğudur. Kreş, kamusal bir hizmet olarak sunulmalıdır. Parasız, 24 saat hizmet veren, anadilde, nitelikli kreşler tüm iş yerlerinde kadın sayısına göre değil, çalışan sayısına göre belirlenmeli, çalışanlar arasında ayrım yapılmadan hizmet sunulmalıdır.
• Sağlık ve sosyal hizmetler iş kolu tehlikeli iş kapsamına alınmalı, yıpranma payı arttırılmalı ve kadın sağlık emekçilerine ek yıpranma payı verilmelidir.
• Nitelikli, kadınlara uygun kişisel koruyucu ekipman ücretsiz olarak sağlanmalıdır.
• Kadınlar fizyolojik bir döngü olan regl döngüsünün doğal belirtileri olan karın ağrısı, kramplar ve halsizlik gibi belirtileri ile çalışmak zorunda bırakılıyor ya da bu doğal süreç için zar zor “hastalık raporu” almak durumunda kalabiliyor. Oysa regl olmak hastalık değildir. Bizler kadın özgünlüğümüzle eşit ve haklarımızla çalışmalıyız, ücretli izin hakkımızı istiyoruz.
• Fiilen uygulanan kürtaj yasağına son verilmeli, kürtaj hakkımızı kullanmanın önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Pandemide giderek zorlaşan kadınların cinsel sağlık hizmetlerine erişimi sağlanmalıdır.
• Doğum sonrası 24 ay ücretli izin verilmelidir. Doğum izninin anne ve bebek için biyolojik gereklilik ortadan kalktıktan sonraki kısmı, her iki ebeveynden birini kapsayacak şekilde düzenlenmelidir.
• 3600 ek gösterge hakkı, sağlık hizmetleri kapsamında yer alan tüm personel için uygulanmalıdır.
• Çalışma hayatında kadına yönelik şiddetle mücadelede, Uluslararası Çalışma Örgütü(ILO)’nün 190 sayılı "Çalışma Yaşamında Şiddetin ve Tacizin Önlenmesi Sözleşmesi" imzalanmalıdır.
• Kadın çalışanların yoğun olduğu sağlık alanında, kadına yönelik her türlü şiddet ve taciz durumunda kadınların güvenle başvurabileceği bağımsız kadın birimleri oluşturulmalıdır.
• Bizler yaşamak, yaşatmak istiyoruz. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa tam ve istisnasız uygulanmalıdır.

(İstanbul/EVRENSEL)

17:17

Paylaş

FETHİYE'DE KADINLARDAN ŞİDDETE KARŞI MÜCADELE ÇAĞRISI

Fethiye Kadın Danışma Dayanışma Derneğinin çağrısı ile Fethiye Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kadınlar eşitlik, adalet ve kadına yönelik şiddete karşı mücadele çağrısı yaptı. Etkinliğe kitle örgütleri, dernekler ve siyasi partilerin temsilcileri katıldı.

Kurulan kürsüde söz alan Emek Partisi Fethiye İlçe Başkanı Sibel Kekeç, güvenceli iş, şiddetsiz yaşam için örgütü mücadele çağrısı yaparak “Mahallelerimizden, fabrikalarımızdan, işyerlerimizden başlayarak en yakınımızdaki kadınlarla yan yana gelelim. Bizi yalnızlığa mahkum etmek isteyenler karşısında örgütlenelim, mücadeleyi büyütelim” dedi.

(Muğla/EVRENSEL)

17:11

Paylaş

GIDA-İŞ: KRİZE, GÜVENCESİZ ÇALIŞMAYA VE ŞİDDETE KARŞI KADINLAR ÖRGÜTLÜ MÜCADELEYE

DİSK/Gıda İş Genel Sekreteri Olcay Ozak, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "8 Mart’a pandeminin ağırlaşmış koşulları altında giriyoruz, ekonomik kriz pandemi ile iyice derinleşiyor, işsizlik yoksulluk ve şiddet her geçen gün artıyor. Pandemi ile birlikte ev içi emeğin artması, fazla mesailerle 12 saate çıkan çalışma saatleri, ücretsiz izin uygulamaları ve Kod 29" diyen Ozak, "Mücadeleyi birlikte örgütlediğimiz yeni haklar kazandığımız 8 Mart’ları yaratacağımız günlere" ifadelerini kullandı.

16:48

Paylaş

DİSK, KESK, TMMOB VE TTB'DEN 8 MART AÇIKLAMASI

DİSK Kadın Komisyonu, KESK Kadın Meclisi, TMMOB Kadın Çalışma Grubu ve TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde ortak açıklama yaptı. 8 Mart’ın dünyanın her yerinde kadınlara uygulanan sömürüye, ayrımcılığa, baskıya karşı yürütülen, kadın haklarının kazanılmasında verilen direnişin simgeleştiği bir mücadele günü olduğu belirtilen açıklamada, kadınların maruz kaldığı, şiddet, eşitsizlik ve sömürüye karşı bir dizi talep sıralandı.

 

16:28

Paylaş

DİŞİ KAPLANLAR’IN "İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR" PANKARTINA ENGEL

Adanaspor taraftar gruplarından Dişi Kaplanlar’ın 8 Mart için hazırladığı pankartın stadyuma sokulmasına izin verilmedi.

"Fıtramızda var ölüm değil, mücadele. İstanbul Sözleşmesi yaşatır" ifadelerinin yer aldığı pankart, Adana Emniyeti Spor Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından siyasi bir söylem içerdiği bahanesiyle stadyuma alınmadı.

Pazar günü içeri alınmayan pankartın görüşmeler sonrası bugün içeri alınacağı bilgisi verildiğini aktaran Dişi Kaplanlar’dan Hatice Durmaz, bugün de pankarta keyfi uygulamalarla izin verilmediğini aktardı.

Stadyumda pankartlarını içeri sokmak istemelerinin üzerine polis tarafından tehdit edildiklerini aktaran Durmaz, "Alın bunları", "Ekip çağırın" gibi sözlerle psikolojik şiddete maruz kaldıklarını dile getirdi. (Adana/EVRENSEL)

16:15

Paylaş

ANKARA'DA KADINLAR MEYDANLARDA HAYKIRDI: EŞİT VE ÖZGÜR BİR DÜNYA KURACAĞIZ!

Ankara’da kadınlar, “Ayrımcılığa, yoksulluğa, erkek ve devlet şiddetine karşı özgürlüğümüz için isyandayız” diyerek 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde buluştu.

Ankara Kadın Platformu’nun Sakarya Meydanı’nda düzenlediği eylemde “Biz kadınlar bugün elde ettiğimiz tüm hakları mücadele ederek kazandık. Daha fazlasını kazanmak için mücadeleyi büyüteceğiz. İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız. Kadın dayanışmasını yargılatmayacağız! Kadın cinayetlerine son vereceğiz! Kadınların eşit ve özgür yaşayacağı bir dünyayı da biz kuracağız!” dedi.

16:12

Paylaş

DÜNYADA 8 MART: ŞİDDETE, EŞİTSİZLİĞE, SÖMÜRÜYE KARŞI KADINLAR SOKAKLARA ÇIKTI

Dünyanın her yerinde kadınlar şiddete, eşitsizliğe ve sömürüye karşı 8 Mart’ta sokaklara çıktı.

Hindistan’da çoğu köylü-çiftçi binlerce kadın, başkent Delhi’de tarım reformunu protesto eden çiftçilerin kamp kurdukları alana giderek 8 Mart’ı burada kutladı.

Meksika’da artan kadın cinayetlerine karşı birçok kentte yürüyüşler düzenlendi.

Pek çok ülkede kadınlar eşitlik ve kadına yönelik şiddetin son bulmasını talep etti.

16:03

Paylaş

İZMİR SAĞLIK PLATFORMU ÜYELERİ: YAŞAMAK VE YAŞATMAK İÇİN BİRLİKTEYİZ

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla İzmir Sağlık Platformu ortak basın açıklaması düzenleyerek, "Yaşamak ve yaşatmak için 8 Mart 'ta birlikteyiz" dedi. 

İzmir Tabip Odası'nda, İzmir Diş Hekimleri Odası, İzmir Tabip Odası, Genel Sağlık- İş, SES, Birinci Basamak Sağlık çalışanları Birlik Dayanışma Sendikası, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Aile Sağlığı Çalışanları Derneği, Türk Hemşireler Derneği ve Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri 'nin ortak düzenlediği basın açıklamasını İzmir tabip Odası Kadın Hekimlik Komisyonu Başkanı Mübeccel İlhan okudu.

"ŞİDDETİ KIŞKIRTAN SEBEPLERİN KALDIRILMASINI İSTİYORUZ"

İlhan, "Sağlık hizmet alanında şiddet; utandırıcı boyutlara varmıştır. Toplumsal cinsiyet rollerinin yansıması olarak kadın çalışanlara daha pervasız daha kolay sözlü, psikolojik şiddet uygulandığını biliyoruz, yaşıyoruz. Şiddeti kışkırtan sebeplerin kaldırılmasını talep ediyoruz" dedi. Çalıştıkları alanlarda mobbing ve tacizlere karşı güvenle başvuracakları kadın birimlerinin kurulması gerektiğini söyleyen İlhan, "Pandemi sürecinde zorlaşan cinsel sağlık hizmetlerine erişim kolaylaştırmalıdır. 3600 ek gösterge hakkı sağlık hizmetleri kapsamında yer alan tüm personele uygulanmalıdır. Sağlık ve sosyal hizmetler iş kolu tehlikeli iş kapsamına alınmalı, yıpranma payı artırılmalıdır" diye konuştu. 

"GEBE ÇALIŞANLAR NÖBETTEN ÇIKARILSIN"

SES İzmir Şube Kadın Sekreteri Hülya Ulaşoğlu ise "Pandemi krizini fırsata çevirdi hükümet ve esnek kuralsız çalışma getirdi. Fazla çalıştığımızın karşılığını alamıyoruz. Ayrıca gebeler izin kullanamıyor, virüslü ortamlarda çalıştırılıyor. Kovid-19 Meslek hastalığı sayılmalı ve gebelerin nöbetten çıkarılması gerekir" diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

15:57

Paylaş

VALİLİK YASAĞI BATMANLI KADINLARI DURDURAMADI

Batman’da valiliğin aldığı yasak kararı ve polisin engelleme çabaları kadınları durduramadı. Yürüyüş düzenleyen kadınlar mesajlarını taşıdıkları dövizler ve attıkları sloganlarla verdi.

HDP binası önüne ulaştıktan sonra kadınlara seslenen HDP'li Milletvekili Feleknas Uca, "8 Mart zulme karşı, faşizme karşı büyük bir direniş günüdür. Batman Valisi yürüyüşümüzü yasaklamak istedi. Fakat biz Sakine'lerin ve Rosa Luksemburg ruhuyla bütün kadınların 8 Mart'ını kutluyoruz. Bir kez daha iktidar açıklamamızı yasaklamak istedi. Kadın yaşamdır diyoruz. Direnişimizi büyüteceğiz. Sizden korkmuyoruz, diz çökmeyeceğiz. Kadınlar bu kentin sahibidir. Mücadelemizi daha da büyüteceğiz" dedi. 

Uca'nın konuşmasının ardından kadınlar alkış ve zılgıtlar eşliğinde 8 Mart kutlamalarını sonlandırdı. (Batman/MA)

15:49

Paylaş

İZMİR’DE BES ÜYESİ KADINLAR: 8 MART KADINLAR İÇİN ÜCRETLİ İZİN GÜNÜ SAYILMALI

Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi işyerleri önünde 8 Mart açıklaması yaptı. BES üyesi kadınlar TÜİK İzmir Bölge Müdürlüğü, Gaziemir Vergi Dairesi, Karşıyaka Adliyesi, Şirinyer Vergi Dairesi Kompleksi, Bornova İŞKUR, Bornova Vergi Dairesi Kompleksi ve Çiğli Yamanlar Vergi Dairesi’nde 8 Mart açıklaması yaptı. 

“İstanbul Sözleşmesi uygulansın” yazılı maske takan kadınlar, “Adil, eşit ve özgür bir yaşamın biz kadınların mücadelesi ile kurulabileceğinin farkında olarak dünden bugüne her biri yaşamsal değerde olan haklı taleplerimizle bugün yine 8 Mart alanlarındayız” dedi.

KESK olarak kadın emekçilerin öne çıkardığı dört ana talebinin acilen karşılanması gerektiğini ifade eden kadınlar talepleri şu şekilde sıraladı:

•    Doğum izinleri arttırılmalı,
•    8 Mart kadınlar için ücretli izin günü sayılmalı,
•    Kapatılan kamu kreşleri açılmalı,
•    Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulmalıdır. (İzmir/EVRENSEL)

 

15:41

Paylaş

ÇORUM’DA 8 MART KUTLANDI

Çorum Kadın Platformu’nun çağrısıyla alanlara inen kadınlar, “Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var” dedi.

Çorum Kadın Platformu tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle önce “kadın yürüyüşü”, sonrasında ise Kadeş Barış Meydanı’nda bir basın açıklaması düzenlendi.

Siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcilerinin de destek verdiği açıklamada “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Kadınız, anayız, barıştan yanayız” sloganları atıldı. Kadın Platformu adına konuşan Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Nurcan Hasırcı Doğan, “Erkek egemen kapitalizmin yarattığı yoksulluğu, işsizliği, ayrımcılığı, eşitsizliği, cinsiyetçiliği, gericiliği, şiddetin her türlüsünü, savaşı ve militarizmi en ağır biçimleriyle yaşıyoruz. Bugün pandemi ile birlikte mücadele nedenlerimiz çok daha katmerli hale getirilmiş durumda” dedi. Doğan, “İstanbul sözleşmesi başta olmak üzere kadınlardan yana imza atılan uluslararası sözleşmeler etkin uygulansın. Örgütlü kadın mücadelemizle, özgür bir toplumu inşa edelim” şeklinde konuştu.

14:30

Paylaş

YUNANİSTAN'DA 8 MART: SUSKUNLUĞA, EŞİTSİZLİĞE VE SÖMÜRÜYE KARŞI

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Yunanistan’da birçok şehirde kitlesel eylem ve etkinlikler yapılıyor. Yunanistan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu ve Atina İşçi Merkezi Konfederasyonu 8 Mart dolayısıyla saat 12-15.00 arası iş durdurma kararı alarak saat 13.00’de Klatmonos Meydanında yapılacak gösteriye katılım çağrısı yaptılar.

Atina ve Selanik’te ikinci gösteri ise Yunanistan Kadınlar Federasyonu (OGE) ve sendikaların çağrısıyla akşam saatlerinde yapılacak. Yunanistan Komünist Partisine (KKE) bağlı Mücadeleci işçiler Cephesi (PAME) de bu gösterilere katılıyor. Atina’da yapılacak gösteri saat 17.30’da Propilya Meydanında gerçekleştirilecek ve ardından Meclise doğru yürüyüş yapılacak.

 

14:29

Paylaş

İİSŞP: TÜRKİYE CİNSİYET EŞİTLİĞİNDEN UZAKLAŞIRKEN KADIN İŞSİZLİĞİ DE ARTIYOR

 İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna, 8 Mart Dünya emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla açıklama yayımladı.

“Türkiye cinsiyet eşitliğinden giderek uzaklaşırken kadın işsizliği de ücretsiz kadın emeği de artıyor” başlığıyla yayımlanan açıklamada, “Her 8 Mart öncesinde olduğu gibi iş dünyasından, siyasilerden kadınlarla, eşitlikle, kadın emeğiyle ilgili hamasi açıklamalar, tüketim markalarından emekçi kadınlar gününü kapitalizm kutlamasıyla karıştıran kampanyalar geldiğini görüyoruz. İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu olarak kadınları, kadın emeğini yılda bir gün hatırlayan, yılın kalanında bu emeği sömüren, görmezden gelen, kadın hareketini şeytanlaştıran politikalara itiraz ediyoruz” denildi.

14:26

Paylaş

DERSİM'DE 8 MART MİTİNGİ DÜZENLENDİ

 

 

Dersim'de kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde "Krize, şiddete, eşitsizliğe karşı örgütlü mücadele" şiarıyla Seyit Rıza Meydanı'nda bir araya geldi.

13:44

Paylaş

DİYARBAKIR'DA 8 MART MİTİNGİ BAŞLADI

Diyarbakır’da Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP) öncülüğünde İstasyon Meydanı'nda düzenlenen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingi başladı.

Miting alanında “Kadın cinayetleri, tacizleri ve tecavüzleri politiktir”, “Eşit ve özgür bir yaşam için hayatlarımıza sahip çıkıyoruz”, “Kadın özgürlük mücadelesi yargılanamaz”, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Kadın tutsaklar için adalet” pankartları dikkat çekerken kadınlar zılgıtlar eşliğinde alanı doldurmaya başladı.

Mitingde DBP Eş Genel Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz konuşmacı olarak yer alıyor.

(Diyarbakır/EVRENSEL)

13:34

Paylaş

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİNDE 8 MART NÖBETİNİ KADIN AKADEMİSYENLER TUTTU

Boğaziçi Üniversitesindeki akademisyenlerin nöbet eylemi, bugün 8 Mart nöbeti şeklinde tutuldu. "Kabul etmiyoruz", "Vazgeçmiyoruz" dövizleri taşıyan kadın akademisyenler, Melih Bulu'nun istifası ve üniversiteye dair taleplerini iletti; kadın ve LGBTİ+'lara yönelik şiddet ve her türlü ayrımcılığı protesto etti. (HABER MERKEZi)

13:25

Paylaş

BUCA'DA KADINLAR: ERKEK EGEMEN SÖMÜRÜ DÜZENİNİZİ KABUL ETMİYORUZ

Buca Kadın Platformu Şirinyer Forbes Sevgi Yolu girişinde 8 Mart için basın açıklaması yaptı.

Platform adına basın açıklamasını Cansu Erkmen okudu.

Erkmen, “Yanı başımızda olan BEGOS’ta bulunan fabrikalarda çalışan kadınlarda dâhil birçok kadın işini kaybetme kaygısı taşıyor. Bu durumu fırsat bilen patronlar, kadın işçiler üzerindeki baskıyı da sömürüyü de alabildiğine artırıyor. Pandemiyi de krizi de biz yaratmadık, yükünü de biz çekmeyeceğiz. Eşit işe eşit ücret, güvenceli iş güvenceli gelecek istiyoruz. Bize ucuz işçilik, kölelik, geleceksizlik dayatan erkek egemen sömürü düzeninizi kabul etmiyoruz” dedi. Erkmen tüm kadınları haklarını savunmaya ve mücadeleyi büyütmeye çağırdı. (İzmir/EVRENSEL)

 

12:59

Paylaş

PENDİK'TE 8 MART BİLDİRİSİ DAĞITAN EMEP ÜYELERİ ENGELLENMEK İSTENDİ

Emek Partisi (EMEP) Pendik İlçe Örgütü üyeleri, Pendik’teki Akcam fabrikası önünde kadınlara bildiri dağıtırken engellenmek istendi.

EMEP üyeleri 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için hazırladıkları bildirileri Akcam’da çalışan cam işçisi kadınlara ulaştırmak istedi. Fabrikanın güvenlik görevlileri Emek Partisi üyelerinin fabrika önünde bildiri dağıtmasını engellemek istedi. Engelleme girişimine tepki gösteren EMEP üyeleri bildirileri işçilere dağıtarak tüm işçilere örgütlenme çağrısı yaptı. (İstanbul/EVRENSEL)

12:39

Paylaş

VAN'DA 8 MART

Van'daki 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingi, kadınların yöresel kıyafetleriyle alana gelmesiyle başladı.

Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisinin, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Van'ın İpekyolu ilçesinde düzenlediği bölgesel miting başladı.

“Kadın kırımına karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz” şiarıyla Musa Anter Parkı'nda gerçekleşen mitingde alan mor ve beyaz balonlarla süslendi. Platforma, "İsyanımız özgürlüğümüz için!" yazılı pankart asıldı.

 
12:02

Paylaş

EMEP BODRUM İLÇE ÖRGÜTÜ İŞÇİ KADINLARI ZİYARET ETTİ

Emek Partisi Bodrum İlçe Örgütü 8 Mart kapsamında çeşitli iş kollarında çalışan kadın işçileri ziyaret etti. PTT Kargo çalışanları, Bodrum Belediyesi Kültür Müdürlüğü ve belediye çalışanlarını ziyaret eden EMEP Bodrum İlçe Örgütü dayanışma ve mücadele çağrısı yaptı.

Ziyaretlerde kadın işçiler, şu an grevde olan işçileri selamlayarak, güvenli iş, şiddetsiz yaşam ve eşitlilik için örgütlü mücadele çağrısında bulundu.

Kurum ziyaretleri sonrası açıklama yapan EMEP Bodrum İlçe Sekreteri Zehra Sormageç, güvenli iş, şiddetsiz yaşam ve eşitlik için mücadele ettiklerini söyleyerek, “Ücretsiz sağlık, kamusal eğitim talebimizi yinelerken yerel yönetimden de ücretsiz kreş, kadın yaşam evleri, yaşlı bakım evleri, sığınma evleri, üniversiteliler için yurt, daha rahat ulaşılır toplu taşıma olanakları ve vazgeçmeyeceğimiz ada ve koylarımıza dokunulmaması taleplerimizi yineliyoruz” dedi.

(Muğla/EVRENSEL)

 

11:19

Paylaş

8 Mart'ta düzenlenecek İstanbul Feminist Gece Yürüyüşü öncesi İstanbul Valiliği, bazı yolların kapatılacağını açıkladı. 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa