13 Şubat 2021 14:35
Son Güncellenme Tarihi: 14 Şubat 2021 12:17

Yazar Demir Özlü yaşamını yitirdi

Yazar Demir Özlü, kalp yetmezliği sonucu 86 yaşında hayatını kaybetti.

Demir Özlü'nün 'Sürgün Küçük Bulutlar' adlı kitabının kapağı

Paylaş

Yazar Demir Özlü, kalp yetmezliği sonucu yaşamını yitirdi. İsveç’in başkentin Stockholm’de yaşayan Demir Özlü, kalp yetmezliği sonucu 86 yaşında hayatını kaybetti.

1935 yılında doğan Demir Özlü, ilk ve ortaokulu İzmir-Ödemiş’te tamamladı. İstanbul Kabataş Erkek Lisesini ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. 1961-1962’de Paris’te Sorbonne Üniversitesinde felsefe okuduktan sonra Türkiye’ye dönerek İstanbul Üniversitesi Hukuk Felsefesi ve Metodoloji Kürsüsünde asistanlık yaptı. Siyasal eylemleri nedeniyle işine son verilince avukatlık yapmaya başladı. 1969’da ‘sakıncalı’ olarak başladığı askerlik görevini Muş’ta tamamladı. 1971’deki askerî darbeden sonra bir süre tutuklu kalan Demir Özlü, 1979’da Stokholm’e yerleşti. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra vatandaşlıktan çıkarıldı, 1989’da Türkiye’ye dönebildi. Öykü, deneme, eleştiri ve çevirileri Mavi, a, Pazar Postası, Yeni Ufuklar, Soyut, Somut, Yeni Edebiyat, Gösteri ve Adam Öykü dergilerinde yayımlandı.

50 KUŞAĞI ÖYKÜCÜLERİNDENDİ

Bunaltı (1958) adlı öyküsüyle 50 kuşağı öykücüleri arasına girmiş olan Demir Özlü, öncelikle varoluşçu felsefeden etkilenmiştir. Demir Özlü’nün Bunaltı adlı öyküsünü Sartre’ın Bulantı adlı ünlü romanıyla açık bir etkileşim içinde felsefi söylemle kaleme aldığı görülür.  Düşünceye dayalı edebiyatı savunan Demir Özlü, ilk yapıtlarında bireyci ve içe dönük bir edebiyat anlayışında iken süreç içerisinde toplumcu gerçekçi edebiyata yönelmiştir. Öykü ve romanlarında kendi yaşamından güçlü izler vardır. Demir Özlü’nün anlatılarında 50’li ve 60’lı yılların İstanbul’u bütün güzelliği ve gerçekliğiyle gözler önüne serilir.

BİRÇOK ÖDÜLE DEĞER GÖRÜLMÜŞTÜ

Soluma ile 1963’te Türk Dil Kurumu Hikâye Ödülü, Stokholm Öyküleri ile 1988’de Sait Faik Hikâye Armağanı, Bir Yaz Mevsimi Romansı ile 1990’da Orhan Kemal Roman Ödülü, İthaka’ya Yolculuk ile 1996’da Dünya Kitap Dergisi Yılın Kitabı Ödülü ve 1998’de Yunus Nadi Roman Ödülü, Amerika 1954 ile 2004’te Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü kazandı.

TYS: DEMİR ÖZLÜ, ANISI VE KİTAPLARI İLE YAŞAYACAK

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) tarafından yapılan yazılı açıklamada “Demir Özlü’nün hayata veda etmesi, edebiyatımızda hiç şüphe yok ki büyük bir kayıptır. Anısı ve kitaplarıyla aramızda yaşayacaktır.” denildi.

PEN: SONSUZLUĞA GÖÇTÜ

PEN Yazarlar Derneği tarafından Demir Özlü’nün hayatını kaybetmesi ile ilgili yapılan açıklamada: “Demir Özlü sonsuzluğa göçtü” denildi.

PEN Yazarlar Derneği’nin açıklaması şöyle;

“Türk Edebiyatının  “ 1950  kuşağı” diye anılan “ Bunalım edebiyatı” diye  tanınan  akımın  temsilcilerinden biri, arkadaşımız, değerli yazarımız Demir Özlü (1935-2021) sonsuzluğa göçtü.

Demir Özlü, 50’lerde Türkiye’nin politik koşullarını sorgulayan,  geleneksel kalıpları kıran,  bunu bireysel varoluş sorunlarıyla harmanlayan; 60’ların varoluşçuluk, gerçeküstücülük, İkinci Yeni akımlarıyla besleyen bir kuşağın temsilcisiydi. Adnan Özyalçıner, Ferit Edgü, Nezihe Meriç,  Leyla Erbil, Orhan Duru, Onat Kutlar, Erdal Öz,  Bilge Karasu’ların kuşağı. Onlar edebiyatımızda modernist akımlara yol açtılar; öyküleriyle şiir dünyamızı etkilediler. Düşünceye dayanan, felsefeyle beslenen öykülerin, romanların  yazarı Demir Özlü 60’dan sonra kurulan Türkiye İşçi Partisi’nin ilk üyelerinden biriydi.12 Mart‘ta yargılandı ve yaşamı boyunca “sakıncalı” etiketini omuzladı. Uzun yıllar yurtdışında yaşasa da hep Türkçe yazmayı ve eserleriyle edebiyatımızı zenginleştirmeyi sürdürdü. Tüm okurlarına ve sevenlerine sabırlar diliyoruz.”

(KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de son 24 saatte 93 kişi Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Japonya'da Fukuşima eyaletinde 7,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...