23 Şubat 2021 12:55

Yunanistanlı öğrenciler: Kampüse polis yasası meclisten geçti ama bizden geçmeyecek

Yunanistan'da üniversitelere polis sokmaya yönelik yasaya karşı eylemde gözaltına alınanlar kitlesel eylemlerin de sonucunda serbest bırakıldı.

Fotoğraf: 902.gr

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

Yunanistan hükümetinin geçtiğimiz günlerde üniversite polisi oluşturulması ve polisin üniversitelere girmesine olanak tanıyan yasa tasarısını meclisten geçirmesi ile ilgili protestolar sürüyor.

Dün Selanik'teki eylemde çok sayıda öğrenci gözaltına alındı, bugün öğrencilerin serbest bırakılması için kitlesel eylemler yapıldı.

Yasa nedeniyle  büyük tepkiler ortaya çıkmış ve ülke genelinde onbinlerce öğrenci, gösteriler yapmıştı. İşçi sendikalarının, eğitim emekçilerinin, aydınların, sanatçı ve emeklilerin de destek verdiği eylemler sırasında yapılan açıklamalarda yasa tasarısının pratikte uygulattırılmayacağı vurgulanmış "Meclisten geçti ama bizden geçemeyecek" açıklamaları yapılmıştı.

Dün Selanikte Aristoteles üniversitesinde öğrenciler dekanlığı işgal ederek yasanın yürürlükten kaldırılmasını ve okullara "okul polisi" yada hangi ad altında olursa olsun polisin girmemesini talep ettiler. Saatler ilerledikçe işgale katılan öğrencilerin sayısı hızla arttı ve rektör polisi arayarak müdahale talebinde bulundu.

Okula gelen polisler öğrencilere dağılmaları ve işgale son vermeleri doğrultusunda çağrılar yaptı ancak öğrenciler çağrıyı reddederek dekanlığın önüne barikat kurdu. Okula gelen çok sayıda resmi ve sivil polis öğrencilere saldırınca çatışma çıktı. Uzun süre polise direnen öğrenciler hükümet karşıtı ve parasız, bilimsel, demokratik eğitim ve özerklik yanlısı sloganlar attılar. Polis gösteri boyunca çok sayıda öğrenciyi yerlerde sürükledi ve 31 öğrenciyi gözaltına aldı.

Gözaltına alınan öğrencilerle dayanışmada bulunmak için öğrenciler bu defa da Selanik emniyet müdürlüğü önünde bir araya gelerek geç saatlere kadar burdan ayrılmadılar. Öğrencilere kamu asayişini bozma ve kamu mallarına zarar verme suçlaması yöneltildi.

BİNLERCE ÖĞRENCİ ADLİYEYE YÜRÜDÜ

Bugün sabah saatlerinde binlerce öğrenci Selanik adliyesine doğru yürüyüşe geçerek gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılmasını talep ettiler. Polisin provakatif tutumlarına ve gerginlik yaratan uygulamalarına rağmen göstericiler slogan atmaya devam ettiler. Savcılık öğrencilerin 25 marta kadar serbest bırakılmasını kararlaştırınca öğrenciler serbest bırakıldı. Serbest kalan öğrenciler dışardaki kitleyle beraber Venizelos anıtına kadar yürüyerek anıt önünde miting yaptılar. Burada yapılan açıklamalarda ayın yirmibeşinde gösterilerin tekrarlanacağı açıklandı ve geniş katılım için çağrılar yapıldı.

Bu arada bugünkü gösterilere işçi sendikalarıda destek verdi. Ayın 25'inde yapılacak eylemlere daha örgütlü katılma kararı aldıkları dile getirildi.

Öğrencilerle dayanışmak için benzeri bir gösteride Patra şehrinde yapıldı. Oldukça kitlesel olan gösteri sırasında polisle gerginlikler ve arbede yaşandı. Ayın yirmibeşinde Atina dada eylemlerin yapılması beklenirken ülke genelinde öğrenci koordinasyonlarının toplantı çağrısı yaptıkları duyuruldu.

ÖNCEKİ HABER

Bölge illerindeki eşitsizlik tablosu: Münferit değil yapısal bir alışkanlık

SONRAKİ HABER

Van'da HDP'li 5 milletvekili hakkında soruşturma başlatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...