26 Şubat 2021 07:41

Malatya'da köylüler, taş ocağının ÇED raporu toplantısına izin vermedi

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesine bağlı kırsal mahallelerdeki taş ocağının faaliyet alanının genişletilmesi için yapılmak istenen ÇED raporu toplantısına köylüler izin vermedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Berfin GÜLER
Malatya

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinin kırsal mahallelerindeki taş ocağı madeninin genişletilmesi için ÇED raporu toplantısına köylüler izin vermedi. Gelen yetkililere tepkilerini dile getiren yurttaşlar, "İnsanların sağlığı ve geçimi ne olacak" diye sordu.

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Cumhuriyet Örnek, Kırlangıç, Oluklu kırsal mahalleleri arasındaki taş ocağının faaliyet alanının genişletilmesi kararı alındı. Malatya Büyükşehir Belediyesine bağlı Meston şirketi tarafından yürütülen maden çalışması için Çevre İl Müdürlüğü yetkilileri Kırlangıç Mahallesinde çevre etki değerlendirmesi (ÇED) raporunun bilgilendirme toplantısını yapmak istedi. Ancak köylülerin maden çalışmasına tepkileri üzerine toplantı yapamayan yetkililer, tutanak tutup bölgeden ayrıldı.

Köylülere, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, Emek Partisi (EMEP) il yöneticileri ve Doğanşehir İlçe Başkanı Hayri Yıldırım, Tüm Üretici Köylü Sendikası (Tüm Köy Sen) ve Malatya Çevre Platformu (MALÇEP) da destek verdi.

"5 KÖY, HAYVANLARINI BURADA OTLATIRDI"

Yurttaşlar gelen yetkililere tepkilerini dile getirdi.

Mahalle sakini Cuma Taş, “Kırlangıçlıyım. Burada doğdum, burada büyüdüm. Çocukluğumuz koyun kuzu otlatarak geçti. 5 köy hayvanlarını bu bölgede otlatırdı. Bakın bitişiğinde hemen benim bahçem var. Ben yazın şu kayalıktan çıkarılmış devasa engerek yılanlarını görüyordum. Bu taş ocağı yuvalarını dağıttı, hayvan gidecek yer bulamıyor. Kuş yok. Şu taş kırılan bölge tek kartal yuvasının barındığı bölgeydi. Bu bölgeye özgüydü. Biz çocukken bize derlerdi ki hayvanları kuzuları götürmeyin, kartallar kapıyor. Şimdi serçe bile yok. Yazık, günah” diye konuştu.

2 BİN BAŞ KÜÇÜK HAYVAN NEREYE GİDECEK?

Malatya bölgesinde sadece kendi mezralarında ağlayan lale olduğunu ve taş ocakları yüzünden neslinin tükenmeye başladığını söyleyen Kadime Çelik, “Tahta Sakal halkından ne istiyorsunuz. Bana toprağımdan çık diyorlar, beni vatanımdan, toprağımdan ancak ölüm çıkarır. Dikkat edin bu çevrede astım ve kanser sık görülüyor. 2 bin baş küçük hayvan var, nereye gidecek bunlar” diye konuştu.

YAŞAM VE NEFES HAKKI TANINMALI

Tüm Köy Sen Malatya Şube Başkanı Ali Gürel ise “Şurada karşıda bir köy var, o köyün maden ve yerleşim alanı arası 100 metre. Bir maden ocağı var, yanında 300 hanelik bir köy var. Şimdi 300 hanelik köyün 10 tane sürüsü var. Bunların su alanları kayboldu, kayısıları tamamen kurumuş durumda. Maden önemli de bu insanların yaşamı önemsiz mi? Bu insanların suyu, hayvanları ne olacak? Bu insanların sağlığı, geçimi ne olacak” diye sordu.

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz da “Vatandaşa burada yaşam hakkı, nefes alma hakkı tanınmalı. Bir kişi para kazanacak diye bütün insanların burada taş ocaklarından etkilenmesi düşünülemez. Ben bile kendi bağımda bahçede oturamıyorum. Taş ocaklarının büyümesi, büyütülmesi ve yeni taş ocaklarına ruhsat verilmesi yavaşlatılmalıdır. İçinde bulunduğumuz pandemi döneminde taş ocağı tozundan etkilenen insanlar gerçekten nefes alamıyor” dedi.

Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı ve köyün ileri gelenlerinden Eşref Doğan Dede ise “Yarın torunlarımıza buraları mı bırakacağız söyleyin bana? Sırası geldiğinde 5 vakit namaz kılan peygamberden salavat getiriyor, peygamberin 37’inci kuşaktan mezarı bulunan Mürşid-i Kâmil Hüseyin Doğan Dedenin köyüne mi taş ocağı reva görüldü” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Twitter'da ücretli takip sistemi başlıyor

SONRAKİ HABER

Almanya Sol Parti Başkan Yardımcısı Pflüger: Sol sabırla doğru politikaları savunmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...