24 Şubat 2021 10:40

Samsun ve Balıkesir'de kadınlar: Çıplak arama insanlık suçudur

Çıplak aramaya maruz kaldıklarını açıklayan kadınlara "Onurlu kadın, ahlaklı kadın bir sene beklemez" diyen AKP'li Özlem Zengin’e kadın örgütlerinin tepkileri sürdü.

Fotoğraf: Gençağa Karafazlı

Paylaş

Çıplak arama iddialarını reddeden, çıplak aramaya maruz kaldıklarını açıklayan kadınlara "Onurlu kadın, ahlaklı kadın bir sene beklemez" diyen AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin’e yönelik kadın örgütlerinin tepkileri devam ediyor. KESK Samsun Dönem Yürütmesi ve Balıkesir Edremit’te bir araya gelen kadınlar açıklama düzenledi.

“KADIN CİNAYETLERİ POLİTİKTİR” 

KESK Samsun Dönem Yürütmesi adına Eğitim Sen Kadın Sekreteri Havanur Susoy Taflan açıklama yaptı. Katillere gerekli ceza verilmediği, kadın cinayetlerini protesto eden kadınların polis şiddeti maruz kaldığı, İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açıldığı hatırlatılan açıklamada "Kadın cinayetleri politiktir. İstanbul Sözleşmesi’nin gerekleri yerine getirilmeden, 6284 sayılı yasa uygulanmadan kadın cinayetlerinin sonunun gelmeyeceği açıktır. Cinayetlerin esas sorumlusu, katillerin cüretini besleyen kadın düşmanı politikalardır. Kadınlar kendi değerlerini artırmak için değil, zaten sahip oldukları değerin toplumda hak ettiği konuma gelmesi için savaşıyor. Erkekler bizi anlasın, bizi taciz etmesin, bizi öldürmesin diye değil; erkekler kendilerinde bize zarar verecek bu gücü ve cesareti artık bulamasınlar diye veriyor bu mücadeleyi" denildi. 

“İKTİDAR NEFRET VE ŞİDDET DİLİNİ SÜRDÜRÜYOR” 

AKP'li Özlem Zengin'in çıplak arama iddiaları üzerine "Onurlu kadın, ahlaklı kadın bir sene beklemez" sözlerinin eleşrildiği açıklamada ''Çıplak arama üzerinden'' tacize uğrayan ve utandığı için söyleyemeyen kadınları 'Onursuz'' diye nitelendirmesi iktidarın nefret ve şiddet dilinin bir yansımasından başka bir şey değildir. Ama bunun bir kadın tarafından söyleniyor olması gerçekten çok vahimdir. Kadın cinayetleri, kadınların işsizliği, salgında maruz kaldıkları şiddet için ne yapılması gerekenleri konuşması bu konuda adım atması gereken bir vekilin olayı erkek eril diliyle açıklamasını kabul etmiyoruz. Bu ülkede uğradığı cinsel saldırıyı en yakınına bile açıklamak için yıllarca bekleyen ya da intihar edenlerin olduğu bilinirken bu vekilin bizimle aynı yerde yaşamadığını düşünüyoruz" ifadelerine yer verildi.  

Açıklamanın devamında tüm kadınlar 8 Mart'a katılım çağrısı da yapıldı: "Tüm eril dile rağmen biz kadınlar, mücadelemizi devam ettireceğiz. 'En güzel direniş kalbi temiz tutmaktır…' diyen kalbiyle, aklıyla, vicdanıyla, sabrıyla, direnen Ayşe Buğra’nın yanında olduğumuz gibi kadının düşmanı kadınlarında karşısındayız. O yüzden bu 8 Mart'ta tüm kadınlara sesleniyoruz: Sizlerde bu halkaya dâhil olun. Her şeye rağmen birlikte haklarımız için söyleyecek sözümüz ve değiştirecek gücümüz var.” 

EDREMİTLİ KADINLAR: ÇIPLAK ARAMA İNSANLIK SUÇUDUR

Balıkesir Edremit’te de kadınlar basın açıklaması yaparak “Çıplak arama insanlık suçudur” dedi. Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen Edremit 8 Mart Kadın Platformu bileşeni kadınlar “Mağdur iken suçlu, şikayetçi iken sanık yapılıyor bu ülkede kadınlar” diyerek hükümetin ve AKP Grup Başkan Vekili Özlem Zengin’in çıplak aramaya maruz kalan kadınları hedef almasına tepki gösterdi.

Hükümete “Çıplak arama bir gerçek, ki cezaevlerinde herkesin başına geliyor. Kaldı ki yasal düzenleme var bu doğrultuda. O nedenle böyle bir şey yok diyerek insanları bu durumun var olduğunu kanıtlamak durumunda bırakan sizsiniz” diyerek seslenen kadınlar, bu tip uygulamalara maruz kalan kadınların halihazırda yaşadığı zorlukların ötesinde bir de resmi makamlar tarafından adeta sorguya çekildiğini vurguladı.

"DEVLET, İŞKENCENİN NE ZAMAN DİLLENDİRİLDİĞİNE BAKMAZ"

Açıklamada “Onursuz mu şimdi bu ülkede yaşayan kadınların çoğunluğu. Namussuzlar mı hemen adli başvurularda bulunmadıkları için? Mağdur iken suçlu, şikayetçi iken sanık yapılıveriyor birden bu ülkede kadınlar. O yüzden cesaretlenmeleri gerekiyor, o yüzden dayanışma ağlarına, kadın örgütlerine, sendikalara ihtiyaç duyuyorlar. Çünkü sizin devletiniz inanmıyor kadınlara, çünkü kurduğunuz ataerkil, kadın düşmanı sistem aynen sizin yaptığınız gibi her zaman sürekli ama sürekli kadınları suçluyor Bir devlet yurttaşın yaşadığı işkencenin ne zaman dillendirildiğine bakmaz. İşkence, cinsel saldırı suçudur. Bu cehennem günleri geçecek elbet. Bu ülkenin onurlu kadın ve erkekleri elbet yaşanabilir bir ülke inşa edecek” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

BES üyeleri Samsun'da vergide ve ücrette adalet istedi

SONRAKİ HABER

Elektrik dağıtımı özelleştirmesinde alacaklar 8 yıldır tahsil edilmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...