26 Şubat 2021 09:01

Finlandiya, Kovid-19 mutasyonunu engellemek için restoran ve okulları kapatacak

Finlandiya hükümeti yeni varyantları görülen koronavirüse karşı 8 Mart’tan itibaren 20 gün süreyle tüm restoranları ve 13 yaşından büyük çocukların eğitim gördükleri okulları kapatma kararı aldı.

Finlandiya Parlamentosu | Fotoğraf: Hteink.min/Wikimedia Commons (CC-BY-SA 3.0)

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Finlandiya hükümeti mutasyona uğrayan koronavirüsün yaygınlaşmasını engellemek için 8 Mart gününden itibaren 20 gün süreyle tüm restoranları ve 13 yaşından büyük çocukların eğitim gördükleri okulları kapatacağını açıkladı.

Basın toplantısında hükümetin alacağı önlemler hakkında açıklamalarda bulunan Başbakan Sanna Marin, “Bakanların yorulduklarını biliyorum. Ben de yorgunum. Ama dayanmak zorundayız ve durum şimdi daha da zor” dedi. Başbakan, virüsün İngiltere’de ortaya çıkan varyantıyla mücadelenin daha güç olduğunu ve artık sınırları kapatmanın yeterli olmadığını söyledi.

HÜKÜMET OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN ETME HAZIRLIĞINDA

Medyaya gönderilen yazılı açıklamada da hükümetin koronavirüse karşı mücadele etmek için derhal ikinci kademeye geçme kararı aldığı belirtildi. Hükümetin olağanüstü hal ilan etme hazırlığında olduğuna dikkat çekildi.

Hükümet, parlamento grupları bulunan partilerle bir araya gelme kararı aldı. Partilerle yapılacak istişarelerden sonra hükümetin önümüzdeki hafta pandemiye karşı alacağı önlemleri kararlaştırması bekleniyor.

Virüsün yaygınlaşma riskinin çok az olduğu yerleşim birimleri dışındaki bölgelerde 8-28 Mart tarihlerinde tüm restoranların kapatılması önerildi. Herkesten evde çalışma yapmaları ve maske kullanmaları istendi. Risk gruplarında yer alan kişilerin korunması ve yüksek okulların uzaktan eğitimi sürdürmeleri istendi.

YASAK VE SINIRLAMALAR 8 BÖLGEDE UYGULANACAK

Yolcu ve kollektif trafiğin sınırlanması ve 12 yaşın üzerindeki kişilerin hobi için gerçekleştirdikleri etkinliklere de ara verilmesi tavsiye edildi. Söz konusu sınırlamalar Helsinki, Nyland, Lappland ve Österbotten’in de aralarında bulunduğu 8 bölgede uygulanacak.

Virüsün yaygınlaşma riski taşıdığı bölgelerde de ilk ve orta okullarda uzaktan eğitime geçilecek.

Anayasanın 23 maddesinin hükümete restoranları kapatma olanağını tanıdığını hatılatan Adalet Bakanı Anna-Maja Henriksson, sokağa çıkmanın yasaklanmayacağını, etkili ve orantılı önlemlere başvuracaklarını söyledi.

MUTASYON GEÇİREN VİRÜS YAŞAMA YÖNELİK TEHDİT OLUŞTURUYOR

Merkez Partisi Başkanı Annika Saarikko, hastanelerin olanaklarının yeterli olamayabileceği uyarısında bulundu. Mutasyon geçiren virüsün yaşama yönelik bir tehdit oluşturduğunu söyleyen Saarikko, bulaşıcı zincirinin kırılması gerektiğine vurgu yaptı.

18 Şubat günü haber ajansı Yle, Finlandiya’da koronavirüsün yeni bir türüne rastlandığını ve virüsün standart PCR testlerinde tespit edilemediğini duyurmuştu.

ÖNCEKİ HABER

Maltepe’de CHP’li meclis üyesi grev kırıcılığı yaparken yakalandı

SONRAKİ HABER

Stuttgart’ta metal işçilerinden TİS konvoyu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...