18 Şubat 2021 08:25

İntiharların araştırılması önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

CHP Milletvekili Çetin Arık’ın intihar olaylarının araştırılması için verdiği önerge, AKP ve MHP oylarıyla “Sadece ekonomiye bağlamak yanlış” gerekçesi öne sürülerek reddedildi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

CHP Milletvekili Çetin Arık’ın intihar olaylarının araştırılması için verdiği önerge AKP ve MHP oylarıyla “Sadece ekonomiye bağlamak yanlış” gerekçesiyle reddedildi.

Kayseri’de ve Türkiye’de artan intihar olaylarına dair CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Meclis araştırması talebiyle önerge verdi.

TBMM'de önerge üzerine konuşan Arık, Türkiye’de son 40 yılda intihar olaylarının yüzde 50’lik bir artış görüldüğünü, 2019 yılında Türkiye’de 3 bin 406 kişinin intihar ettiğini söyledi.

"SİZ AKSİNİ İDDİA ETSENİZ DE İNTİHAR VAKALARI GÜNBEGÜN ARTIYOR"

İntihar olaylarının ciddi bir halk sağlığı sorununa dönüştüğünü belirten Arık, “Ekim 2018'de de benzer bir önerge hazırlamıştık. Sayın Akdağ Sağlık Bakanlığının intiharları önleme konusunda kapsamlı çalışmalar yürüttüğünü, her ilde intihar önleme il eylem planları oluşturulduğunu hatta kısmi bir azalmanın olduğunu söylemiş ve önergemiz reddedilmişti. Ama Sayın Bakan, son üç ayda Kayseri'de intihar eden kişi sayısı 22. Son bir haftada Kocaeli'de yedi günde 7 intihar olayı gerçekleşmiş. Siz aksini iddia etseniz de intihar vakaları günbegün artıyor" dedi.

"İnsanları intihara iten şeyler nelerdir? Geçim zorluğu, uzun süreli işsizlik, sürekli borçlanarak yaşamak, ödenemeyen faturalar, hastalık, madde bağımlılığı, aile geçimsizliği, ticari başarısızlık, okul başarısızlığı gibi birçok faktör sayılabilir. Peki, bu intiharları engellemek için ne yapmak gerekir" diye soran Arık, öncelikle insanları intihara sürükleyen yolların kapatılması gerektiğini vurguladı.

Toplumun bir tarafını kışkırtarak, diğer tarafını bastırarak, kendinden olmayan herkesi "hain, terörist" ilan ederek toplumu çıldırtma noktasına getirmemek gerektiğini belirten Arık, "İcra dairelerindeki dosya sayısı 31 milyonu geçmiş. Yurdumda cenazesi kaldırılırken traktörü haczedilen çiftçilerimiz var. Kredi borcu yüzünden yasal takibe girenlerin sayısı 3 milyona yakın. Gençlerimize, insanlarımıza iş imkânı sağlamak durumundayız. Yaşam hakkı kutsaldır. Gazi Meclisimizin kutsal yaşam hakkının korunması için araştırma önergemize destek vermenizi temenni ediyorum” dedi.

AKP’Lİ TAMER: SADECE EKONOMİYE BAĞLAMAK YANLIŞ

Önerge üzerine AKP adına konuşan Kayseri Milletvekili İsmail Tamer de intihar olaylarının ekonomik nedenlerin bir tarafa bırakılarak gerçek nedenlerinin araştırılması gerektiğini öne sürerek; “Türkiye bunun için çok yol katetti. Emniyet Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve tüm birimlerimizle birlikte pek çok program düzenlendi; belediyeler, sivil toplum örgütlerinin hepsi bu konuda çalışıyor. Onun için, intihar sosyal olarak hepimizi ilgilendiriyor ama daha fazla destek verme adına hepimizin üzerine düşen görevler vardır. Bunu sadece ekonomiye bağlamanın yanlış olduğunu ifade ediyor, hepinize saygılar sunuyorum. Dolayısıyla destek vermeyeceğimizi ifade ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından yapılan oylama sonucu intihar olaylarının araştırılması önergesi AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Eren Keskin: Hakikati hatırlatmak ölülerimize borcumuz

SONRAKİ HABER

Suriyeli Ali El Hemdan'ı öldürmekle yargılanan polis, avukatları hedef aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...