18 Şubat 2021 07:36
Son Güncellenme Tarihi: 18 Şubat 2021 18:50

Grevdeki Kadıköy Belediyesi işçileri: Bize rağmen imzalanan sözleşmeyi tanımıyoruz

Kadıköy Belediyesi işçilerinin grevlerinin üçüncü gününde Genel-İş Genel Merkez yöneticilerinin görüşmelere müdahale ettiği ve sözleşmeyi imzaladığı belirtildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kadıköy Belediyesinde yönetimin yüzde 7’lik zam dayatmasına karşı Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube üyesi işçiler salı günü greve çıktı. Bu sürede Belediye Başkanı yol ve yemek ücretlerini de katarak “Yüzde 38 zammı kabul etmediler” şeklinde algı yarattı, İBB’ye bağlı ekipler ise grev nedeniyle toplanmayan çöpleri toplayıp grev kırıcılığı yaptı.

Genel-İş Merkezi ise dün belediyenin dayattığı yüzde 8’lik zamma imza attı. Sözleşmenin iradeleri yok sayılarak imzalandığını belirten işçiler, sözleşmeyi tanımadıklarını söyledi. İşbaşı yapmayan işçiler gün boyu belediye binası önünde fiili olarak greve devam etti.

Kadıköy Belediyesi işçilerinin başlattığı grevin üçüncü gününde Genel-İş Genel Merkezi görüşmelere müdahale ederek sözleşmeyi imzaladı. Genel-İş Genel Merkezi işçilerin greve çıkmasına neden olan düşük zamma imza attı. Konuyla ilgili belediye binasında açıklama yapan Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Arıkan, “İşçilerin ve onların seçtiği temsilcilerin yetkisini kimse yok sayamaz. Temsilcilerin iradesi işçilerin kabulü olmadan atılan hiçbir imzayı kabul etmiyoruz. İşçiler bitti demeden bu kavga bitmeyecek, bu mücadele bitmeyecek” dedi.

İŞÇİLER GREVİ SÜRDÜRDÜ

Şube yönetiminin iki yıldır yapması gerekeni yaptığını vurgulayan Ahmet Arıkan, “Lider değiliz, kahraman değiliz, sadece işçilerin bize verdiği görevi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Bizleri birçok şeyle suçluyorlar. ‘İşçilere çok fazla gaz verdiniz, ateşi yaktınız, çok fazla odun attınız’ diyorlar, iyi ki ateşi yakmışız, iyi ki odunu atmışız, iyi ki bu yola girmişiz. Grevin üçüncü gününde hâlâ binlerce kardeşimiz gelip mücadelesine sahip çıkıyorsa o imzayı tanımıyoruz” diye konuştu.

Ahmet Arıkan, “Ataşehir, Maltepe, Kartal’ın temsilcileri burada, işçilerin tümünü buraya yığarız. Bu kavgayı, mücadeleyi öyle veririz. İlk defa bu kadar güçlüyüz, çünkü örgütlüyüz, çünkü biriz. Eskiden ‘Taşeron bunlar cahil bunlar, atarım bak akıllı ol’ diyorlardı. Söyleyebilen gelsin şimdi söylesin. Bu işi biz kazandık” dedi.

Şube yönetiminin çağrısıyla diğer belediyelerde çalışan işçiler de dayanışma için Kadıköy Belediyesi önüne geldi. İşçiler akşam saatlerine kadar grevlerini fiilen devam ettirdi. Genel-İş Genel Merkezine seslenen Şube Başkanı Ahmet Arıkan “Genel merkez yöneticileri, bu yapılanı işçiler unutmayacak. Bunun hesabı da sorulacak” dedi.

"BELEDİYENİN AÇIKLADIĞI RAKAM GERÇEĞİ YANSITMIYOR"

Daha önce işçilerin yemek ve yol paralarını bile dahil ederek “Yüzde 38 önerdik, kabul etmediler” diye açıklama yapan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı dün yaptığı yazılı açıklamada, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin Genel-İş Genel Merkezi ile yapılan anlaşma ile sona erdiğini belirterek ikramiyeler ve yıllık ödenen sosyal yardımlar hariç en düşük işçi ücretinin 5 bin 275 lira olduğunu iddia etti.

GENEL-İŞ MERKEZİ ‘YASAL GREVİMİZ BİTMİŞTİR’ DEDİ

İşçilerin tepki gösterdiği Genel-İş Genel Merkezi de sözleşmeye ilişkin yazılı açıklama yaptı. “Varılan anlaşma neticesinde yasal grevimiz sona ermiş, toplu iş sözleşmesi imzalanmıştır” ifadeleri yer alan açıklamada en düşük çıplak ücretin net 2 bin 279 lirayken, net 3 bin 456 lira (günlük 115 TL) olarak belirlendiği vurgulandı. İçinde yol ve yemek parasının olduğu sosyal haklar eklendiğinde ise en düşük ücretin 5 bin 275 lira olduğu ifade edildi.

İşçiler belediye yönetiminin algı yarattığını ifade ederek taban ücretlerin 3 bin 200 lira olduğunu, yüzde 8’lik zamma imza atıldığını ifade etti. İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Yedek Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Yıldırım da gazetemize yaptığı açıklamada, “Biz 180 lira net taban ücreti istedik. 1 lira kıdem, birinci yıl yüzde 20, ikinci yıl yüzde 20 zam istedik. Bu pazarlıktır, masada belli bir noktaya gelinebilir. Belediyenin önerdiği 3 bin 200 taban ücreti ve yüzde 7 zam. Bu 3 bin 200’e KHK döneminde yaptığımız sözleşmeyle almış olduğumuz net 275 lira dahil edilmiş. Bu zaten bizim bordromuza yansıyan, sözleşmeyle almış olduğumuz bir hak. Dolayısıyla önerilen rakam 3 bin 200 lira değil hükümetin söylediği asgari ücrettir. Ayrırca işçi yol ve yemek parasını eve götürmüyor. Şu an işçinin aldığı ücretin üzerine yüzde 38 ekliyorsa biz bunu kabul ederiz hiç sıkıntı yok” demişti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

NASA'dan Salda paylaşımı: Mars'a dair fikir verecek

SONRAKİ HABER

YÖK'ün online eğitim anketi: Öğrencilerin yarıdan fazlası süreçten olumsuz etkilenmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa