26 Şubat 2021 07:07

"Karadeniz’de bulunan gazı 2023’ye yetiştirme çabası maliyeti artıracak"

CHP Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, iktidarın 2023 yılında "Gazı çıkardım" diyebilmek için ayrıntılı teknik rapor hazırlanmadan sondaja başlamasını eleştirdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ağustos 2020 tarihinde “müjde” olarak duyurduğu doğal gazla ilgili henüz rezervin bulunduğu Sakarya Gaz Sahası’yla ilgili ayrıntılı bir teknik rapor hazırlanmadan jet hızıyla gazın çıkarılmasına yönelik çalışmalara başlandı.

Konuyla ilgili bir rapor hazırlayan CHP Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Karadeniz'de bulunan doğal gaza ilişkin "Sahanın potansiyeli belirlenmeden yatırıma başlanıyor. İktidar 2023 yılında 'Gazı çıkardım' diyebilmek için sahanın şu an için belirlenen potansiyelinin çeyreğine yönelik bir yatırım yapılmasını öngörüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Akın, yaptığı yazılı açıklamada, iktidarın 2023'e yetişmesi amacıyla henüz teknik rapor tamamlanmadan Karadeniz'deki doğal gazın çıkarılması için potansiyelin çeyreğine yönelik bir yatırım planladığını iddia etti.

Gazın çıkarılması için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) üretim tesisleri, nakil hatları ve kara doğal gaz işleme tesisi entegre projesiyle ilgili ÇED raporunun yayımlandığını aktaran Akın, bu raporun, iktidarın 2023'te "siyasi rant" elde etmek için acele ettiğini ortaya koyduğunu ileri sürdü.

Akın, herhangi bir yatırım yapılmadan önce sahayla ilgili teknik raporun tamamlanması, ardından nihai yatırım kararının sahanın potansiyeline göre alınması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Biz, doğal gazın çıkarılmasına karşı değiliz. Biz vatandaşın parasının siyasi rant için harcanmasına karşıyız. Gaz siyasi rant için değil, vatandaşlarımızın refahı için kullanılmalı. Gazın çıkarılması için bilimsel yöntemler kullanılmalı ancak iktidar bunun tam tersi bir süreci yürütüyor.

Sahanın potansiyeli belirlenmeden yatırıma başlanıyor. İktidar 2023 yılında 'Gazı çıkardım' diyebilmek için sahanın şu an için belirlenen potansiyelinin çeyreğine yönelik bir yatırım yapılmasını öngörüyor. Bu da vatandaşın beklediği indirim müjdesinin başka bahara kalacağını gösteriyor. 2023 yılında tam potansiyelle değil, şimdilik dörtte bir oranla gazın taşınması, ithal gaza göre daha metreküp maliyetini artırıyor." (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Dolar ve avro güne yükselişle başladı, TL’de değer kaybı sürüyor

SONRAKİ HABER

Fukuşima'da 13 Şubat'taki depremde radyoaktif suyu koruyan 53 tank yerinden oynadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...