24 Şubat 2021 17:50

EMEP'ten İzmir Çiğli ve Karşıyaka'da eylem: Patronlara kâr, işçiye yoksulluk düştü

Emek Partisi İzmir'de Karşıyaka ve Çiğli'de yaptığı eylemlerle zamlara ve pahalılığa tepki gösterdi, ücretlerin artırılmasını talep etti.

Fotoğraf: Dilek Omaklılar/Evrensel

Reklam

Emek Partisi (EMEP) Çiğli ve Karşıyaka İlçe Örgütleri insanca bir yaşam için zamların geri alınması ve ücretlerin artırılması talebiyle basın açıklaması yaptı.

Çiğli Belediyesi önünde yapılan açıklamada “Asgari ücret vergiden muaf tutulsun”, “Zamlar geri alınsın, ücretler arttırılsın” pankartları açıldı, sık sık “İnsanca bir yaşam istiyoruz”, “Savaşa değil emekçiye bütçe”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganları atıldı. Açıklamaya HDP, Genel-İş Çiğli Belediyesi temsilcileri ve Demokratik Alevi Dernekleri de destek verdi.

Basın açıklamasını okuyan EMEP Çiğli İlçe Örgütü üyesi Ufuktan Öden, son zamlardan sonra gıdaya erişmenin zorlaştığını söyleyerek “Evine ayçiçek yağı alabilenler ayrıcalıklı sayılıyor. Çiğlili işçiler ‘Eskiden insanlar yağı bulamayıp karaborsada sıra bekliyordu, şimdi de yağ var alacak para yok’ diyor. Kırmızı etin yanına yıllardır yaklaşamayan emekçiler için artık peynir hatta zeytin bile lüks olmaya başladı'' dedi.

“ÇİĞLİ’DE İŞÇİLER ESNEK VE KURALSIZ ÇALIŞTIRILIYOR”

İzmir’in yoksulluğun en ağır yaşandığı iller arasında olduğunu ifade eden Öden, “Aliağa TÜPRAŞ’ta olduğu gibi esnek çalışma dayatması ve Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde olduğu gibi sahte sigorta uygulamaları ile işçilerin hakları gasbediliyor ya da gasbedilmeye çalışılıyor. 2020 yılında 533 milyon dolar cirosu ile dünya devi şirketleri arasında yer alan BMC bile kısa çalışma ödeneğine başvurmuş durumda. Çiğli Organizede ücretsiz izin, kısa çalışma olağan bir uygulama haline geldi. Pandemi bahane edilerek iş yerlerinde baskılar arttı, işçiler yok pahasına kuralsız çalışmaya zorlandı. Çiğli Organizede patronlar kârlarına kâr katarken Çiğlili işçi ve emekçilerin payına yine esnek ve kuralsız çalışma, yine yoksulluk ve sefalet düştü'' diye konuştu.

Öden, son olarak ''Hak talep eden herkesi terörle yaftalayarak baskı ve şiddetle sindirmeye çalışanlara karşı insanca bir yaşam ve demokratik bir ülke için taleplerimiz etrafında birleşelim, mücadele edelim'' çağrısında bulundu.

"İNSANCA BİR YAŞAM İÇİN ZAMLAR GERİ ÇEKİLSİN"

Karşıyaka’da ise İZBAN önünde yapılan açıklamada “İşten atmalar yasaklansın”, “Krizin yükü patronlara”, “Yapılan zamlar geri alınsın" sloganları atıldı.

Açıklamada konuşan Bekir Koçak, son bir yıldır işsizliğin daha da arttığını, çalışma koşullarının ağırlaştığını vurgulayarak “Şirketler pandemide kârlarını artırırken işçi ve emekçilerin alım gücü düştü. Emekçiler için yaşamak, karnını doyurabilmekle eşdeğer görülmeye başlandı. Asgari geçim indirimi de dahil edilerek asgari ücrete yapılan yüzde 21’lik zam daha işçilerin cebine girmeden eridi” dedi.

“İŞÇİ ÜCRETLERİ YÜKSELTİLMELİ”

Açlık, yoksulluk, işsizlik ve güvencesizliğin kader olmadığını söyleyen Koçak, “Acı reçeteyi kabul etmeyelim. Sermayeye hizmet eden tek adam rejiminden işçi ve emekçiler yararına bir ekonomik ya da hukuki reform ve anayasal düzenleme beklenemez. Görmezden gelinenler, talepleri duyulmayanlar gelin taleplerimizi haykırmak ve sesimizi duyurmak için bir araya gelelim” diyerek talepleri sıraladı:

• Zam yağmuru durdurulmalı, yapılan zamlar geri çekilmelidir.
• İşçi ücretleri yükseltilmeli, insanca yaşanacak seviyeye çıkarılmalıdır.
• Kamu TİS’leri başta olmak üzere ücretler, kayıplar gözetilerek artırılmalıdır.
• Asgari ücret vergiden muaf tu­tulmalı, pandemi nedeniyle işçilere, emekçilere ekonomik-sosyal koru­ma sağlanmalıdır. Zenginlere servet vergisi konmalıdır.

(İzmir/EVRENSEL)

Reklam