24 Şubat 2021 12:10

Norveç ile Rusya arasında ‘ABD bombardıman uçakları’ gerilimi

ABD’den gönderilen B1 tipi bombardıman uçakları pazartesi günü Norveç’te bir hava üssüne konuşlandırıldı. Rusya tepki gösterdi. 

Fotoğraf: Pexels

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

ABD bombardıman uçakları, pazartesi günü Norveç’in Ørland askeri hava istasyonunda konuşlandırıldı. Karar “Rusya’ya karşı bir hamle” olarak yorumlanıyor. Rusya’dan da konuya tepki gecikmedi. 

Norveç devlet kanalı NRK’nin haberine göre Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, bombardıman uçaklarının gelişini kastederek “Oslo tarafındaki bu tür faaliyetler bölgesel güvenliği tehdit ediyor ve Norveç’in barış zamanında topraklarında yabancı askeri üslere izin vermeme geleneğine son veriyor” açıklaması yaptı.

Rusya Araştırmacısı Julie Wilhelmsen de Rusya’nın daha önce Norveç’i doğu ile batı arasında bir tür tampon olarak gördüğünü, bugün ise Norveç’in ABD’nin uzun askeri bir kolu olarak görüldüğüne dikkat çekti.

NORVEÇ YAKINLARINDA RUS FÜZE DENEMESİ

Öte yandan bu hafta başlarında Rusya, Bjørnøya adlı adanın güneyinde bir füze denemesi yapacağını duyurdu. 

Norveç Savunma Araştırma Enstitüsü FFI’de araştırmacı ve Rusya’daki güvenlik politikası konularında uzman olan Kristian Atland, deneme süresinin muhtemelen tesadüfi olmadığını ve Rusya’dan gelen bir memnuniyetsizliğin sinyali olarak yorumlanabileceğini belirtti.

Norveç sağ koalisyon hükümetinde Sağ Parti’den Savunma Bakanı olan Frank Bakke-Jensen ise Rusya’nın kuzeydeki müttefik tatbikatlarının bölgesel güvenliği tehdit ettiği yönündeki görüşünü paylaşmadığını söyleyerek “Caydırıcılık ve sakinleştirme uyguluyoruz. Bunu uzun süredir yapıyoruz ve ne yaptığımız konusunda oldukça açığız. Müttefikimizle yaptığımız tatbikat faaliyetinde bölgesel güvenliği tehdit eden hiçbir şey yok” dedi. 

Norveç İstihbarat Servisi Şefi olan Nils Andreas Stensønes ise Rusya’nın Kuzey Kutbu’nda hükmeden bir ulus olmak için hem faaliyetini hem de saldırganlığını artırdığını söyleyerek “Görüyoruz ki Norveç’i geçerek güneye ve batıya da önemli ölçüde çekiliyorlar. NATO’nun, bölgemizde tek başına karar veren ve hakimiyeti elinde bulundurmak isteyen Rusya’ya cevap verdiğini görüyoruz” dedi. 

Norveç’te bu yılki Kilise Konferansı’nda konuşan Norveç Savunma Şefi Eirik Kristoffersen ise, Norveç ve Rusya arasındaki gergin ilişkileri düzeltmek için diyaloğun önemli olduğunu söyledi. Kristoffersen, “Diyalog her zaman ileri götürmez. Bu yüzden her zaman güçlü bir savunmaya hazır olmalıyız” demeyi de ihmal etmedi.  Kristoffersen, hem Rusya’nın hem de Çin’in daha iddialı hale geldiğine şüphe olmadığını belirtti konuşmasında, “Norveç’in, NATO’nun veya dünyanın başına gelebilecek en tehlikeli şey Rusya ile açık bir çatışmadır. Neyse ki, bu pek olası değil” ifadelerini kullandı. 

Dört Amerikan B1 tipi bombardıman uçağı Norveç’e ulaşırken, şubat ayı başlarında 200 Amerikan askeri Ørlandet askeri hava istasyonuna gelmişti. ABD uçaklarının Norveç’te ilk defa konuşlandırılmasına daha önce tepkiler gösterilmiş ve bu tepkilerde bu kararın özellikle ABD ile Rusya arasında giderek artan bir gerilim döneminde yaşanması ve Norveç topraklarında ABD faaliyetinin artması anlamına geldiği belirtilmişti.

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Adıgüzel, yanıt alamadığı soru önergelerini ağaca astı

SONRAKİ HABER

Hrant Dink Vakfı'na tehdit davasında bir sanığın cezai ehliyeti tam çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...