09 Şubat 2021 08:20

AYM Başkanı uyardı: "Kararların uygulanmaması Anayasa'yı işlevsiz hale getirebilir"

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, İrfan Fidan’ın yemin töreninde "Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmaması, Anayasa'yı tamamen anlamsız ve işlevsiz hale getirebilir" diye konuştu.

Zühtü Arslan | Fotoğraf: Aytaç Ünal/AA

Paylaş

Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen İrfan Fidan'ın yemin töreninde konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, idari ve yargısal makamların Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamakla yükümlü olduğunu hatırlatarak "Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmaması, Anayasa'yı tamamen anlamsız ve işlevsiz hale getirebilir" diye konuştu. 

Anayasa Mahkemesi yeni üyesi İrfan Fidan’ın için düzenlenen yemin törenine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile TBMM Başkanı Mustafa Şentop da katıldı. Törende konuşan Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmamasının anayasayı tamamen işlevsiz ve anlamsız hale getireceğini belirterek, "Anayasaya ve ilgili kanuna göre idari ve yargısal makamlar, Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamakla yükümlüdür. Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığı ve buna bağlı olarak uygulanma zorunluluğu, anayasal hak ve özgürlüklerin korunmasının da güvencesidir.Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmaması, Anayasayı tamamen anlamsız ve işlevsiz hale getirebilir. Anayasa’nın anlamsız hale geldiği, bireylerin ve toplumun hukuka ve devlete olan güveninin sarsıldığı yerde ise bizleri bir arada tutan değerleri koruma imkanı kalmayacaktır” diye konuştu.

Arslan, “Anayasa Mahkemesi ihlal tespit ettiğinde; ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yapılması gerekenlere hükmetmektedir. Esasen bu durum, mahkemenin takdiri ve tercihine bağlı bir mesele olmayıp, kanundan ve bireysel başvurunun doğasından kaynaklanan bir zorunluluktur. Bu aşamada, ilgili kurumlara düşen görev ise ihlali ortadan kaldırmak ve benzeri ihlallerin önlenmesini sağlamak için gerekenleri yapmaktır. Bu kapsamda kural olarak mümkün olduğunca durumun eski hale getirilmesi, başka bir ifadeyle ihlalden önceki duruma dönülmesi sağlanmalıdır" dedi.

Arslan'ın konuşmasının ardından İrfan Fidan yemin ederek, resmen Anayasa Mahkemesi üyesi oldu.

İRFAN FİDAN'IN HIZLI YÜKSELİŞİ

İki aydan kısa bir sürede başsavcılıktan Anayasa Mahkemesi üyeliğine yükselen eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, AKP açısından en kritik davaların savcısı olarak biliniyor. Gezi Davası ve Osman Kavala iddianamelerini yazan savcı olarak bilinen Fidan’ın ismi ilk kez 17-25 Aralık sürecinde duyuldu. 25 Aralık’ta dosya kendisine verilen Fidan’ın yaptığı soruşturma sonrasında aralarında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan, dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ve Reza Zarrab’ın da bulunduğu 96 şüpheli hakkında takipsizlik kararı verilmişti. Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün yargılandığı MİT Tırları davasının da savcısı olan Fidan, son olarak 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin İstanbul’da başlatılan soruşturma dosyasına bakıyordu.

NİKAHTAN SONRA SARAY'A ÇIKMIŞTI

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman, Bodrum’da bir gecelik konaklama bedeli 9 bin lira olan otelde birlikte tatil yaptığı nişanlısı Ayça Dursun ile Ankara Sheraton’da yapılan düğünle evlenmiş, çift hemen ardından AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Sarayına ziyarete gitmişti. Erdoğan, Kocaman ve eşi İnşaat Mühendisi Ayça Dursun'a düğün hediyesi vererek hatıra fotoğrafı çektirmişti.

Kocaman, Cumhurbaşkanı ile verdiği bu pozdan hemen 1-2 gün sonra ise HDP’ye yönelik “Kobani soruşturması” kapsamında büyük bir operasyona imza atmıştı. Operasyonda 7 ilde 82 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman'ın AİHM'nin Demirtaş kararını verdiği akşamı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesi de dikkat çekmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kartepe Belediyesinin CHP'li Meclis Üyesi Tugay Adak intihara sürüklendi

SONRAKİ HABER

Atanmış Rektör Prof. Dr. Bulu’nun akademik CV’si, 5 haftadır yayınlanamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa