24 Şubat 2021 09:47

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba: Motokuryeler birer can, motosiklet değil

CHP’li Veli Ağbaba "Pandeminin isimsiz kahramanları" diye nitelenen motokuryelerle birlikte CHP Genel Merkezi önünde açıklama yaptı.

Fotoğraf: Halil Sağırkaya/AA

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, salgın döneminde aylardır risk altında canları pahasına sipariş yetiştirmeye çalışan ve sayıları bir milyonu bulan motokuryelerle basın toplantısı gerçekleştirdi.

CHP’li Veli Ağbaba beraberinde Adana Milletvekili Ayhan Barut ve Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu Başkanı Çağdaş Yavuz ve motokuryeler ile birlikte CHP Genel Merkezi önünde basının karşısına geçerek motokuryelerin sorunlarını ve CHP olarak çözüm önerilerini dile getirdi.

"PANDEMİNİN İSİMSİZ KAHRAMANLARI"

Motokuryeleri "Pandeminin isimsiz kahramanları" diye niteleyen Ağbaba, sayıları 900 bine yaklaşan motokuryelerin bazen 14 saati aşkın çalıştığını, günde ortalama 50 sipariş yetiştirme zorunluluğu olduğunu, siparişlerini sıcak götüremezse işlerinden atıldıklarını belirtti.

YÜZDE 90'I KAYIT DIŞI VE GÜVENCESİZ

Motokuryelerin gıdanın yanı sıra eşya, ilaç, evrak gibi kargolar da taşıdığını hatırlatan Ağbaba, arkeologdan sosyoloğa, öğretmenden iktisatçıya kadar üniversiteli işsizlerin çoğunun iş imkanı yok diye motokuryeliğe yöneldiğini belirtti. Yüzde 90’ının kayıt dışı ve güvencesiz çalıştığını söyleyen Ağbaba, "Varlar ama yoklar. Çoğunun sendikaları yok, iş kolları belirsiz, sigorta girişleri yok. İş yeri baskısı, iş yetiştirme kaygısıyla günde 14 saate kadar çalıştırılıyorlar. Bazı kuryeler günlük yevmiye ile Ortalama 100-120 liraya çalışıyorlar. Günlük iş yüküne bağlı olarak 100-150 km yol yapıyorlar" dedi. Ağbaba, SGK verilerine göre 98 bin, Motokurye Federasyonunun verilerine göre 900 bin sayıda motokurye olduğuna dikkat çekti.

SON 1 YILDA 187 MOTOKURYE HAYATINI KAYBETTİ

Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu verilerine son 1 yılda  en az 187 motokuryenin hayatını kaybettiği belirtilen açıklamada, motokuryelerin haftada 20 kaza atlattıkları, bazen küçük kazalara karşılaştıkları bazen de hastanelik oldukları belirtildi. Sigorta firmalarının da "risk yüksek" diyerek motokurye motosikletlerini kaskolamadığı dile getirildi.

"ZAMAN BASKISI YAPAN FİRMAYA YAPTIRIM UYGULANMALI"

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının motokurye mesleğini iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin iş tanımlarından “çok tehlikeli” olarak sınıflandırılması gerektiğini söyleyen Ağbaba, kuryeyi 5 dakika bile dinlendirmeden trafiğin en yoğun olduğu saatlerde zaman baskısı yapan, trafik kurallarını çiğnemesini teşvik eden firmalara da yaptırım uygulanmasını istedi.

"ONLAR BİRER CAN, MOTOSİKLET DEĞİL"

Ağbaba motokuryelerin taleplerini şu ifadelerle anlattı:

"Motokuryeler insanca muamele görmek istiyor. Onlar bir can, motosiklet değil. Tek hayalleri sağ salim eve dönebilmek, insan onuruna yakışır bir parayla geçimini sağlayabilmek… Devlet, kayıt dışı motokuryeler için bir çalışma başlatmalı ve bu insanlar güvence altına alınmalıdır. Trafikte motokuryeleri yok sayan, sıkıştıran, kazaya sebebiyet veren sürücülere ilişkin cezai yaptırımlar artmalıdır. Firmalar, paketler için süre kısıtlamasını esnetmelidir. Motokuryeler “30 dakikada canını mı siparişini mi teslim edeceksin?​” diye soruyor. Devlet, kayıt dışı, ehliyetsiz, eğitimsiz motokurye çalıştıran ve motokuryeye ağır baskı ve mobbing yapan firmalara yönelik yaptırım uygulamalıdır.Toplum olarak bizlere de büyük görevler düşüyor. Siparişi yüzünden kuryeleri ‘işiyle tehdit eden’, trafikte, sokakta kuryeleri yok sayan, aşağılayanların kendilerini sorgulamaları gerekiyor."

"Moto Kurye emekçilerinin; Kayıt dışı çalıştırılmalarına son verilsin. Meslekleri ‘Çok tehlikeli İşler’ statüsüne alınsın. Motokurye emekçilerinin günde 14 saate varan çalıştırılmalarına son verilsin. Kuryelerin kask, özel ekipman kıyafetleri gibi kaliteli koruyucu ekipmanları devlet tarafından karşılansın. Motosiklet ve ekipmanlarından ÖTV, KDV ve gümrük vergisi kaldırılsın. Motosiklet sınavları gözden geçirilerek; A2 ehliyetler sıkı denetim sonucu verilsin. Motosikletli Kurye Ulusal Meslek Standardına uygun şekilde ticari kaygılarla kanuna aykırı hareket eden iş yerlerine yaptırım uygulanmasını ön gören yasal düzenlemeler derhal hayata geçirilsin."

Federasyon Başkanı Çağdaş Yavuz da bu mesleği yapanlar için yeterlilik belgesi zorunlu tutulması gerektiğini belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Maltepe Belediyesi işçilerinden Çorum ve Baldur direnişine selam

SONRAKİ HABER

EMEP'ten pek çok ilde eylem: Zamlar geri alınsın, ücretler yükseltilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...