25 Şubat 2021 23:21

Fiili kapatma fezlekeleri

HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, HDP’nin fiilen çalışamaz hale getirilmek istendiğini ve bu sürecin diğer partiler açısından demokrasi veya faşizm konusunda bir turnusol görevi göreceğini söyledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

HDP’nin kapatılması ve diğer partileri “terörle işbirliği” suçlamaları eşliğinde süren tartışmaların ardından Meclise çoğu HDP milletvekillerine ait 33 fezleke gönderildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Genel kurulda da hemen eller iner kalkar” dediği dosyaların bir an önce Meclis Genel Kurulu’na getirilmesi isteniyor. Dokunulmazlık dosyalarına ilişkin konuştuğumuz HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, HDP’nin fiilen çalışamaz hale getirilmek istendiğini ve bu sürecin diğer partiler açısından demokrasi veya faşizm konusunda bir turnusol görevi göreceğini söyledi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, çoğu HDP milletvekiline ait olmak üzere 33 fezlekeyi Meclis’e gönderdi. Adalet ve Anayasa Komisyonlarına gönderilen HDP Milletvekili hakkında 28 dosyada, Kobanê soruşturmasının yanı sıra “terör örgütü propagandası”,  "suçu ve suçluyu övme" ve "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik" gibi suçlamalar bulunuyor. DBP Eş Genel Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz’inde propaganda suçlamasıyla yargılanması istenirken, CHP Milletvekilleri Ali Mahir Başarır "hakaret", Candan Yüceer "ses ve görüntülerin kayda alınması", Ömer Fethi Gürer "basit yaralama", Demokrat Parti Milletvekili Cemal Enginyurt "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma", "silahlı yağma" ile suçlanıyor.  

Son dosyalarla birlikte Meclis’te bulunan fezleke sayısı 1192’den 1225’e çıktı. Dosyalar Meclis’te Adalet ve Anayasa Komisyonu üyelerinden oluşan karma komisyonunda görüşüldükten sonra her biri ayrı ayrı Meclis Genel Kurulu’na gelecek. Dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde karar alınması halinde milletvekilleri için adli süreç başlayacak.

HDP: DİĞER PARTİLER AÇISINDAN TURNUSOL OLACAK

Peki dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin görüşmelerde Meclisteki partilerin tavrı ne olacak? Son yıllarda binlerce seçilmiş siyasetçisi, parti yöneticisi ve üyesi tutuklanan, neredeyse tüm belediyelerine kayyum atanan ve milletvekilleri hakkında yüzlerce fezleke bulunan HDP, son fezlekelerin asıl hedefi durumunda. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, partilerine yönelik uzun süredir bir saldırı olduğunu söyledi. Yaptıkları her konuşma, eylem ve etkinliğin dava konusu edildiğini belirten Başaran, bunun hukuken, yasalarla açıklanacak bir durum olmadığını dile getirdi. İktidarın içinde bulunduğu çıkmazdan kurtulmak için bu süreci araçsallaştırdığını dile getiren Başaran, kendilerine yönelik her alandaki baskılarla HDP’yi fiili olarak çalışamaz hale getirmenin amaçlandığını vurguladı. “Bu süreç herkes açısından bir turnusol kağıdı olacak” diyen Başaran, diğer partilerin demokrasi ve özgürlüklerden mi yoksa iktidarın faşizmi kurumsallaştırmaya çalışmasından yana mı tavır alacağını önümüzdeki sürecin göstereceğini söyledi.

"KOMİSYONDAYIM, FEZLEKEMİ ANADOLU AJANSINDAN ÖĞRENDİM"

Hakkında fezleke dosyası Meclis’e gönderilen CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, bunun bir gündem değiştirme amacı güttüğünü söyledi. “Türkiye’nin gündemi bu değil; sefalet, yoksulluk, adaletsizlik... Ben daha fezlekeyi almadım. Fakat bize daha tebliğ edilmeden Anadolu Ajansı haber yaptı. Ben Anayasa Komisyonu üyesi olarak Anadolu Ajansı’ndan öğreniyorsam vay halimize” dedi. Bütün fezlekeler konusunda komisyondaki tavrını ne olacağını sorduğumuzda Başarır, partinin yetkili kurullarının alacağı karara uyacaklarını söyledi. Ülkede düzgün işleyen bir demokrasi olsa milletvekili dokunulmazlıklarına gerek kalmayacağını ifade eden Başarır, ancak yargı Saraya bağlı olduğu için milletvekillerinin bile düşüncelerini özgür bir şekilde söyleyemediğini dile getirdi.

İYİ PARTİYE GÖRE MESELE HDP DEĞİL!

İYİ Parti Grup Başkanvekili Yavuz Ağıralioğlu ise, HDP konusunda net kanaatleri olduğunu söyledi. Fezlekeler görüşüldüğünde evet diyeceklerini anlatan Ağıralioğlu, “Memleket hukukla yönetilsin istiyoruz” dedi. İktidarın HDP’yi hedef alarak Türkiye’de muhalefeti baskı altına almaya çalıştığı eleştirilerini sorduğumuzda ise Ağıralioğlu, iktidarın bunu CHP veya bir başka parti üzerinden de yaptığını söyledi. Ancak “Memleket için iyi olduğunu düşündüğümüz bir üslupla, bir algı oluşturmadan siyaset yapıyoruz. Allah’ın kelamı “Topluluğa olan kininiz adaletsizlik yaratmasın” der. Bölücülüğü bu memlekette dirilemeyecek şekilde nihayate erdirmeliyiz. Mesele HDP meselesi değil, kurala uyma meselesi. Hukuka uymayan, kurallara uymayan hangi parti olursa yargılanması lazım” dedi.

Öte yandan “Bölücülüğe kızacağız diye HDP’ye oy veren seçmeni rencide edemeyiz” diyen Ağıralioğlu, seçmenin hiçbir partinin tapulu malı olmadığını dile getirdi. Ağıralioğlu, “HDP’nin ‘Biz Kürt olduğumuz için böyle yapılıyor demesini doğru bulmuyoruz. Her parti ihlal ettiği kuralların hesabını vermelidir” dedi. 

CHP: ARKADAŞLARIMIZ İNCELEYECEK

CHP'nin fezlekelerle ilgili tutumu hakkında ise CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da Meclis’te düzenlediği basın toplantısında bu konuya ilişkin, “Doğrudan terörle ilgili dosyaları arkadaşlarımız inceleyecekler. Komisyondaki fezlekelerde bugüne kadar tehlike oluşturmadı, bugün ne oldu da bu noktaya getiriyorlar onlara sormak lazım” dedi.

ÖNCEKİ HABER

25 milletvekiline ait 33 dokunulmazlık dosyası TBMM Başkanlığına sunuldu

SONRAKİ HABER

Novares, Teknokauçuk, Tekpo ve Cavo işçileri CPS işçilerine destek verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa