24 Şubat 2021 23:17

TTK işçisi yazdı: Yer üstü işçileri de eşit ücret istiyor

"2006 yılında yapılan işçi alımında Hükümetin düşük ücret politikası yüzünden işçiler mevcut çalışanların yüzde 60’ı kadar, yani yüzde 40 kayıpla işe başladı."

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Özcan KORKUT
TTK Yer Üstü İşçisi

2006 yılında Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) üretimde çalışmak üzere işçi alımı yapıldı. Hükümetin düşük ücret politikası yüzünden işçiler mevcut çalışanların yüzde 60’ı kadar ücretle işe başlatıldı. İşçilerin yüzde 40 kayıpla işe başlatılmasında düşük ücret politikasının yanında sendikanın da dik bir duruş sergilememesinin etkili olduğunu söylersek yanlış olmaz.

2006 yılında düşük ücretle alınan işçileri sınavla yer altı ve yer üstüne alınan işçiler takip etti. Yer altında düşük ücretle çalışan işçiler varken yer üstüne alınan işçilerin yüksek ücret alması beklenemezdi. Yer üstü işçilerinin maaşı çok daha düşüktü. İşçi alımını 2009 yılındaki işçiler takip etti ve yine düşük ücretlerle. İşçiler işe girdikleri için mutlu ama ücretler yüzünden mutsuz, eski işçilerle arasındaki ücret farkından dolayı huzursuzdu.

Bu süreç 13 Mayıs 2015’teki Soma faciasına kadar sürdü. 301 can yitirilmişti ve ciddi tepkiler olmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan halkın tepkisini azaltmak ve ortamı yumuşatmak için deyim yerindeyse 2006 yılında madencilerden alınan hakları bir bakıma geri vermek durumunda kalmıştı. Yer altı işçileri için belirli bir oranda ücret artışı sağlanmıştı ama yer üstü işçileri düşük ücretle çalışmaya devam etti. 2006 yılında başlayan yer üstü işçilerinin düşük ücret sorunu 15 yıla yakın zamandır çözülemedi. Yer altı işçisi ile yer üstü işçisi arasında ciddi bir makas var. Yer üstü ile yer üstü arasında da makas var. 1500 TL’ye varan farklar maalesef iş barışını etkiliyor. Yeni işçiler 3 bin-3 bin 500 TL, eski işçiler 4 bin 500-5 bin TL ücret alıyorlar. En son sendikaya gidişimizde GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil ile görüşmemizde sorunun çözümü konusunda iyi bir izlenim ve umut alamadık. 170 yılı aşkın bu ülkeye hizmet eden TTK’de bu kadar düşük ücretle işçi çalışması bu köklü kuruma ve özelliklede GMİS’e yakışmıyor. Türkiye de kamu kurumları arasında en düşük ücreti TTK yer üstü işçileri alıyor.

Bu konuyla ilgili GMİS, TTK ve siyasilere sesleniyoruz. Bu durumu çözün. Bu ücretler bir kamu çalışanına yakışmıyor. Son olarak yer altında çalışan işçi arkadaşlarımızın bizlere, yer üstü işçilerine destek olmasını bekliyor ve istiyoruz. Konunun mağdurları yer üstü işçilerini sendikayla beraber her zamankinden daha çok mücadeleye, sendikanın mücadele gücünün azaldığı yerlerde mücadele gücünü yükseltecek tepki ve etki göstermeye davet ediyorum. Bu mücadeleyi hem kendimiz için hem de bizden sonra kurumda çalışacak işçi kardeşlerimiz için sonuna ve sonuçlandırıncaya kadar devam ettirmekte kararlıyız.

ÖNCEKİ HABER

Kamu işçileri sözleşmesinde çerçeve protokol engeli

SONRAKİ HABER

İş kazası geçiren işçiyi hastaneye bırakıp kaçtılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...