24 Şubat 2021 05:41

Merkez Bankası, zorunlu karşılık oranını her vadede 200 baz puan artırdı

Merkez Bankası, TL zorunlu karşılık oranlarını her vadede 200 baz puan artırdı.

Fotoğraf: Ali Balıkçı/AA

Paylaş

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, TL zorunlu karşılık oranlarını her vadede 200 baz puan artırdı.

Karara göre, yurt dışı banka mevduatları ve katılım fonları hariç 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli mevduat/katılım fonları için zorunlu karşılık oranı yüzde 3 oldu. Zorunlu karşılık oranı, 1 yıla kadar vadeliler için yüzde 4, vadesi 6 aya kadar olanlar için ise yüzde 6 oldu.

Yurt dışı bankaların dahil olduğu mevduat ve katılım fonlarında ise zorunlu karşılık oranları 1 yıla kadar yüzde 8 olurken, 3 yıla kadar vadelilerde yüzde 5,5 oldu. 3 yıldan uzun vadelilerde ise zorunlu karşılık oranları yüzde 3 olarak değiştirildi.

Merkez Bankasından değişikliğe dair yapılan açıklamada, değişikliklerle Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 25 milyar TL artmasının, döviz ve altın cinsinden toplam zorunlu karşılık tesislerinin ise 500 milyon dolar azalmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Açıklamada, "Türk lirası zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde ve yükümlülük türlerinde 200 baz puan artırılmasına, Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilebilmesi imkanı azami oranının yüzde 30'dan yüzde 20'ye düşürülmesine, Türk lirası zorunlu karşılıkların standart altın cinsinden tesis edilebilmesi imkanı azami oranının yüzde 20'den yüzde 15'e çekilmesine karar verilmiştir" denildi.

Bunlara ek olarak Türk lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz/nema oranının da 150 baz puan artırılarak yüzde 13,5 düzeyinde belirlendiği vurgulanan açıklamada, söz konusu değişikliklerin, tesisi 5 Mart 2021'de başlayacak 19 Şubat 2021 yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacağı bilgisi verildi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Biontech’in fahiş fiyat teklifi tartışılıyor

SONRAKİ HABER

AB, HDP'ye yönelik baskı ve tutuklamaları kınadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...