22 Şubat 2021 23:44

Diyarbakırlılar Garê açıklamalarını değerlendirdi: Çözüm çatışmada değil barışta

Diyarbakır'da yurttaşlarla Garê operasyonu sonrasında HDP'nin hedef gösterilmesini konuştuk.

Fotoğraf: Fırat Topal/Evrensel

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Garê operasyonu sonrası iktidar çevreleri HDP’yi hedefe koydu. Diyarbakır’da Evrensel’e konuşan yurttaşlar, çözümün çatışmada değil barışta olduğunu belirterek, “Çıkıp barış diyorlar yok diyorsunuz, çıkıp diyalog diyorlar takmıyorsunuz. Şimdi bize de küfrediyorlar. Git sor her sokakta bu halkın barıştan başka ne talebi var. Yeter daha bıktık” dedi.

Garê operasyonu sonrası HDP’yi kapatma tartışmaları yeniden alevlendi. İktidar Kürt sorununun çözümü noktasında çatışmalı süreçte ısrar ederken, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’den ise tepki çeken açıklama geldi. CHP ve HDP’ye yönelik “Onların oylarının Allah belasını versin” diyen Özhaseki, “Aşırıya gitmiş olabilir” diyerek yeni açıklama yaptı.

Yaşananları Diyarbakır’da yurttaşlara sorduk.

SAMİMİ OLMADIKLARI GÖRÜNÜYOR

Ali İçöz (27) HDP’nin iktidar tarafından sürekli terörize edilmeye çalışıldığını ifade ederek İktidarın girdiği siyasi çıkmazdan sıyrılmak için milliyetçiliğe sığındığını söyledi. İçöz, “Oy zamanı Kürt kardeşlerim. Seçim sonrası lanet olsun diyorlar. Seçim çok uzak değil, bizden oy beklemesinler. Başkanları terörist diyor. Kendileri de aynı ağzı kullanıyor. Bu konuşmalara baktığımızda hiçbir konuda samimi olmadıkları görünüyor. Artık kimseyi kandıramazlar. Bu son seçim olacak onlar için. Bir halkın iradesine hakaretin bedeli olacak, görecekler” dedi.

SİYASETİN GELDİĞİ NOKTAYA BAKIN

Mustafa Temur, Ülkede siyasetin her geçen seviyesizleştiğini belirterek iktidarın Kürt sorununun çözümü noktasında savaşta ısrar ettiğini belirterek “Bu memleketin sorunu biziz, Kürt sorunudur.  Bunu çözmek yerine hakaret ve savaş diyorlar. Ülkede siyasetin geldiği duruma bakın küfür, hakaret. HDP bir partidir, 6 milyon iradesi var, kime hakaret ettiklerine dikkat etsinler. Millet açım diyor onlar sorumlusu HDP diyor. Gencecik insanlar ölüyor sorumlusu HDP diyor, Korona oluyorlar sorumlusu HDP diyor, Bu ülkeyi yönetenlerin hiç mi suçu yok? Deyin bakalım bu güne kadar ne yapmış AKP? Herkesi perişan etmişler. Ağzını açan terörist ama onlar küfür de edebilir hakaret de.  Ülkenin cumhurbaşkanı sen nasıl bir iradeye hakaret edersin demedi, Biz insan değil miyiz? 2023 değil 2053 de olsa bekleyeceğiz. Oyumuz HDP’ye olacak” dedi.

KÜRTLER HAKKINDA NE DÜŞÜNDÜKLERİNİ GÖSTERİYOR

Akif Dal ise iktidarın tamamen çizgisinden uzaklaşarak milliyetçi bir tutum sergilediğini fakat girdiği çıkmazdan bu tutumun da kendilerini kurtaramayacağını ifade etti. Dal, “Bahçeli gibi konuşuyorlar. Milliyetçilikten başka yolları kalmadı. Sanmasınlar ki batıda konuştuklarını duymuyoruz. Hatırlatacağız onlara, bizim irademizi tanımayanı tanımayacağız. Bu konuşmalar Kürtler hakkında ne düşündüklerini gösteriyor. Biz sadece onlar için oyuz demek ki. Artık oy da yok, bunu bilsinler” dedi.

ÜLKEYİ SEN YÖNETİYORSUN HDP DEĞİL

Kürt düşmanlığının bu güne kadar kimseye kazandırmadığını ifade eden Ahmet Kazan, “Garê’de 13 kişi kurtarılabilirdi. Kimse kimseyi kandırmasın. Şimdi çıkıp HDP de HDP diyorlar. Biri de çıkıp desin ki yav bu ülkeyi sen yönetiyorsun HDP değil. Yapamıyorsan bırak. HDP’den içeri almadıkları kimse kalmadı. 3 kişi kalmış dışarıda ne yapıyorlar da dengen bozuluyor. Çıkıp barış diyorlar yok diyorsunuz, çıkıp diyalog diyorlar takmıyorsunuz. Şimdi bize de küfrediyorlar. Oyumu verirken sana mı soracağım? Sen ne yaptın da halka hesap verdin şimdi bize hakaret ediyorsun. Dün FETÖ diyordun bu gün HDP yarın CHP en son MHP diyecek herhalde” diye konuştu.

YETER BIKTIK

Kürt sorununun barışçıl çözülebileceğini ancak çatışmalı süreçte ısrar edildiğini belirten Hasan, Türkiye’deki insanların suçu ne? Gara da insanları diyalogla kurtarabilirlerdi

ama yapmadılar. TSK onlardan habersiz mi gitti? Muhalefete soran mı var? Şimdi onları suçluyorlar bütün memleket biliyor suç iktidarın kendisinde. Artık HDP’ye laf söyleyerek kurtaramaz. Git sor her sokakta bu halkın barıştan başka ne talebi var. Yeter daha bıktık” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan’ın katıldığı açılışta Tunç Soyer hariç herkes 'sayın' olarak anons edildi

SONRAKİ HABER

Esnafın talebi: ‘Tedbirler alınsın, işyerleri açılsın’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...