26 Şubat 2021 09:20

Kamuda toplu sözleşme öncesi özelleştirme tartışmaları işçileri tedirgin ediyor

Devlet Demiryolları'nda serbestleşme kanunu ile birlikte başlayan özelleştirme devam ediyor. Sözleşme öncesi yapılandırma tartışmaları ise işçileri endişelendiriyor.

ARŞİV | Fotoğraf: TGr_79/Flickr (CC BY 2.0)

Paylaş

1 Mart 2021 itibariyle başlayacak kamu toplu sözleşmesi öncesi demiryolu işçileri hem sözleşme sürecini hem de bir haftadır gündemde olan demiryolunun yeniden yapılandırılması iddialarını tartışıyor. Sözleşme öncesi özelleştirme yapılacağı tartışmaları işçileri tedirgin ediyor.  

Devlet Demiryollarında serbestleşme kanunu ile birlikte başlayan özelleştirme devam ediyor. Yaklaşık 5-6 yıldır bazı işlerin dışarıdan 3. şahıslara yaptırılması, müteahhitlerin palazlanmasına neden olmuştu. Bu süreç akıllara “Şirketler eliyle demiryolları satın alınmak mı isteniyor?​” sorusunu getiriyor. İşçiler bu durumdan tedirgin olduklarını dile getiriyor.

Görüşlerini aldığımız alt yapı hizmetlerinde çalışan bir yol bakım işçisi, “Bizim işlerde yaklaşık 7 yıldır 3. şahıs şirketlere yol bakım onarımı ve poz yaptırılıyordu. Zamanında sendikamıza 'Bize zararı olur mu, ilerde bizi işimizden ederler mi' diye sorduğumuzda ‘Bir şey olmaz’ diyorlardı. Zamanında sendikamız ve biz işçiler demiryolunun serbestleşmesine ve yapılandırılmasına karşı çıksaydık şimdi tedirgin olmazdık” dedi.

"KİMSE EKMEĞİMİZE TAŞ KOYAMAZ"

Alt yapı hizmetlerinde sinyal işçisi olarak çalışan başka bir işçi, “Bir haftadır herkes bu yapılandırma meselesini konuşuyor. Kimsenin bir bilgisi yok. Sendikamız da bir açıklama yapmıyor. Neden sözleşme öncesi böyle bir mesele konuşuluyor? Çünkü biz işçileri meşgul edecek bir şey ortaya atacaklardı. Fakat kimse bizim ekmeğimize taş koyamaz. Sendika 'Haberimiz yok' demiş. Bir sendikanın böyle bir durumdan nasıl haberi olmaz?​” diye konuştu.  

Makinist olarak çalıştığını söyleyen başka bir işçi ise “Zaten 5 yıldır bizim kurum Taşımacılık A.Ş olarak geçiyor. Bu duruma zamanında karşı çıkmadık, şimdi de tedirgin oluyoruz. Demiryollarının yapılandırılması gündemdeyken sendikamız ve diğer memur sendikaları gerçekten sesini çıkarmalıdır” şeklinde konuştu.  

"SENDİKAMIZLA BİRLİKTE BUNA KARŞI ÇIKMALIYIZ"

Son olarak görüştüğümüz tren teşkil işçisi ise “Şirketler palazlanmaya başladı. Kurumu bitirmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Son 10 yılda satılmadık kamu kurumu kalmamıştı. Son kalanları da bırakmayacaklar gibi duruyor. Ancak demiryolunda ne olursa olsun ucu biz işçilere dokunacak. Bunun için de sendikamızla birlikte buna karşı çıkmalıyız” ifadelerini kullandı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Akademisyenler: Boğaziçi Üniversitesi'nde seçilen atanmıyor, atanan istifa edemiyor

SONRAKİ HABER

Maltepe'den yurttaşlar: İşçinin hakkını vermezlerse böyle rezillikler ortaya çıkar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...