14 Şubat 2021 11:48

HDP’den Garê açıklaması: iktidar, hedefi belirsiz operasyonla yaşamları riske attı

Garê'de alıkonulan 13 kişinin ölümüne ilişkin yazılı açıklama yapan HDP MKYK iktidarın maksadı ve hedefi belirsiz bir askeri operasyon ile alıkonulanların yaşamlarını riske attığını ifade etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) logosu

Paylaş

10 Şubat 2021’de TSK’nin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi toprakları içinde yer alan Garê Bölgesi’ne yönelik yürüttüğü operasyonlara ilişkin olarak Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yaptığı açıklamada 13 vatandaşın naaşına ulaşıldığı açıklandı. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen HDP MKYK, alıkonulan kişilerle ilgili defalarca girişimde bulunduklarını ancak iktidarın bu çabaları cesaretlendirmek yerine, maksadı ve hedefi belirsiz bir askeri operasyon ile alıkonulanların yaşamlarını riske attığını ifade etti. HDP PKK’ye de ölen 13 kişinin nasıl can verdiklerine ilişkin kamuoyunu bilgilendirme ve elindeki diğer alıkonulanları serbest bırakma çağrısı yaptı.

Garê’de 13 kişinin cenazesinin bulunması üzerine HDP MKYK’den da yazılı açıklama geldi. Daha evvel de PKK tarafından asker, polis ve devlet görevlilerinin alıkonulduğunu anımsatan HDP, bu kişilerin serbest bırakılmaları için başlatılan diplomatik çabaların her zaman olumlu sonuç verdiğini söyledi.

Bu kişiler için de parti olarak asker, polis ve devlet görevlilerinin aileleriyle temas halinde olduklarını ifade eden HDP, “Halkların Demokratik Partisi, ailelerin ve kamuoyunun soru ve taleplerini TBMM gündemine taşımasına karşın, bu çabalarımız yanıtsız bırakıldı. İktidar, ailelerin çırpınışlarına olumlu veya olumsuz hiçbir yanıt vermediği gibi, kimi aileleri de Diyarbakır İl Binamız önünde süregiden oturmaya dahil etti” dedi.

"İKTİDAR, HEDEFİ BELİRSİZ BİR OPERASYON İLE YAŞAMLARI RİSKE ATTI"

HDP şöyle devam etti: Oysa iktidarın alıkonulanların serbest bırakılması için gösterilen çabaları cesaretlendirerek, sivil toplum örgütleri, barış aktivistleri ve etkin politik şahsiyetlerden bir heyet oluşturarak, onların ailelerine kavuşması için yolu açması, önceki örneklerin de gösterdiği gibi pekala mümkündü. Ne yazık ki, görevlilerinin yaşam ve özgürlüğü için üzerine düşen diplomatik ve insani sorumlulukları üstlenmekten kaçınan iktidar, maksadı ve hedefi belirsiz bir askeri operasyon ile yaşamlarını riske attığı ve sonunda ailelerine naaşlarını teslim ettiği kayıpların sorumluluğunu, bu süreçte daima ailelerin yanında durmuş olan partimize yükleme çabasına girişmektedir. Bunu hiçbir vicdan kabul etmez.

İktidar, partimizden hesap sorma değil, kayıpların ailelerine ve topluma hesap verme konumundadır. Aynı şekilde PKK de hayatları kendilerine emanet olan tutsakların nasıl can verdiklerine, bu ölümlerdeki kendi sorumluluklarının ne olduğuna ilişkin olarak Türkiye ve dünya kamuoyunu bilgilendirmelidir.

İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİNE ÇAĞRI

Ankara, Hewler ve Bağdat hükümetlerinin ulusal ve uluslararası basının kayıpların gerçekleştiği bölgede gözlem yapmasının önünün açöılması gerektiğine işaret eden HDP, Ulusal ve uluslararası insan hakları örgütlerini de bu olayı araştırmak üzere harekete geçmeye çağırdı.

PKK’YE ÇAĞRI: ELİNİZDE TUTTUKLARINIZI SALIN

Alıkonanların yaşamları rastlantılara ve çatışma ortamının insafına bırakılmamalı, ailelerin ve kamuoyunun talebine karşılık, PKK elinde tutmaya devam ettiği kişileri salıvermelidir.

Bu vesileyle, hayat kayıplarının önüne geçilmesinin temelli ve sonuç alıcı tek yolunun çatışma politikalarına son verilmesi, Kürt sorununun çözümsüzlüğünün demokratik ve barışçıl yollarla aşılması olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Esnaf platformu Kabare: Kapatma ya da sahip çık

SONRAKİ HABER

Tutuklu Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi: Şikayet için gittik, tutuklandık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...